Video Racheta căzută în R.Moldova ar fi una defensivă, de fabricaţie rusească. Primele concluzii după ce proiectilul "a lovit" la 20 km de România
Alertă la 20 de kilometri de România. Poliţia de frontieră din Republica Moldova a descoperit resturile unei rachete ruseşti la graniţa cu Ucraina. Nu există deocamdată informaţii privind provenienţa rachetei, însă Rusia a intensificat astăzi bombardamentele asupra mai multor zone din Ucraina. Ploaia de rachete este pe cale să agraveze criza energetică într-o ţară în care peste 500 de localităţi nu au curent.
Racheta pare să fi căzut în jurul orei 15:00. Este momentul în care pe mai multe camere de supraveghere din zonă este înregistrat zgomotul făcut de o explozie puternică. O patrulă a poliţiei de frontieră a găsit resturile rachetei într-o livadă din raionul Briceni, din nordul Republicii Moldova, la doar 21 de kilometri de România. O echipă de genişti de la Chişinău a plecat spre Briceni pentru a analiza fragmetele găsite la sol. Potrivit primelor informaţii, ar fi vorba de o rachetă defensivă trasă dintr-un sistem sol aer S-300, de fabricaţie rusească. Fragmentele de rachetă au fost descoperite la scurt timp după ce Rusia a lansat un nou val de bombardamente asupra Ucrainei.
Kievul anunţă că a reuşit să respingă o parte din proiectile
Sirenele de atac aerian au răsunat după prânz în toată ţară. Kievul anunţă că a reuşit să respingă o parte din proiectile. Restul au căzut peste ţinte din Estul până în Sudul ţării. În Odessa au lovit infrastructura oraşului, iar o parte dintre locuitori nu mai au apă şi curent. În Doneţk, bombele ruşilor au avariat un centru comercial. "Trebuie să facem totul pentru a supravieţui acestei ierni, oricât de grea va fi. Rezistaţi şi vom rezista cu toţii", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.
Ploaia de rachete este răspunsul Moscovei, după ce, în această dimineaţă, o dronă s-a prăbușit pe pista unui aerodrom din regiunea rusească Saratov. În urma exploziei, două bombardiere nucleare Tupolev-95 au fost avariate. La scurt timp, un camion a fost lovit de o altă dronă la est de Moscova. Trei persoane au murit şi alte 8 au fost rănite. Kremlinul a anunţat că nu se cunosc cauzele, iar Kievul a negat că ar fi în spatele atacurilor. Însă, cu câteva ore înainte de explozii, o firmă ucraineană de armament afirmase că a testat cu succes o dronă care ar fi fost capabilă să lovească ambele locații.
Ucriana se aşteaptă ca astfel de bombardamente să se înmulţească în perioada sărbătorilor. În Marea Neagră s-ar afla 21 de nave ruseşti în misiune, iar 4 dintre acestea ar avea la bord 24 de rachete de croazieră Kalibr. Alte 9 nave rusești cu 76 de rachete Kalibr la bord ar fi mobilizate în Marea Mediterană. Într-o demonstraţie de forţă şi în semn de sfidare faţă de Ucraina şi Occident, Vladimir Putin a mers aproape de linia frontului. El s-a plimbat cu maşina pe porţiunea podului Kerci din Crimeea, care a fosst reparată, după ce a fost avariată în octombrie de un camion capcană.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰