Antena Meniu Search
x

Video Localitatea izolată complet după codul galben de ninsori. Localnicii, blocaţi în case de troienele de doi metri

Vremea în România. O noapte de viscol furios, cu ger tăios, maşini îngropate în zăpadă şi oameni îngroziţi de o violentă furtună de zăpadă. Aşa au arătat ultimele 24 de ore în Moldova. Drumarii au muncit până la epuizare, dar zadarnic. Ambulanţele au răzbit greu sau deloc, aproape toate şcolile au fost închise, iar multe vehicule de aprovizionare nu au putut să ajungă la magazine. La noapte va fi şi mai greu. Meteorologii anunţă minus 21 de grade Celsius.

de Redactia Observator

la 09.01.2024, 19:21

Vezi și

Furtuna de zăpadă a bicuit cu vânt puternic şi ninsoare abundentă 14 judeţe din estul României, aflate sub cod galben de viscol. Peste 650 de şcoli din opt judeţe au fost închise pentru siguranţa elevilor. În Moldova asaltată de iarnă, drumurile, căile ferate şi aeroporturile au fost date peste cap de vremea extremă.

Meteo. Ciclonul polar a lovit România

După o noapte întreagă de ninsoare, rafale năpraznice au pus stăpânire pe şoselele din Vrancea. Utilajele pentru deszăpezire nu au făcut faţă viscolului, deşi au lucrat fără oprire. Zăpada depăşea un metru şi jumătate în multe locuri. 

"Aşa arată unele dintre drumurile judeţene din Vrancea. Se lucrează pentru a fi deblocate, însă, bate vântul cu foarte mare putere. Unii şoferi au stat ieri toată ziua în maşină, iar seara trecută au decis să le abandoneze şi să plece", transmite Adrian Obreja, reporter Observator.

Pe acelaşi subiect

"A lăsat (n.r. pâine) la primele magazine şi a rămas împotmolit. Înzăpezit acolo, nu am mai putut să ies. De ieri. Până aseară am stat acolo. Ce să faci? Hai să mori acolo? Ce să faci?", spun mai mulţi bărbaţi. "Tot ce dădeam într-o parte, venea după câmp (n.r. zăpadă). Este dezastru cu vântul. Dacă nu ar bate, ar fi altă treabă", adaugă ei. 

Localitatea izolată complet de zăpadă

Localitatea Haret este izolată încă de ieri, chiar dacă se află la doar 1 kilometru de E85. Casele par strivite de troiene de peste doi metri înălţime. "În sat, în pădure, cred că nu reuşesc. Se pune la loc, să ştiţi. O viscoleşte din câmp şi o bagă înapoi", spune Viorel Tuchilu, șofer utilaj deszăpezire.

"Am avut-o (n.r. zăpada) jumătate de metru, un metru în uşă", zice un sătean. Întrebat cam cât a muncit să îşi facă o cale de acces, acesta răspunde: "2-3 ore aşa, o cărare de trecut"

Vremea rea a provocat accidente

Vremea rea a provocat un val de accidente pe şosele. Două maşini s-au făcut praf după ce un şofer a forţat o depăşire pe drumul plin de gheaţă dintre judeţele Vrancea şi Galaţi. Aseară, un microbuz plin de copii din Republica Moldova s-a răsturnat în apropiere de Adjud, după ce şoferul nu a scăpat vehiculul de sub control. 

Viscolul a dus la situaţii de criză. În judeţul Vaslui, ambulanţele nu au putut să ajungă la suferinzi, pe drumurile astupate de troiene. O femeie a născut acasă, asistată de medicii sosiţi cu ajutorul unui utilaj de deszăpezire. Bebeluşul a fost dus apoi în braţe jumătate de kilometru până la salvare. Altă gravidă a aşteptat patru ore, în travaliu, să vină ambulanţa. Cu greu a ajuns la maternitate. 

"Drumul, în schimb, era destul de greu, cu zăpadă abundentă depusă pe carosabil. Înaintarea s-a făcut cu dificultate, iar la intrarea în localitatea Vutcani drumul era blocat de o maşină care rămăseseră în mijlocul drumului", a declarat Daniel Ungureanu, SAJ Vaslui.

Viscol cumplit în judeţul Iaşi

Maşini îngheţate, acoperite de nămeţi, drumuri blocate şi ger de crapau pietrele. A fost calvarul localnicilor din judeţul Iaşi, după o noapte de viscol cumplit. 33 de şosele judeţene au fost blocate de zăpada care ajungea la un metru şi jumătate. Şoferii care s-au ambiţionat să plece la drum s-au trezit într-un pustiu de alb. 

"Drumul care face legătura între localităţile Horleşti şi Leţcani, unul destul de intens circulat, a fost blocat până în această dimineaţă. Timp de 5 ore pompierii împreună cu cei de la drumuri au muncit pe acest drum pentru a scoate cele 7 maşini care au rămas blocate în nămeţi. 15 persoane se aflau în acestea, inclusiv un copil de doar un an. Unii dintre şoferi, însă, au fost nevoiţi să abandoneze autovehiculele aici fiind acoperit aproape complet pe zăpadă", transmite Clara Mihociu, reporter Observator.

Zeci de oameni, inclusiv un bebeluş, au avut nevoie de ajutorul pompierilor ca să scape cu viaţă din furtuna de zăpadă.

Trenuri blocate de nămeţi

Călătoriile au fost aventură periculoasă şi pe calea ferată. Trenul Piatra Neamţ - Bacău era plin de zăpadă şi înăuntru, arată imaginile primite pe Fii Observator. Încălzirea nu funcţiona, iar pasagerii au degerat la minus -12 grade Celsius până la destinaţie. Vremea rea a ţinut şi avioanele la sol. Patru curse cu plecare de la Iaşi au fost anulate, iar aeroportul a fost cuprins de un haos general.

Nici pe jos nu a fost uşor să mergi. Nămeţii au furat trotuarele, la Iaşi. O filmare de la înălţime a demonstrat că autorităţile nu fost pregătite pentru furtuna de zăpadă anunţată de meteorologi. Intersecţiile au fost paralizate, iar pompierii şi-au făcut loc greu printre maşini.

La Constanţa nu a nins, însă rafalele de peste 70 de kilometri pe oră au dus la închiderea porturilor de la Marea Neagră. "Spectacol oferit de mare la - 5 grade Celsius. Din apă ies aburi persistenţi în contrast cu gheaţa proaspăt formată pe stabilopozi", arată Cristina Niţă, reporter Observator. 

Cea mai geroasă dimineaţă a iernii

Meteorologii au anunţat că astăzi a fost cea mai geroasă dimineaţă de la începutul iernii. Termometrele au atins -17 grade Celsius în nordul Moldovei. A fost atât de frig încât autorităţile au scos cea mai mare cantitate de gaz din depozite, din ultimii şapte ani, pentru a face faţă consumului intens. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Vremea » Localitatea izolată complet după codul galben de ninsori. Localnicii, blocaţi în case de troienele de doi metri