Antena LIVE

Curs valutar

Ucraina arată ”putregaiul” din armata rusă. Pentru Putin, cifrele sunt catastrofale. Analiză CNN

De miercuri până duminică, forțele armate ale lui Vladimir Putin au pierdut cel puțin 338 de piese de echipament militar important - de la avioane de luptă, la tancuri şi camioane. Acestea au fost fie distruse, fie avariate, fie capturate, potrivit site-ului Oryx. Forțele ucrainene au înaintat prin teritoriul ocupat într-o ofensivă care i-a uimit pe ruși prin viteza și amploarea ei, scrie CNN într-o analiză. Război Rusia - Ucraina, ziua 202 LIVE TEXT

De la 13.09.2022, 15:21
WhatsApp
Ucraina arată ”putregaiul” din armata rusă. Pentru Putin, cifrele sunt catastrofale. Analiză CNN Getty Images

Comandantul militar superior al Ucrainei a anunţat duminică că peste 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu au fost recuceriţi de la începutul lunii septembrie. Luni noapte, preşedintele Zelenski a anunțat 6.000 de kilometri pătrați eliberați. Ucrainenii povestesc că soldaţii lui Putin fug spre est, spre granița cu Rusia, cu orice mijloc de transport pe care pun mâna, luând chiar și mașini de la populația civilă din zonele capturate la începutul războiului în februarie.

În urma lor, soldații lasă sute de bucăți din mașina de război rusă, care de când a început așa-numita ”operațiune militară specială” a lui Putin, nu s-a ridicat deloc la imaginea ei de dinainte de război ca una dintre marile puteri ale lumii, scrie CNN. Aceste pierderi rusești arată o multitudine de probleme care acum se ciocnesc frontal cu o armată ucraineană care a fost răbdătoare, metodică și care a primit echipament militar occidental de miliarde de dolari, pe care Rusia nu-l poate egala.

Fără o intervenție drastică și neconvențională din partea lui Putin, victoriile ucrainene se vor accelera, susțin analiștii. Multe dintre problemele armatei ruse - inclusiv o conducere slabă și inflexibilă, moralul slab al trupelor, logistica inadecvată și echipamentul prost întreținut -  au fost evidente încă de la începutul războiului intrat în luna a șaptea. 

Miezul putred al armatei ruse - inclusiv tancurile devenite o pradă ușoară pentru trupele terestre ucrainene și camioanele care nu aveau cauciucuri potrivite pentru a traversa Ucraina - a fost rapid dezvăluit de tacticile greșite pentru războiul fulger plănuit de Putin. Pavel Filatiev, un parașutist rus care a luptat pentru capturarea Hersonului la începutul războiului, a povestit luna trecută că unitatea sa nu avea nici măcar dotări elementare în timpul acelei operațiuni. ”La câteva zile după ce am încercuit Hersonul, mulți dintre noi nu aveam mâncare, apă sau saci de dormit”, a spus el. "Pentru că era foarte frig noaptea, nici nu puteam să dormim. Găseam niște gunoi, niște cârpe, doar ca să ne înfășurăm pentru a ne încălzi." ”Toate armele noastre sunt de pe vremea Afganistanului”, unde forțele ruse au luptat între 1979 și 1989, a povestit el. 

Pe acelaşi subiect

Impactul armelor occidentale furnizate Ucrainei

Între timp, armele occidentale ajunse în Ucraina, printre care și sistemele de artilerie HIMARS au făcut diferența. HIMARS-urile produse de Lockheed Martin pot trage rachete foarte precise către ținte aflate la aproximativ 70 până la 80 de kilometri distanță și se pot muta rapid pentru a evita orice contralovitură. Ucraina le-a folosit cu efect devastator asupra liniilor rusești de comunicare, asupra depozitelor de muniție și posturilor de comandă.

”Forțele armate ale Ucrainei au folosit HIMARS-usurile și alte sisteme occidentale pentru a ataca liniile de comunicare terestre rusești în Harkov și Herson, creând condițiile pentru succesul acestei operațiuni”, a explicat  Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Acesta atacuri au fost necruțătoare, potrivit analiștilor occidentali.

Trent Telenko, un fost auditor de control al calității pentru Agenția de Management al Contractelor de Apărare din SUA, care a studiat logistica rusă, a declarat că forțele ucrainene au folosit rachete de precizie trase de bateriile HIMARS pentru a elimina depozitele mari de arme rusești din apropierea căilor ferate aflate în spatele liniei frontului.

Asta a însemnat că Rusia a fost obligată să folosească camioane pentru a dispersa piesele de artilerie și muniție în depozite mai mici, ceea ce face mai dificilă distribuirea lor, a spus Telenko. Când Ucraina și-a început ofensiva fulgerătoare, Rusia nu a putut organiza suficientă putere de foc ca să țină piept înaintării ucrainene, deoarece artileria era atât de dispersată, a spus el. Însă nu tot creditul trebuie să fie atribuit sistemelor HIMARS susține ISW. Au contribuit și tactica, și ingeniozitatea ucraineană. 

”Anunțul unei operațiuni de contraofensivă care vizează regiunea Herson a atras trupe ruse importante departe de sectoarele în care forțele ucrainene au efectuat atacuri decisive în ultimele zile”, a spus ISW. Odată ce acele forțe ruse s-au deplasat, armata ucraineană a cercetat punctele slabe în liniile rusești, a declarat Mark Hertling, analist CNN și fost general al armatei SUA. ”Ceea ce au reușit să facă este să efectueze cu o forță mică recunoașteri pentru a depista punctul pe unde pot avansa, împingând tancuri și artilerie prin găurile din frontul rus și apoi ajungând în zonele din spatele liniilor rusești”, a explicat Hertling.

”Rusia, cel mai mare furnizor de arme pentru Ucraina”

Retragerea rapidă a Rusiei a permis Ucrainei să captureze arme, muniție, combustibil și provizii rusești în zonele din spatele liniilor, a explicat Telenko. ”Rusia continuă să-și mențină statutul de cel mai mare furnizor de echipament militar pentru armata ucraineană”, se arată și într-un mesajul postat pe Twitter pe 11 septrembrie de ministerul Apărării de la Kiev, împreună cu imagini care arată echipament militar abandonat de ruși. 

Practic armata rusă ajută la avansul ucrainenilor. În plus, analiştii au remarcat și lipsa sprijinului aerian rusesc. ”Ucraina a avut un succes remarcabil în a opri supremația aeriană rusă cu o apărare aeriană extrem de eficientă”, a spus Richard Hooker, expert la Atlantic Council. 

Iar eșecurile rusești alimentează și mai multe probleme, o spirală de înfrângeri care poate copleși Moscova. Mick Ryan, membru la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale și fost general al armatei australiane, îl numește ”eșec în cascadă” într-o postare pe Twitter. ”Fiecare pierdere și retragere pe câmpul de luptă duce la un eșec suplimentar”, a spus el. Pe măsură ce opțiunile devin tot mai puține, se va prăbuși și moralul rusesc.

Va fi aproape imposibil pentru Kremlin să împiedice răspândirea poveștilor umilitoare despre retragere în rândul soldaților. Teritoriul pe care Rusia l-a capturat în Ucraina pe parcursul a șapte luni, cu prețul a zeci de mii de victime rusești, a fost pierdut într-o săptămână. Iar generalii Rusiei se pare că nu au un răspuns imediat.

Chiar și atunci când forțele lui Putin înaintau, progresele au fost lente și obținute cu greu. În plus, la începutul războiului, apărătorii Ucrainei nu au fugit niciodată așa cum au făcut trupele ruse în ultima săptămână. ”Încrederea și așa limitată pe care trupele ruse o au în conducerea militară se va deteriora cel mai probabil în continuare”, a spus luni Ministerul Apărării britanic. Raportul ministerului mai susține că atacurile ucrainene au îngreunat mutarea trupelor rusești pe linia frontului pentru întărire. 

Cum va răspunde Rusia?

Marea întrebare este dacă Rusia are trupe proaspăt antrenate pentru a continua războiul. În iulie, Rusia a lansat un apel pentru recrutarea a peste 30.000 de voluntari. Tinerii sunt ademeniți cu bani, fără a fi necesară experiența. Dar acești noi recruți nu ar fi de mare ajutor pe câmpul de luptă deoarece nu au avut suficient timp pentru antrenamente, spune Kateryna Stepanenko, un cercetător rus la ISW.

De exemplu, pregătirea unui echipaj de tanc poate dura câteva luni, uneori chiar mai mult de un an, spun experții. ”Este puțin probabil ca pregătirea pe termen scurt să transforme voluntarii fără experiență în soldați eficienți”, a spus Stepanenko. Nici echipamentele militare distruse, deteriorate sau abandonate pe câmpul de luptă în ultimele zile nu vor fi ușor de înlocuit.

Industria rusă a fost blocată de sancțiunile occidentale. Depozitele de arme rusești au fost deja golite pentru a înlocui pierderile. Și chiar dacă în depozite ar mai exista un număr mare de arme acestea sunt probabil vechi și au nevoie de reparații sau recondiționări, a spus Jakub Janovsky, analist militar la Oryx.

Moscova își păstrează capacitatea de producție, dar nu are cele mai bune componente pentru ceea ce ar putea produce, a spus Janovsky. "Din cauza sancțiunilor, ar putea fi nevoiți să înlocuiască senzorii și electronicele cu alternative inferioare, iar cantitatea pe care o pot produce în termen scurt este o fracțiune.”

Acest lucru avantajează Ucraina, cel puțin pe termen scurt. Fostul general australian Mick Ryan rămâne precaut. "Este prea devreme pentru a vorbi în termeni exagerat de triumfători. Rușii au încă capacitatea de a răspunde. Sudul și estul sunt încă ocupate de ruși. Ucrainenii au obținut o victorie semnificativă, dar mai este un război de câștigat", a scris el pe Twitter.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

armata rusa retragere. rusia ucraina
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024