Antena LIVE

Curs valutar

Nouă umilință pentru armata lui Putin. Un batalion și 70 de blindate ar fi fost distruse de ucraineni în timp ce încercau să treacă un râu în Donbas

Armata ucraineană a reușit să obțină o serie de victorii împotriva trupelor rusești, reușind să oprească înaintarea acestora în jurul Harkovului. Ucraina a reușit să recâștige controlul asupra teritoriilor aflate la 40 de kilometri în estul orașului. Imaginile publicate de comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei arată rezultatul unei operațiuni împotriva trupelor rusești: un pod de pontoane distrus și vehicule militare în albia râului Siverski Doneț și pe malurile acestuia. Atacul a avut loc în apropierea satului Belogorovka (Bilogorivka) din regiunea Lugansk. Război Rusia - Ucraina, ziua 79 LIVE TEXT

De la 13.05.2022, 17:00
WhatsApp
Vezi și:

Armata rusă a suferit un nou eșec în Donbas în timp ce încerca să treacă râul Siverski Doneț, lângă localitatea Bilohorivk. Ucrainenii susțin că au nimicit două batalioane de ruși cu aproximativ 70 de blindate, un raport al Ministerului Apărării din Marea Britanie vorbește un batalion rus care și-a pierdut aproape toate vehiculele blindate iar un expert britanic estimează că în jur de 140-180 de ruși au fost uciși cel mai probabil în acest atac. 

Prima dată rușii au încercat să traveseze râul Siverski Doneț pe 8 mai, dar podul de pontoane a fost distrus de artileria ucraineană. Apoi pe 12 mai rușii au încercat să salveze soldații și blindatele rămase pe partea greșită a râului, dar au fost atacați din nou de ucraineni. Imagini din satelit arată un alt pod de pontoane scufundat și mai multe vehicule militare distruse sau abandonate

În total, Rusia ar fi pierdut peste 70 de vehicule militare și aproape două batalioane de infanterie în cele patru zile în care a încercat să treacă peste râu, potrivit site-ului de investigații ucrainean InformNapalm. Jurnaliștii de la Reuters nu au putut confirma în mod independent informațiile. 

Pe acelaşi subiect

Expert britanic pentru BBC: Anunțul ucrainenilor că au distrus peste 1.000 de soldați ruși este probabil exagerat

Ministerul Apărării din Marea Britanie susține că incidentul de pe râul Siverski Doneț arată presiunea la care comandanții ruși sunt supuși pentru a face progrese în Donbas. Nu este clar câți soldați au fost uciși aici, dar forțele Moscovei par să obțină câștiguri în altă parte din regiune, potrivit BBC.

Un expert în securitate a confirmat că forțele ruse au ”eșuat spectaculos” în tentativa de a trece râul pe pontoane. Dar susține că anunțul Ucrainei că a distrus peste 1.000 de soldați ruși este probabil exagerat. El estimează că în jur de 140-180 de ruși au fost uciși cel mai probabil. 

Cele 70 sau 80 de vehicule, despre care ucrainenii spun că au fost distruse în atacul ucrainean, nu erau cel mai probabil pline cu infanteriști, erau folosite pentru a explora zona și a așeza poduri de pontoane.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a oferit și el o serie de detalii despre această confruntare și a explicat că rușii au pierdut vehiculele blindate ale unui grup tactic și că podul distrus era folosit pentru traversarea râului Siverski Doneț, din regiunea Lugansk Oficialul britanic a mai atras atenția asupra faptului că Rusia își concentrează acțiunile militare în sudul Harkovului, lângă orașele Izium și Severodonetsk, într-un efort de a ajunge către Slaviansk și Kramatorsk.

Luptele continuă în jurul Insulei Șerpilor

Insula Șerpilor din Marea Neagră a fost unul dintre primele obiective capturate de armata rusă la începutul războiului, iar informațiile din presa internațională arată că luptele din această zonă au reînceput, pe măsură ce Rusia se confruntă cu înfrângeri în nordul și estul Ucrainei.

Autoritățile ucrainene au anunțat că au reușit să incendieze o navă de aprovizionare a marieni rusești aflată în apropierea Insulei Șerpilor. Și în acest caz, jurnaliștii occidentali nu au putut verifica informația în mod independent.

”Datorită acțiunilor marinarilor noștri, nava de aprovizionare Vsevolod Bobrov - una dintre cele mai noi din flota rusă - a luat foc” , a transmis un reprezentant al administrației militare din Odessa. 

”Imaginile din satelit, oferite de compania Maxar, surprind urmările unui atac cu rachetă asupra unei nave rusești din clasa Serna”, în apropiere de Insula Șerpilor și la 30 de kilometri de apele teritoriale ale României.

Rudele luptătorilor din Azovstal cer eliberarea lor

În Kiev, familiile și prietenii luptătorilor din Azovstal au organizat un marș pentru a le cere autorităților să facă mai multe eforturi pentru evacuarea acestora. 

”Vreau ca toți apărătorii care sunt acolo să se întoarcă acasă, astfel încât să poată trăi o viață normală cu copiii și rudele lor, a spus Maria Zimareva, al cărui frate se află în interiorul oțelăriei. Au dreptul la asta. De ce ceilalți pot merge pe străzi cu cei dragi și ei nu pot? De ce nu-i ajută nimeni?”, a mai adăugat ea.

Vicepremierul Irina Vereșciuk a declarat pentru o televiziune locală că se poartă negocieri pentru evacuarea celor din Azovstal, începând cu cei care prezintă cele mai grave răni.

Adrian Popovici
azovstal razboi rusia ucraina
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024