Antena Meniu Search
x

Cum a lovit Ucraina două baze rusești, departe de linia frontului. Rusia tot i-a bombardat masiv pe ucraineni câteva ore mai târziu

Două baze aeriene rusești aflate la sute de km de linia frontului din Ucraina au fost zguduite luni de explozii. Deflagraţiile ridică posibilitatea ca Kievul să fi găsit o cale de a lovi bombardierele cu rază lungă de acțiune pe care Rusia le foloseşte pentru a ataca Ucraina, relatează The Guardian. Câteva ore mai târziu, armata rusă a lansat un atac masiv, cu peste 100 de rachete de croazieră de pe uscat și pe mare.  Au fost lovite regiunile Kiev, Odesa şi Zaporojie.

de Redactia Observator

la 06.12.2022, 14:04

Vezi și

Explozii misterioase au avut loc luni la două baze aeriene ruseşti aflate la distanţă mare de linia frontului, ceea ce ridică întrebări cu privire la posibilitatea ca Ucraina să fi găsit o modalitate de a lovi bombardierele ruseşti folosite în atacurile împotriva infrastructurii energetice din Ucraina, relatează Andrew Roth, corespondentul de la Moscova al cotidianului The Guardian.

Informaţiile apărute în mass-media ruse şi înregistrările video postate pe reţelele sociale arată că o explozie a avut loc luni dimineaţa la baza aeriană Engels-2 din regiunea rusă Saratov, unde se află bombardiere Tu-95 care au luat parte la atacurile recente cu rachete de croazieră împotriva Ucrainei.

Explozii misterioase la două baze militare din Rusia

O altă explozie a avut loc la bază aeriană militară Dyagilevo din apropierea oraşului Riazan, aflat la circa 200 de de kilometri de Moscova. Trei persoane au fost ucise şi cinci au fost rănite după ce un camion cu combustibil a explodat, a anunţat presa de stat rusă. Baza respectivă găzduieşte, de asemenea, bombardiere cu rază lungă de acţiune Tu-95 şi Tu-22M. Camerele de supraveghere au surprins o explozie care a luminat cerul pe timp de noapte, urmată de un incendiu puternic. Localnicii au relatat că sunetul deflagraţiei s-a auzit de la kilometri distanţă.

Pe acelaşi subiect

Cauza celor două explozii nu a fost precizată, însă Baza, un site rusesc cu surse în cadrul serviciilor de securitate, a raportat că aerodromul Engels a fost atacat de o dronă kamikaze care a vizat pista. Astra, un alt site de ştiri independent, susţine că două bombardiere Tu-95 cu capacitate nucleară au fost avariate în explozie. Niciuna dintre cele două nu au indicat sursa pentru informaţiile lor. Kremlinul a declarat că Vladimir Putin a fost informat cu privire la aceste incidente. Autorităţile locale din regiunea Saratov au spus că serviciile de securitate investighează explozia de la baza aeriană Engels.

Serviciile de informaţii ucrainene au sugerat săptămână trecută că Rusia duce rachete de croazieră la baza aeriană Engels şi transferă aeronave la baza aeriană Riazan, pentru a pregăti unui alt atac împotriva Ucrainei. Ucraina nu dispune de muniţie care i-ar permite să atace la sute de kilometri dincolo de liniile de front ale conflictului, deşi au existat relatări în presă despre astfel de drone în curs de dezvoltare. Imaginile din satelit publicate săptămâna trecută  de Der Spiegel arătau 20 de bombardiere strategice parcate pe pista de la baza aeriană Engels, în pregătirea unui nou atac asupra Ucrainei.

În ciuda exploziilor de la bazele militare din Saratov şi Riazan, Rusia a bombarbat din nou masiv Ucraina luni după amiază. Nou val de rachete lansat de Rusia, luni după amiază. Au fost lovite regiunile Kiev, Odesa, Zaporojie, Vinniție. Pene de curent raportate și în Republica Moldova unde a fost găsită o rachetă. 

Un oficial ucrainean a comentat în termeni criptici exploziile de luni de la bazele ruseşti: "Pământul este rotund, descoperire făcută de Galileo. Astronomia nu a fost studiată la Kremlin, care dă prioritate astrologilor de la curte. Dacă ar fi studiat, ar ști că dacă ceva este lansat în spațiul aerian al altor țări, mai devreme sau mai târziu, obiecte zburătoare necunoscute se vor întoarce la punctul de plecare", a scris pe Twitter Mihail Podoliak, consilierul președitelui Ucrainei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Cum a lovit Ucraina două baze rusești, departe de linia frontului. Rusia tot i-a bombardat masiv pe ucraineni câteva ore mai târziu