Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 79 LIVE TEXT. Reacţia SUA după prima convorbire între şeful Pentagonului şi ministrul Apărării ruse

Război Rusia - Ucraina, ziua 79. Statele Unite acuză armata rusă că a transferat "cu forţa" în Rusia mii de ucraineni de la debutul războiului la finalul lui februarie prin "lagăre de filtrare" unde au fost supuşi unui tratament "brutal".

de Redactia Observator

la 16.08.2022, 12:09

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 21:45 Oficial SUA: Conversaţia lui Austin cu ministrul rus al Apărării nu a rezolvat nicio problemă acută

Conversaţia secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, nu a soluţionat "nicio problemă acută", a declarat vineri seară un oficial de rang înalt de la Washington, citat de agenţia Reuters, potrivit Mediafax. Conversaţia a durat aproximativ o oră, tonul a fost "profesional", dar nu a fost rezolvată "nicio problemă acută", a declarat oficialul american, care a preferat să păstreze anonimatul, precizând că discuţia a fost iniţiată de Lloyd Austin. "Au fost abordate subiecte referitoare la securitatea internaţională, inclusiv situaţia din Ucraina", a comunicat Ministerul Apărării de la Moscova, citat de agenţia Tass.

UPDATE 21:12 Rusia îşi suspendă, începând de sâmbătă, livrările de electricitate către Finlanda

Pe acelaşi subiect

Rusia urmează să-şi suspende livrările de electricitate către Finlanda - începând de sâmbătă -, anunţă vineri furnizorul RAO Nordic Oy, deţinut în întregime de întreprinderea rusă InterRAO, relatează AFP, citat de news.ro. Acest anunţ intervine în contextul unei creşteri a tensiunilor între Moscova şi Helsinki, care şi-a anunţat voinţa de a adera ”fără întârziere” la NATO, o consecinţă a invaziei Ucrainei de către Rusia. Această intenţie finlandeză este văzută cu ochi foate răi de către Moscova, care a ameninţat deja cu o ripostă ”militaro-tehnică”.

RAO Nordic Oy, cu sediul la Helsinki, nu a mai primit plata în contul energiei furnizate Finlandei de la 6 mai, afirmă într-un comunicat acest grup, care evocă o lipsă de mijloace în vederea plăţii electricităţii importate din Rusia. ”Această situaţie este excepţională şi are loc pentru prima oară în peste 20 de ani”, se arată în comunicat. ”Suntem, aşadar, obligaţi să suspendăm importul de electricitate începând de (sâmbătă) 14 mai”, anunţă furnizorul. ”Sperăm ca situaţia să se îmbunătăţească în curând”, iar livrările din Rusia să se reia, adaugă grupul.

UPDATE 19:00 Şeful Pentagonului a vorbit cu ministrul rus al Apărării, cerându-i armistiţiu "imediat" în Ucraina

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit vineri cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, cerându-i un armistiţiu "imediat" în Ucraina şi evidenţiind importanţa menţinerii liniilor de comunicaţii între Statele Unite şi Rusia. Este prima conversaţie a şefului Pentagonului cu ministrul rus al Apărării de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina, pe 24 februarie. "Pe 13 mai, secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin, a vorbit cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, pentru prima dată după 18 februarie", a declarat vineri după-amiază John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării de la Washington, citat de postul de televiziune CNN.

UPDATE 18:36 Evoluția războiului din Ucraina depinde de un râu din estul țării - Analiză CNN

La aproape trei luni de la începutul războiului din Ucraina, armata rusă a făcut progrese minime în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor lui Vladimir Putin. În timp ce luptele se intensifică în est, râul Doneț reprezintă o piedică atât pentru ruși, cât și pentru ucraineni, notează CNN. Războiul din Ucraina va intra în luna a treia peste 10 zile. Forțele Rusiei sunt cu mult sub obiectivele minime stabilite de președintele Vladimir Putin și în multe zone linia frontului începe să pară statică. Dar, după săptămâni de bombardamente intense, liniile defensive ale ucrainenilor din est sunt și ele afectate.

UPDATE 18:14 Analiza completă a invaziei: De ce crede ministrul Apărării din Ucraina că Rusia a pierdut deja războiul

Oleksii Reznikov, ministrul Apărării din Ucraina, este convins că Rusia a suferit o înfrângere la nivel strategic, după asaltul eșuat asupra Kievului, și este nevoită, după două luni și jumătate de război, să reconsidere obiectivele la nivel tactic. Oficialul consideră că mobilizarea autorităților ucrainene, a forțelor armate, a civililor și a comunității internaționale au creat premisele pentru o victorie a Ucrainei, chiar dacă războiul va mai dura.

UPDATE 17:36 Ucraina cere G7 să confişte activele ruseşti îngheţate şi să fie folosite la reconstrucţia sa

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat vineri că a cerut grupului celor şapte state puternic industrializate (G7) să confişte activele ruseşti îngheţate, iar acestea să fie folosite la reconstrucţia ţării sale, relatează AFP, citat de Agerpres. "Astăzi, le-am cerut statelor G7 să adopte legislaţie şi să aplice toate procedurile necesare pentru a confisca activele ruseşti şi a le da Ucrainei pentru reconstrucţia ţării", a declarat ministrul, invitat la o reuniune a miniştrilor de externe din statele G7 de la Wangels, în nordul Germaniei.

UPDATE 17:02 Expert britanic pentru BBC: Anunțul ucrainenilor că au distrus peste 1.000 de soldați ruși este probabil exagerat

Ministerul Apărării din Marea Britanie susține că incidentul de pe râul Siverski Doneț arată presiunea la care comandanții ruși sunt supuși pentru a face progrese în Donbas. Nu este clar câți soldați au fost uciși aici, dar forțele Moscovei par să obțină câștiguri în altă parte din regiune, potrivit BBC. Un expert în securitate a confirmat că forțele ruse au ”eșuat spectaculos” în tentativa de a trece râul pe pontoane. Dar susține că anunțul Ucrainei că a distrus peste 1.000 de soldați ruși este probabil exagerat. El estimează că în jur de 140-180 de ruși au fost uciși cel mai probabil. Cele 70 sau 80 de vehicule, despre care ucrainenii spun că au fost distruse în atacul ucrainean, nu erau cel mai probabil pline cu infanteriști, erau folosite pentru a explora zona și a așeza poduri de pontoane.

UPDATE 16:43 Trupele ruse au întrerupt conexiunile către estul Ucrainei după ce au distrus un pod

Armata rusă îşi concentrează eforturile ofensive pe obţinerea controlului total al unor localităţi din regiunea ucraineană Lugansk, printre care şi Rubijne, şi a distrus podul care face legătura cu oraşul Severodoneţk pentru a împiedica deplasările trupelor ucrainene, potrivit agenţiilor de presă ucrainene, citate vineri de agenţia EFE, potrivit Agerpres. Despre aceste noi mişcări ale trupelor ruse a informat şeful administraţiei militare din regiunea Lugansk, Serhii Haidai, teritoriu pe care se află de asemenea autorităţi proruse după ce s-a autoproclamat republică independentă. Progresele trupelor ruse din această regiune şi din cea învecinată Doneţk sunt favorizate şi de implicarea trupelor paramilitare proruse şi a miliţiilor cecene.

UPDATE 16:36 A început procesul primului militar rus acuzat de crime de război în Ucraina

A început primul proces al unui prizonier rus acuzat de crime de război în Ucraina. Sergentul Vadim Shyshimarin, în vârstă de doar 21 de ani, este primul militar rus adus în faţa justiţiei ucrainene sub acuzaţia de crime de război. Procesul lui Vadim Shyshimarin a început vineri, 13 mai, la un tribunal din Kiev. Militarul rus a apărut în faţa instanţei ras în cap şi vădit apăsat de spectrul unei pedepse uriaşe, potrivit DailyMail. Cea mai blândă sentinţă pe care Shyshimarin o poate primi este pedeapsa cu închisoarea de la 10 la 15 ani. Cea mai dură este închisoarea pe viaţă. Deşi a comis o crimă cu sânge rece, împuşcând un bătrân care nu reprezenta nicio ameninţare pentru soldaţii ruşi, şi deşi este militar gradat, Shyshimarin ar putea invoca faptul că a acţionat la ordinul unui superior.

UPDATE 16:10 Turcia, prima țară NATO care anunță că nu e de acord cu aderarea Finlandei și Suediei

Intrarea Finlandei şi Suediei în NATO ar fi o "eroare", aşa cum a fost şi aderarea Greciei la Alianţa Nord-Atlantică, a declarat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP, citat de Agerpres. Şeful statului turc a explicat în faţa presei că "nu vrea să se repete aceeaşi eroare ca cea comisă prin aderarea Greciei", acuzând Suedia şi Finlanda că "găzduiesc terorişti ai PKK", Partidul Muncitorilor din Kurdistan. "Nu avem un aviz pozitiv", a insistat el.

UPDATE 15:49 A doborât Rusia mai multe avioane decât declarase Ucraina că are la începutul războiului?

Războiul din Ucraina a intrat în ziua a 79-a. Armata rusă a anunţat că a doborât încă un avion ucrainean şi, potrivit calculelor lor, acesta ar cam trebui să fie ultimul aparat de zbor de luptă al Ucrainei. Armata rusă a anunţat vineri, 13 mai, că a doborât un nou avion de vănătoare ucrainean, modeul Suhoi Su-27. Ruşii susţin că de la începutul invaziei şi până în prezent au distrus nu mai puţin de 165 de avioane, tot atâtea cât raportase Aviaţia Ucraineană că are în dotare înainte de începutul războiului. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia, de la debutul "operaţiunii militare speciale", armata rusă a distrus 842 de aparate de zbor fără pilot (drone), 165 de avioane de luptă, 125 de elicoptere (de luptă şi transport), 304 sisteme de apărare antiaeriană, 3.032 de tancuri şi alte vehicule blindate de luptă, 368 de sistem de lansare de rachete (MLRS), 1.491 de sisteme de artilerie şi 2.869 de vehicule speciale de luptă.

UPDATE 15:20 2 batalioane și 70 de blindate, distruse de ucraineni în timp ce încercau să treacă un râu în Donbas

Armata ucraineană a reușit să obțină o serie de victorii împotriva trupelor rusești, reușind să oprească înaintarea acestora în jurul Harkovului. Ucraina a reușit să recâștige controlul asupra teritoriilor aflate la 40 de kilometri în estul orașului. Imaginile publicate de comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei arată rezultatul unei operațiuni împotriva trupelor rusești: un pod de pontoane distrus și vehicule militare în albia râului Siverski Doneț și pe malurile acestuia. Atacul a avut loc în apropierea satului Belogorovka (Bilogorivka) din regiunea Lugansk.

UPDATE 14:40 Putin i-a spus cancelarului german la telefon că luptă împotriva "naziştilor" în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a insistat vineri, într-o convorbire la telefon cu cancelarul german Olaf Scholz, asupra ”ideologiei naziste” a forţelor cu care Rusia luptă în Ucraina, justificându-şi astfle, încă o dată, ofensiva în această ţară, relatează AFP.

”S-a atras atenţia asupra unei continuări a încălcării dreptului internaţional umanitar de către combatanţi care promovează o ideologie nazistă şi care folosesc metode teroriste”, anunţă într-un comunicat Kremlinul.

UPDATE 14:00 Rusia expulzează 10 diplomaţi români

Federaţia Rusă a declarat ca personae non gratae 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei României la Moscova, aceasta fiind o reacţie acțiunea similară a României din la 5 aprilie 2022, informează MAE.

UPDATE 13:30 Olaf Scholz vrea să discute din nou cu Putin

Cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, le-a declarat unor parlamentari germani că vrea să reia discuţiile cu preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit unor participanţi la reuniunea comisiei parlamentare pentru apărare care a avut loc în Bundestag, la Berlin, informează vineri dpa.

Scholz a susţinut că nu prea avea rost să se discute cu Putin înainte discursului său de Ziua Victoriei, pe 9 mai, subliniind totodată că actualul conflict nu poate fi rezolvat fără canale pentru dialog, potrivit lui Hellmich.

UPDATE 13:20 Rusia s-a răzgândit: Aderarea Ucrainei la UE e la fel de rea pentru Moscova ca aderarea la NATO

Dmitri Polianski, adjunctul ambasadorului rus la Națiunile Unite, a vorbit într-un interviu despre perspectiva aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. El a subliniat că, în acest moment, Federația Rusă consideră un astfel de gest similar aderării la NATO, notează The Moscow Times.

UPDATE 12:40 NYT: Ruşii se retrag din Harkov

Armata rusă se retrage din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, asupra căruia şi-a intensificat bombardamentele în ultimele zile, relatează vineri cotidianul american The New York Times, preluat de EFE.

Ziarul, care citează surse oficiale ucrainene şi ale aliaţilor occidentali, dă asigurări că ruşii au pierdut teren în această regiune care se învecinează cu Donbasul, unde se află autoproclamatele republici proruse Doneţk şi Lugansk, ambele recunoscute de Moscova.

De altfel, armata rusă caută să controleze Harkovul pentru a-şi putea asigura succesul ofensivei pe care a lansat-o în aceste două regiuni proruse. Dacă această stare de fapt se va confirma, atunci ar reprezenta unul "dintre cele mai mari eşecuri suferite de Rusia de la retragerea sa din Kiev, luna trecută".

UPDATE 12:30 UE va furniza Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 500 de milioane de euro

Şeful diplomaţiei UE Josep Borrell a anunţat vineri că blocul comunitar va furniza Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 500 de milioane de euro şi şi-a exprimat încrederea că în următoarele zile se va putea ajunge la un acord privind un embargou asupra petrolului rusesc, relatează Reuters.

UPDATE 12:00 Lavrov acuză UE că s-a transformat într-un "actor agresiv şi belicos"

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat vineri Uniunea Europeană că s-a transformat într-un "actor agresiv şi belicos" şi şi-a exprimat îndoielile că dorinţa Ucrainei de a se alătura blocului comunitar ar fi "inofensivă", transmite EFE.

"De la a fi o platformă constructivă, conform ideii cu care a fost creată, UE s-a transformat într-un actor agresiv şi belicos, care îşi declară deja ambiţiile care merg cu mult dincolo de frontierele continentului european", a susţinut şeful diplomaţiei ruse din Duşanbe, capitala Tadjikistanului, într-o intervenţie la televiziunea rusă.

UPDATE 09:50 Armata ucraineană anunţă că apără sudul ţării cu lansarea a peste 100 de atacuri asupra poziţiilor ruse

Armata Ucrainei încearcă să apere sudul ţării, bombardat masiv de forţele Rusiei, iar în acest sens, în ultimele 24 de ore, unităţi de rachete, artilerie şi avioane ale Kievului au lansat peste 100 de atacuri împotriva poziţiilor ruse, a informat vineri Comandamentul Operativ Sud al Ucrainei, scrie Agerpres.

Potrivit buletinului de război difuzat de agenţiile locale ucrainene, ruşii au pierdut în ultimele 24 de ore 57 de militari, şase vehicule blindate şi trei motorizate pe frontul sudic.

UPDATE 09:20 Peste 6 milioane de ucraineni au fugit în străinătate de la începutul războiului

Mai mult de şase milioane de ucraineni au fugit din ţara lor de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie, a informat joi Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), informează AFP.

UPDATE 09:10 UK: Putin, umilit pe scena mondială

Ministrul de Externe al Marii Britanii Liz Truss a declarat că Vladimir Putin „se umilește pe scena mondială” și solicită sancțiuni mai dure împotriva Moscovei, potrivit BBC.

UPDATE 09:00 Zelenski: Rusia a suferit o înfrângere strategică în Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că Rusia a suferit o înfrângere strategică în Ucraina, ceea ce este „deja evident pentru toată lumea”, potrivit BBC.

„Rusia pur și simplu nu are curajul să recunoască acest lucru”, a spus Zelenski. Liderul de la Kremlin i-a numit "lași" pe soldații ruși, care „încearcă să ascundă adevărul în spatele atacurilor cu rachete, aeriene și artilerie”.

UPDATE 07:30 Rusia pierde încă o navă în Marea Neagră

O navă a ruşilor de suport logistic, Vsevolod Bobrov, este tractată către Sevastopol din zona Insulei Şerpilor, după ce a fost cuprinsă de flăcări în urma unui atac al ucrainenilor, informează CNN şi Ukrinform.

Anunţul a fost făcut pe Telegram de Serghei Bratciuk, purtător de cuvânt al Administraţiei Militare Regionale din Odesa.

“Ca urmare a acţiunilor marinei noastre, nava logistică Vsevolod Bobrov, una dintre cele mai noi din flota Rusiei, a luat foc. Sunt informaţii că nava este tractată către Sevastopol”, a precizat Bratciuk.

UPDATE 07:00 SUA acuză Moscova că a "transferat cu forţa" în Rusia mii de ucraineni

Kievul a avansat un număr de 1,2 milioane de persoane deportate de Moscova în Rusia. Autorităţile ucrainene denunţă de asemenea existenţa unor "lagăre de filtrare" ruse , adesea în teritoriile controlate de Rusia în estul Ucrainei, pe unde trec aceşti "deportaţi". 

"Statele Unite estimează că forţele ruse au transferat cel puţin câteva mii de ucraineni prin aceste 'lagăre de filtrare' şi au evacuat cel puţin alte câteva mii în Rusia sau în teritoriile controlate de Rusia, adesea fără a spune evacuaţilor care este destinaţia lor finală", a declarat joi ambasadorul american la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Michael Carpenter.

"Fie numai de la Mariupol”, un oraş-port strategic controlat acum practic de Rusia, „estimăm că forţele ruse au strămutat cu forţa câteva mii de civili pe teritoriul rus”, a adăugat el într-un discurs rostit la Viena, potrivit transcrierii publicate de Departamentul de Stat al SUA.

Diplomatul a evocat mărturii despre "interogatorii brutale" şi "tortură" în aceste "lagăre de filtrare", menite să vizeze orice persoană cu "cea mai mică loialitate faţă de Ucraina". 

"Multe relatări dovedesc confiscarea telefoanelor mobile ale deţinuţilor", chiar a paşapoartelor acestora, "parole obţinute sub constrângere, reţele sociale şi mesagerii verificate amănunţit în căutarea oricărui semn de opoziţie faţă de războiul barbar purtat de Rusia împotriva Ucrainei", a detaliat el.

"Potrivit acestor informaţii, cei care sunt consideraţi pro-Ucraina sunt transferaţi în aşa-zisa 'Republică Populară Doneţk', controlată de separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei, "unde se confruntă cu o soartă sinistră", a denunţat ambasadorul Carpenter. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 79 LIVE TEXT. Reacţia SUA după prima convorbire între şeful Pentagonului şi ministrul Apărării ruse