Antena Meniu Search
x

Video Troiene de un metru şi jumătate pe unele drumuri din Iaşi. Unde n-au mai făcut faţă utilajele de deszăpezire, au intervenit şenilatele

A fost cea mai friguroasa dimineaţă de la începutul iernii în mare parte din ţară. Zeci de oameni au făcut noapte albă blocaţi în maşini. Autocare şi microbuze s-au răsturnat pe marginea drumului. Acolo unde utilajele de deszăpezire n-au mai făcut faţă, au intervenit şenilatele. Pentru că ambulanţa a rămas în troiene, o femeie a născut acasă. Vremea rea se intensifică. La noapte, temperaturile vor scădea şi mai mult şi vor tinde spre -20 de grade Celsius în Transilvania şi în nordul Moldovei.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 09.01.2024, 14:40

Vezi și

În Iaşi, termometrele au indicat în această dimineaţă -13 grade Celsius, cea mai mică temperatură de la inceputul iernii. Ciclonul polar a închis 33 de tronsoane de drumuri judeţene. Din cauza viscolului, pe unele porţiuni stratul de zăpadă de pe şosea a atins chiar un metru şi jumătate înălţime. Multe maşini au rămas în nămeţi între Glăvăneşti şi Rediu. 

Zeci de oameni blocați în mașini, peste noapte

În zona localității Voineşti, 30 de oameni au rămas blocaţi peste noapte în 15 maşini. Iar între Popești și Podu Iloaiei, alte şapte persoane, din 5 maşini blocate în troiene, au avut nevoie de pompieri ca să poată scăpa.

Clara Mihociu, reporter Observator: Drumul care face legătura între localităţile Horleşti şi Leţcani, unul destul de intens circulat, a fost blocat până în această dimineaţă. Timp de cinci ore pompierii, împreună cu cei de la drumuri, au muncit pentru toate cele şapte masini care rămăseseră blocate în nămeți. 15 persoane se aflau în ele. Inclusiv un copil de doar un an. Şoferii au fost nevoiți să abandoneze mașinile acoperite complet de zăpadă.  

Pe acelaşi subiect

Viscolul a dat peste cap şi traficul aerian

Un cartier din municipiul Iaşi a fost complet paralizat, iar zăpada depusă pe carosabil a îngreunat chiar şi intervenţia pompierilor. Din cauza vremii traficul feroviar a fost oprit în staţia Mărăşeşti, iar mai multe trenuri au înregistrat întârzieri chiar şi de câteva ore pe anumite porţiuni.

Viscolul a dat peste cap şi traficul aerian. Două avioane cu aproape 400 de oameni la bord au fost redirecţionate de la Iaşi la Suceava. Nouă zboruri au fost anulate la Iaşi şi Bucureşti. 

Aproape 50 de echipaje de ajutor au făcut noapte albă în judeţul Neamţ. A fost nevoie să intervină în 25 de situaţii. În judeţ, au fost suspendate cursurile de la şase şcoli din cauza viscolului puternic.

O gravidă a aşteptat patru ore, în travaliu, ambulanţa

Zăpada a adus necazuri şi în Vrancea, unde un microbuz s-a răsturnat şi a ieşit în afara părţii carosabile. În autoturism se aflau nouă cetăţeni din Republica Moldova - doi adulţi şi şapte copii cu vârste între 1 şi 14 ani. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Şi în în localitatea Tisița, un autocar plin cu oameni a ieșit de pe șosea. Pasagerii au fost preluaţi de mai multe echipaje de pompieri din Focşani. Vizibilitatea în zonă a fost zero. Nicio porţiune de asfalt nu se observă pe drumul judeţean care trece prin Păunești. A fost complet acoperit de omăt. La ieşirea din Adjudu Vechi, un autoturism în care se aflau doi adulţi şi un minor s-a răsturnat. Toţi cei trei au scăpat teferi. Un carusel de evenimente au fost şi în judeţul Vaslui. Din cauza vremii, în comuna Vutcani, o gravidă a aşteptat patru ore, în travaliu, ca o ambulanţă să ajungă la ea.

Daniel Ungureanu, SAJ Vaslui: O gravidă de 18 ani care prezenta semnele unei naşteri declanşate. A fost trimisă o ambulanţă. Drumul era blocat de o maşină rămasă în mijlocul șoselei.

Iar o altă gravidă din Măscurei a născut la domiciliu după ce ambulanţa pe care o aştepta a rămas împotmolită pe drum. Din fericire, a fost trimisă o şenilată, iar femeia a dat viaţă unui băieţel supravegheată de cadrele medicale. 

În Perieni un microbuz cu 9 persoane s-a răsturnat în şanţ şi a răms înţepenit. Iar în Buhăești, un autoturism a rămas suspendat pe pasajul de cale ferată. Cu -12 grade Celsius în termometre şi cu slalom printre nămeţi, oamenii au fost nevoiţi să iasă din case în oraşul Vaslui. 

Tânăr: Ne bucurăm că a venit iarna şi că i-a luat prin surprindere din nou pe ai noştri. 

Porțiuni din mai multe drumuri naţionale şi judeţene au fost îngropate în zăpadă

În Botoşani vântul a suflat cu peste 70 de kilometri pe oră. Iar drumarii s-au simţit neputincioşi în faţa iernii necruţătoare. Mulţi şoferi au avut probleme mari şi în Galaţi. Pe drumurile din estul ţării, multe maşini au ieşit în decor. Ascunsă sub zăpadă, gheaţa a fost inamicul invizibil. Şi aici, porţiuni din mai multe drumuri naţionale şi judeţene au fost îngropate în zăpadă.

Viscolul n-a iertat nimic. În Ilișești, judeţul Suceava, două platforme care transportau maşini s-au răsturnat pe marginea drumului din cauza gheţii. Iar nămeţilor nu le-au mai făcut faţă nici măcar utilajele, a fost nevoie de inrevenţia unei şenilate aseară, în Slobozia pentru un copil de 1 an şi 7 luni care avea nevoie de spitalizare. Iar cele mai spectaculoase imagini au venit din Constanţa. Marea Neagră a fost o mare de abur. În aer au fost -5 grade, iar apa marii a fost de 7 grade. 

Astăzi frigul se intensifică, iar temperaturile vor fi sub pragul îngheţului inclusiv pe timpul zilei, în aproape toată ţara. În timp ce, noaptea, gerul puternic va cuprinde aproape toate regiunile. În Transilvania şi Moldova se vor înregistra chiar minus 20 de grade Celsius. Comandamentul energetic de iarnă a fost convocat şi va lua măsuri ca să nu apară crize în alimentarea cu energie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Vremea » Troiene de un metru şi jumătate pe unele drumuri din Iaşi. Unde n-au mai făcut faţă utilajele de deszăpezire, au intervenit şenilatele