Antena LIVE

Curs valutar

Trei baze militare din Rusia atacate în 2 zile. Analiştii ruşi sunt furioşi, se tem că Ucraina va lovi şi Moscova cu drone

Un al treilea aeroport militar din Rusia, de data asta din regiunea Kursk, a fost atacat marți dimineaţă după cele două lovituri de luni în Riazan şi Saratov. 

De la 06.12.2022, 11:56
WhatsApp
Vezi și:

Un atac cu dronă a avut loc pe un aerodrom situat în regiunea rusă Kursk, la frontiera cu Ucraina, a anunţat marţi dimineaţa guvernatorul acesteia, la o zi după ce Moscova a acuzat Kievul că a lovit cu drone două dintre bazele sale aeriene aflate la sute de km de linia frontului în Riazan şi Saratov.

Analiştii ruşi se tem că Ucraina poate ataca Moscova cu drone

Ruşii sunt tot mai furioşi în faţa incapacităţii armatei de a preveni atacurile ucrainene asupra bazelor strategice aflate şi la peste 400 de km de linia frontului, scrie Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War). Aşa-numiţii bloggeri militari ruşi care scriu despre războiul din Ucraina au criticat oficialii pentru că nu au anticipat și prevenit atacurile cu drone la bazele aeriene Engels-2 și Diaghilevo de pe 5 decembrie, din Riazan şi Saratov. Vocile pro-război ale Rusiei susţin chiar că oficialii militari ruși nu au protejat bazele aeriene, deși știau că acestea sunt ținte clare pentru atacurile ucrainene.

Mai mulți bloggeri militari populari pe Telegram vorbesc despre cum au organizat ucrainenii aceste atacuri: atacul de la baza Engels-2 ar fi opera unor grupuri ucrainene de sabotaj şi e posibil să fie lansat chiar din interiorul teritoriului rus. Potrivit acestora, fie mai multe grupări ucrainene de recunoştere şi sabotaj sunt active în interiorul Rusiei, fie dronele au fost lansate de pe teritoriul ucrainean. Asta ar arătă că inclusiv Moscova este amenințată de drone lansate de pe teritoriul ucrainean, susţin ruşii. 

Pe acelaşi subiect

Jurnaliştii ruşi pro-război au cerut oficialilor militari să declanşeze atacuri de represalii semnificative împotriva Ucrainei și să intensifice măsurile de combatere a terorismului pe teritoriul Rusiei. Comunitatea bloggerilor militari s-a mai plâns că oficialii nu iau în considerare sugestiile lor și ignoră informațiile de tip open-source și că, dacă ar fi luat în serios avertismentele lor, cele două atacuri asupra bazelor militare ar fi fost probabil prevenite. Bloggeri militari au mai sugerat că atacurile asupra bazelor aeriene Engels-2 și Diaghilevo amenință legitimitatea Rusiei ca putere nucleară, deoarece au deteriorat avioane capabile să transporte arme nucleare.

Bilanţul atacurilor asupra bazelor ruseşti: cel puţin 2 avioane avariate, 3 morţi şi  4 răniţi

Din cauza unui "atac cu dronă în zona aerodromului din Kursk, un rezervor de stocare a petrolului a luat foc. Nu sunt victime", a anunţat marţi guvernatorul Roman Starovoit pe reţelele sociale. Acest nou atac are loc după o salvă de rachete lansate de Rusia asupra infrastructurilor ucrainene. Din cele peste 70 de rachete lansate de Moscova, "majoritatea" au fost doborâte, a dat asigurări preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Însă noua salvă a fost una deliberată, "pentru a-i face pe ucraineni să sufere cât de mult posibil", în condiţiile în care un un val de frig a lovit Ucraina, a afirmat directorul Ukrenergo, operatorul ucrainean. "Un vârf al frigului" este aşteptat marţi şi miercuri, a atenţionat Volodimir Kîdrîţki la televiziunea ucraineană. "Momentul pe care ruşii l-au ales pentru acest atac este legat de dorinţa lor de a produce (...) maximum de pagube sistemului nostru energetic", a apreciat el.

Aproape jumătate dintre instalaţiile energetice ale Ucrainei au fost avariate după luni de atacuri sistematice, cufundându-i pe ucraineni în frig şi întuneric. Reparaţii de urgenţă sunt în curs, a anunţat operatorul reţelei electrice, însă întreruperi de curent vor trebui să fie aplicate în toată Ucraina. 

Armata rusă a recunoscut că a întreprins "un bombardament masiv efectuat cu arme de înaltă precizie", luni, în jurul prânzului, ce a vizat situri militare ucrainene şi infrastructuri energetice privind forţele ucrainene. Bombardamente pe care preşedintele rus Vladimir Putin le-a apreciat vineri drept "necesare şi inevitabile".

Luptele continuă de asemenea să facă ravagii pe linia frontului. Armata ucraineană a anunţat luni că a respins, în timpul celor 24 de ore precedente, mai multe atacuri, în special în sectorul Bahmut, în est.  Statele Unite au anunţat că vor convoca joi o întâlnire virtuală cu directori din domeniul petrolului şi gazelor pentru a discuta despre modul în care pot sprijini infrastructura energetică ucraineană, potrivit unei scrisori văzute de Reuters.

Luni, Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina "a încercat să lovească" aerodromul Diaghilevo din regiunea Riazan şi aerodromul Engels din regiunea Saratov cu "drone de fabricaţie sovietică".  Dronele au fost interceptate, dar resturile au căzut şi au explodat pe aerodromuri, potrivit ministerului rus. Trei soldaţi au fost ucişi şi alţi patru au fost răniţi, iar două avioane au fost avariate.

Ucraina nu a revendicat în mod direct responsabilitatea pentru niciunul dintre atacuri. Dar un oficial ucrainean a comentat în termeni misteroşi exploziile de luni de la bazele ruseşti: "Pământul este rotund, descoperire făcută de Galileo. Astronomia nu a fost studiată la Kremlin, care dă prioritate astrologilor de la curte. Dacă ar fi studiat, ar ști că dacă ceva este lansat în spațiul aerian al altor țări, mai devreme sau mai târziu, obiecte zburătoare necunoscute se vor întoarce la punctul de plecare", a scris luni pe Twitter Mihail Podoliak, consilierul președitelui Ucrainei. 

Dacă se află în spatele lor, atacurile de luni ar fi cele mai îndepărtate de graniţă, în interiorul profund al teritoriului Rusiei, de când Moscova a invadat Ucraina la 24 februarie. The New York Times, care citează un oficial ucrainean de rang înalt, a declarat că dronele implicate în atacurile de luni au fost lansate de pe teritoriul ucrainean, iar cel puţin una dintre lovituri a fost efectuată cu ajutorul forţelor speciale din apropierea bazei.

La rândul său, compania israeliană ImageSat International a transmis imagini din satelit care ar arăta urme de incendiu şi rămăşiţe în apropierea unui avion Tu-22M de la baza aeriană Diaghilevo.

Rusia susţine că a răspuns la atacurile de luni cu o "lovitură masivă asupra sistemului de control militar" şi asupra altor ţinte folosind arme de înaltă precizie trase din aer şi de pe mare, în care au fost lovite toate cele 17 obiective, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

rusia ucraina
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024