Antena Meniu Search
x

Video Imagini din satelit: cum arată Insula Şerpilor după cele mai recente confruntări. Rusia nu pune punct războiului din Ucraina

Luptele şi bombardamentele intese continuă pe Insula Şerpilor şi în alte zone cheie ale Ucrainei. Şase rachete au lovit portul Odessa, iar forţele ucrainene au contraatacat cu drone pe Insula Şerpilor. Între timp, însă, calvarul a luat sfârşit pentru civilii din adăposturile subterane ale oţelăriei Azovstal. 

de Redactia Observator

la 08.05.2022, 14:06

Vezi și

"Am reuşit să salvăm peste 300 de oameni, femei şi copii. Practic, i-am scos pe toţi civilii din uzina Azovstal, iar acum ne pregătim pentru faza a doua a misiunii -  evacuarea răniţilor şi a personalului medical", a declarat Volodimir Zelenski. Succesul operaţiunii a fost confirmat şi de Ministerul Apărării de la Moscova care susţine, însă, că ieri a fost evacuată o singură persoană. După încheierea armistiţiului, trupele ruse au reluat asaltul asupra oţelăriei, unde mai rezistă aproximativ două mii de luptători ucraineni, mulţi dintre ei răniţi. Ei refuză să se predea, dar unul din comandanţii lor a făcut din nou apel la liderii politici din lumea întreagă, pentru a-i ajuta să fie, la rândul lor, evacuaţi. 

Războiul Rusia - Ucraina. Lupte grele la Odessa

Luptele continuă în alte regiuni ale Ucrainei, iar bombardamentele Rusiei vizează obiective din întreaga ţară. Odessa a fost lovită de şase rachete de croazieră, lansate din spaţiul aerian al Rusiei, în zona Mării Caspice. Atacul ar putea fi urmarea confruntărilor intense din ultimele zile, din zona Insulei Şerpilor. Imagini din satelit arată că majoritatea clădirilor de pe insulă, folosite de militarii ruşi, au fost distruse de atacurile dronelor ucrainene, la fel şi o navă de desant. În replică, generalii ruşi afirmă că au doborât, deasupra insulei, două avioane, trei elicoptere şi două drone. 

Cele mai intense bătălii au loc, însă, în Donbass, unde agresorii distrug sat după sat, în încercarea de a obţine o victorie, măcar locală, pe care să o dedice zilei de 9 Mai. Localnicii refugiaţi din calea luptelor găsesc adesea, la întoarcere, în locul casei lor, doar ruine. "Aici era casa părintească, sora mea locuia în ea, ca şi mine. Sunt oameni care au rămas fără adăpost iar doi dintre vecinii noştri au fost ucişi. Doi oameni au murit!", povesteşte Svitlana, ucraineancă din Donbass.

Pe acelaşi subiect

Într-un sat din Donbass, o bombă a distrus o şcoală la subsolul căreia se adăposteau aproape o sută de oameni, practic toţi cei care nu fuseseră evacuaţi. Nu se ştie câţi au supravieţuit; până acum, doar 30 de persoane au fost scoase, în viaţă, de sub mormanul de dărâmături. 

Ofensiva rusă continuă în Donbass

Armata ucraineană anunţă că a respins, în Donbass, nouă atacuri ale inamicului şi continuă, în acelaşi timp, contraofensiva lângă Harkov. Aici, ruşii au fost nevoiţi să arunce în aer câteva poduri pentru a încetini înaintarea unităţilor ucrainene. Ruşii au ripostat, ca peste tot, cu bombe şi rachete, dintre care una a distrus un muzeu memorial, dedicat unui poet şi filosof religios din secolul al optsprezecelea. "Se pare că Rusia din zilele noastre vede un pericol groaznic în muzee şi în atitudinea creştină faţă de viaţă şi faţă de cunoaşterea de sine", a comentat Zelenski

Atacurile se vor intensifica, probabil, în aceste zile dinaintea sărbătorii de la 9 mai. Iar de la Moscova vin declaraţii tot mai ameninţătoare. Preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a acuzat Statele Unite că participă direct la acţiunile militare împotriva Rusiei, prin coordonarea operaţiunilor ucrainene. Aliat credincios al lui Vladimir Putin, Volodin i-a calificat pe toţi liderii ţărilor care trimit armament Ucrainei drept criminali de război care vor fi traşi la răspundere. Iar un vicepreşedinte al aceleiaşi Dume le-a declarat unor ziarişti italieni că Rusia nu va înceta războiul decât atunci când va ocupa toată Ucraina şi va ajunge la graniţa Poloniei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Imagini din satelit: cum arată Insula Şerpilor după cele mai recente confruntări. Rusia nu pune punct războiului din Ucraina