Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 202 LIVE TEXT. Zelenski: Am recuperat 6.000 de km pătrați. Înalţi responsabili ruşi încep să îşi evacueze familiile din Crimeea

Război Rusia - Ucraina, ziua 202. Ucraina ar fi eliberat 6000 de kilometri pătraţi în ultima lună. Asta înseamnă că suprafaţa recucerită s-a dublat într-o singură zi. În utlimele 24 de ore alte 20 de de aşezări au reintrat sub controlul Ucrainei. Ruşii s-au lăsat în grabă din Harkov şi au lăsat în urmă zeci de tancuri şi vehicule, artilerie şi mortiere funcţionale şi multă muniţie. Retragerea aparentă a trupelor ruse din această poziție ar putea compromite capacitatea rușilor de a apăra periferia nord-vestică a orașului și sugerează că trupele din această zonă percep o amenințare iminentă la adresa pozițiilor lor.

de Redactia Observator

la 13.09.2022, 22:14

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

Update 22:10 - Oficial occidental: E prea devreme să se spună că avansul Ucrainei e punct de cotitură în război

Este prea devreme pentru a spune dacă recentele câștiguri obținute de Ucraina în estul țării în detrimentul Rusiei reprezintă un punct de cotitură în război, a declarat marți un oficial occidental, sub rezerva anonimatului, pentru Reuters, scrie Mediafax.

„Este prea devreme pentru a spune dacă acesta este un punct de cotitură în război, dar este un moment care are putere atât în ceea ce privește operațiunile... cât și în ceea ce privește psihologia”, a declarat oficialul reporterilor.

Pe acelaşi subiect

„Există o dezbatere în curs de desfășurare cu privire la natura retragerii rusești, însă este probabil că, în termeni strict militari, aceasta a fost o retragere, ordonată și sancționată de statul major, mai degrabă decât o prăbușire totală”.

De când Moscova și-a abandonat sâmbătă principalul bastion din nord-estul Ucrainei, marcând cea mai gravă înfrângere de la începutul războiului, trupele ucrainene au recucerit zeci de orașe, într-o schimbare uimitoare a momentului de pe câmpul de luptă.

„Evident, pare foarte dramatic. Este o zonă vastă de teren. Dar trebuie să ținem cont de faptul că rușii au luat unele decizii bune în ceea ce privește scurtarea liniilor lor și transformarea lor în linii mai ușor de apărat, sacrificând teritoriu pentru a face acest lucru”, a declarat oficialul, adăugând că nu se așteaptă ca Rusia să încerce imediat să recupereze teritoriul pierdut.

„Sunt deja întinși, se confruntă cu atacuri pe mai multe fronturi, așa că eu cred că vor căuta să se consolideze... vor încerca să se întoarcă la Kharkhiv în viitor? Potențial, dar cu siguranță nu în perioada imediată”, spune oficialul.

Update 22:10 - Olena Zelenska va fi prezentă la discursul despre starea Uniunii, susținut de Ursula von der Leyen

Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, va fi prezentă la discursul susținut de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre starea Uniunii, scrie Mediafax.

Ursula von der Leyen a anunțat prezența Olenei Zelenska la discursul pe care îl va susține miercuri, despre starea Uniunii.

„Sunt încântată să o salut pe Prima Doamnă Olena Zelenska, invitata mea de onoare pentru discursul de mâine (miercuri - n.r.) privind starea Uniunii. Curajul poporului ucrainean a emoționat și inspirat lumea întreagă. Europa va fi alături de voi la fiecare pas. Vom rămâne împreună”, a scris președinta Comisiei Europene, marți seara, pe Twitter.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va susține cel de-al treilea discurs al său privind starea Uniunii miercuri, la ora 10:00 a.m. (ora României).

Discursul va fi urmat de o dezbatere, în plen, cu membrii Parlamentului European.

Update 22:00 - Putin nu va fi invitat la funeraliile reginei Elizabeth II. Nici oficiali din Belarus şi Myanmar nu vor fi invitaţi

Preşedintele Vladimir Putin nu va fi invitat la funeraliile reginei Elizabeth II, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, Nici oficiali din Belarus şi Myanmar nu vor fi invitaţi, relatează CNN, potrivit news.ro.

Surse guvernamentale au afirmat pentru CNN că lista completă a invitaţilor nu a fost încă finalizată, dar că oficialii din trei ţări au fost excluşi: Rusia, Belarus şi Myanmar.

În cazul Rusiei şi Belarusului, sursele menţionate au spus că excluderea acestora a fost ca urmare a invaziei Ucrainei. În cazul Myanmarului, excluderea a fost cauzată de tratamentul la care este supusă minoritatea musulmană Rohingya.

Deja vineri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, anunţase că Putin nu intenţionează să asiste la funeraliile reginei.

Palatul trimite invitaţii la funeraliile de stat la sfatul guvernului după ce membrii serviciilor civile şi diplomatice au luat în considerare implicaţiile politice ale invitării anumitor lideri.

De obicei, fiecare ţară cu care Regatul Unit are relaţii diplomatice normale este invitată la o înmormântare de stat, cum este cea care va avea loc luni pentru Elizabeth II la Londra. Naţiunile sunt de obicei reprezentate de şeful statului, un membru cu rang înalt al guvernului sau ambasadorul lor în Marea Britanie.

O a doua sursă guvernamentală din Regatul Unit a declarat pentru CNN că până la 500 de demnitari străini sunt aşteptaţi să participe la înmormântare.

Update 20:40 - Ucraina susţine că a eliberat peste 300 de localităţi în Harkov

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a afirmat marţi că în cursul contraofensivei împotriva Rusiei în regiunea Harkov (nord-est), forţele ucrainene au preluat sub control peste 300 de localităţi ocupate anterior de Rusia, relatează EFE şi Reuters, scrie Agerpres.

"Din 6 septembrie au fost eliberaţi 3.800 kilometri pătraţi, peste 300 de localităţi. Peste 150.000 de concetăţeni ai noştri au fost eliberaţi de sub ocupanţi, care îi ţineau ca ostatici", a spus ea în declaraţii televizate.

Viceministrul a adăugat că obiectivul forţelor ucrainene este continuarea contraofensivei până la eliberarea completă a acestei regiuni din nord-estul ţării, afirmând că aceasta se va întâmpla "în cel mai scurt timp posibil".

"Operaţiunea este în curs de desfăşurare. Scopul său este eliberarea totală a regiunii Harkov... Credem că asta se va întâmpla în viitorul apropiat", a spus Maliar, vorbind în direct la televiziunea ucraineană din oraşul recucerit Balakleia.

Contraofensiva Ucrainei în regiunea Harkov a şocat Rusia, care a invadat Ucraina la 24 februarie. Informaţiile despre înfrângerile de pe câmpul de luptă au provocat manifestări neobişnuite de disidenţă pe canalele televiziunii de stat ruse, care au început să critice Kremlinul.

Vorbind după Maliar, consilierul ministrului ucrainean de interne Anton Geraşcenko a spus că poliţia se ocupă de exhumarea a două cadavre de civili despre care spune că au fost executaţi de trupele ruse cu câteva zile înainte de a se retrage.

Ulterior, într-o postare pe pagina sa de Facebook, Maliar a afirmat că prin datele menţionate mai sus s-a referit la 'cifre confirmate', dar că dimensiunea teritoriilor cucerite în regiunea Harkov este 'practic dublă'.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat luni seara că, în cadrul contraofensivei lansate la sfârşitul lunii august, Kievul a reuşit să recucerească peste 6.000 de kilometri pătraţi de teritoriu aflat sub control rusesc în sudul şi estul ţării.

Printre oraşele eliberate în regiunea ('oblast') Harkov se numără şi Izium, care a servit drept bază pentru trupele ruse şi al cărui control este vital pentru Moscova.

Update 18:50 - Liderul comuniştilor ruşi recunoaşte că Rusia este "în război" în Ucraina

Liderul comuniştilor ruşi, Ghennadi Ziuganov, a recunoscut marţi că 'operaţiunea militară specială' rusă în Ucraina s-a transformat într-un război, astfel încât - în opinia sa- se impune mobilizarea tuturor resurselor ţării, relatează EFE, potrivit news.ro.

"Operaţiunea politico-militară împotriva naziştilor, ultranaţionaliştilor şi fasciştilor în Ucraina s-a transformat într-un război în adevăratul sens al cuvântului pe care ni l-au declarat americanii, ţările NATO şi Europa unită", a declarat Ziuganov în discursul său rostit în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), care şi-a deschis marţi sesiunea de toamnă.

Ziuganov a indicat că 'un război şi o operaţiune specială se deosebesc în mod radical, întrucât operaţiunea specială odată declanşată poate fi întreruptă', potrivit publicaţiei online ruse Sota.

În schimb, a spus el, "războiul nu poate fi întrerupt, chiar dacă ţi-ai dori asta. Trebuie să mergi până la capăt şi are două rezultate: victorie sau înfrângere".

Liderul comunist a declarat că un război cere un răspuns şi "o mobilizare maximă a forţelor şi resurselor", în afară de "consolidarea societăţii" şi adoptarea de noi legi.

"Vreau ca voi să conştientizaţi că suntem în război şi nu avem dreptul să-l pierdem", a subliniat el, adresându-se deputaţilor, lansând totodată un apel să nu se intre 'în panică'.

Dar tocmai utilizarea cuvântului "război" pentru a numi campania militară rusă în Ucraina se pedepseşte sever în conformitate cu legea aprobată de Dumă în martie, la fel şi utilizarea cuvântului 'invazie', ceea ce a dus la deschiderea a numeroase dosare penale până în prezent.

Kremlinul - puternic criticat de susţinătorii unei campanii militare mult mai agresive în Ucraina - a exclus marţi mobilizarea generală sau parţială a populaţiei în pofida retragerii trupelor ruse din estul Ucrainei.

Retragerea rusă din regiunea ucraineană Harkov (nord-est) a scos din nou la iveală lipsa acută de bărbaţi în rândurile armatei ruse care luptă în Ucraina.

Mihail Şeremet, un deputat reprezentând Crimeea din partea partidului Rusia Unită (aflat la putere) în Duma rusă, a declarat că, fără o mobilizare generală, trupele ruse nu îşi vor atinge obiectivele care au fost stabilite la începutul 'operaţiunii militare speciale' în februarie.

Această opinie este împărtăşită de mulţi experţi şi bloggeri militari ruşi, în timp ce liderul cecen, Ramzan Kadîrov, a criticat greşelile făcute de generali pe câmpul de luptă şi s-a arătat dispus să trimită 10.000 de oameni pe front.

Proruşii susţin că forţele ucrainene la Harkov ar fi fost de opt ori mai numeroase decât cele ruse, care au ales să se retragă, lăsând în urmă combustibil şi echipament militar în mâinile ucrainenilor.

Potrivit presei, preşedintele Vladimir Putin consideră că majoritatea ruşilor nu sunt dispuşi să-şi trimită fiii să lupte în Ucraina.

Aproximativ 70% dintre ruşi ar susţine într-o măsură mai mare sau mai mică campania militară, căreia i se opun doar 18%, conform ultimului sondaj oficial.

În timp ce Ucraina a interpretat retragerea forţelor ruse din regiunea Harkov drept o mare victorie care i-a permis să recupereze mii de kilometri pătraţi de teritoriu, Ministerul rus al Apărării argumentează că decizia sa privind replierea trupelor are drept scop consolidarea poziţiilor în Donbas.

Rusia a declanşat la 24 februarie o invazie neprovocată şi nejustificată în Ucraina pe care o numeşte 'operaţiune militară specială' pentru apărarea vorbitorilor de limbă rusă în special din Donbas, de fapt prima agresiune de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. 

Update 17:40 - Ucrainenii susţin că ruşii s-au retras din mai multe localităţi din Lugansk

Autorităţile regionale din Lugansk au declarat marţi că, în urma contraofensivei ucrainene în estul ţării, forţele ruse s-au retras din orăşelul Kreminna, pe care îl capturase în aprilie, iar într-o situaţie similară se află şi alte câteva oraşe, după ce la începutul lunii iulie ministrul rus al apărării Serghei Şoigu raportase cucerirea întregii regiuni Lugansk (din bazinul minier Donbas), potrivit EFE şi DPA. scrie Agerpres.

"Astăzi, Kreminna este complet pustie", afirmă guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, Serhii Haidai (Serghii Gaidai). "Nu există poliţie, nici comenduire, nici parchet - nu a mai rămas nimeni, toţi au fugit", potrivit acestuia.

"Armata rusă a părăsit oraşul şi din nou flutură steagul ucrainean, care a fost ridicat de partizani", afirmă el pe contul său din Telegram.

Declaraţiile sale nu au putut fi iniţial verificate în mod independent, dar ele intervin la o zi după ce bloggeri militari ruşi au raportat că forţele ucrainene au luat cu asalt satul Belogorovka (Bilohorivka), situată în apropiere de micul oraş Kreminna, pe celălalt mal al râului Siverski Doneţ.

Gaidai a precizat că forţele regulate ucrainene nu au intrat încă în oraş, indicând că oraşul Starobilsk, situat la aproximativ 70 de kilometri mai spre est, se află într-o situaţie similară.

"Eliberarea pe scară largă a regiunii Lugansk va începe de la Kremmina şi Svatovo", a adăugat Gaidai, referindu-se la un alt oraş situat la aproximativ 50 de kilometri nord de localitatea menţionată şi care rămâne încă sub control rusesc, a spus el.

Kreminna a fost ocupată de forţele Moscovei la 18 aprilie şi de acolo a început marea ofensivă în urma căreia Rusia a preluat sub controlul său cea mai mare parte a regiunilor estice Doneţk şi Lugansk.

Acest oraş, cu aproape 20.000 de locuitori înainte de începerea războiului, se află la 25 de kilometri nord-vest de Severodoneţk, unul dintre principalele centre urbane din regiune şi care a fost cucerit de forţele ruse în iunie după o lună de lupte grele.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni seara că, în cursul contraofensivei lansate la sfârşitul lunii august, forţele armate ucrainene au eliberat deja 'peste 6.000 de kilometri pătraţi de teritoriu' în estul şi sudul ţării.

La 24 februarie, Rusia a declanşat o invazie neprovocată şi nejustificată în Ucraina, în ceea ce numeşte drept 'operaţiune militară specială', prima agresiune de acest tip pe continentul european după cel de-al Doilea Război Mondial.

Update 17:40 - Înalţi responsabili ruşi încep să îşi evacueze familiile din Crimeea

Reprezentanţi ai autorităţilor ruse din administraţia Crimeii - peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014 - îşi evacuează de urgenţă familiile din regiune şi din sudul Ucrainei, potrivit unui raport publicat marţi de Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), citat de agenţiile de presă EFE şi Ukrinform, scrie Agerpres.

"Acţiunile încununate de succes ale apărătorilor ucraineni au obligat 'aşa-zisele autorităţi" din Crimeea ocupată temporar şi din sudul ţării noastre să-şi mute de urgenţă familiile pe teritoriul Federaţiei Ruse", se arată într-un raport al GUR, publicat marţi.

Peninsula Crimeea a fost ocupată şi anexată în 2014 de Moscova, care şi-a impus propriile autorităţi în zonă nerecunoscute de comunitatea internaţională.

În pofida încercărilor ruşilor de a garanta populaţiei securitatea vieţii în peninsulă, reprezentanţii administraţiei de ocupaţie, angajaţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) şi comandanţi ai unor unităţi militare încearcă în secret de subalterni să-şi vândă casele şi să-şi evacueze de urgenţă rudele din Crimeea, potrivit datelor deţinute de Serviciul ucrainean de informaţii militare.

În schimb, ruşii au interzis celorlalţi cetăţeni să încheie contracte de vânzare-cumpărare de imobile în zonă.

Ei au introdus, de asemenea, 'restricţii privind circulaţia peste Podul Crimeii şi încearcă prin toate mijloacele să nu permită accesul la informaţii despre contraofensiva desfăşurată de armata ucraineană', conform aceluiaşi comunicat.

Până luni, potrivit agenţiei Ukrinform, forţele ucrainene au înaintat aproximativ 12 kilometri în teritoriul controlat de trupele ruse în sudul Ucrainei şi au eliberat 13 aşezări

Update 16:40 Peskov: Moscova nu a discutat despre o "mobilizare la nivel naţional"

Moscova nu a discutat despre o ”mobilizare la nivel naţional” menită să stimuleze campania militară din Ucraina, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, relatează CNN.

”Fără mobilizare deplină, fără o pregătire pentru război, inclusiv a economiei, nu vom obţine rezultate adecvate”, a declarat, luni, deputatul Dumei de Stat din cadrul partidului de guvernământ Rusia Unită, Mikhail Sheremet, potrivit agenţiei de presă rusă Ura.ru.

În schimb, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi jurnaliştilor, într-o conferinţă telefonică, că ”deocamdată nu există nicio discuţie” în acest sens.

Întrebat despre criticile unor bloggeri şi comentatori ruşi populari cu privire la performanţa recentă a Rusiei în Ucraina, Peskov a spus că aceasta ilustrează ”pluralismul”, adăugând că ruşii îl susţin pe preşedintele rus Vladimir Putin şi deciziile sale, dar a avertizat că există o ”linie fină” atunci când îşi exprimă opiniile critice.

”În ceea ce priveşte alte puncte de vedere, critice, atât timp cât rămân în cadrul legii, acesta este pluralism. Dar există o linie fină şi trebuie să fii foarte atent”, a spus Peskov.

Update 15:40 Ucrainenii se laudă că au doborât prima dronă iraniană folosită de ruși

Armata ucraineană a eliminat prima dronă iraniană, Shahed-136, folosită de soldații ruși pe frontul din Harkov. "Este vorba de un UAV kamikaze cu rază lungă de acţiune Shahed-136", a anunţat Direcţia de comunicare strategică a armatei ucrainene într-o declaraţie pe Telegram, publicată alături de imagini ale dronei distruse.

Update 15:30 Ucraina arată "putregaiul" din armata rusă

De miercuri până duminică, forțele armate ale lui Vladimir Putin au pierdut cel puțin 338 de piese de echipament militar important - de la avioane de luptă, la tancuri şi camioane. Acestea au fost fie distruse, fie avariate, fie capturate, potrivit site-ului Oryx. Forțele ucrainene au înaintat prin teritoriul ocupat într-o ofensivă care i-a uimit pe ruși prin viteza și amploarea ei, scrie CNN într-o analiză.

Update 15:00 FSB arestează un rus, suspectat de spionaj

Serviciile ruse de Securitate (FSB) anunţă marţi că au arestat un cetăţean rus suspectat de faptul că ar fi transmis documente clasificate secrete Ucrainei, împotriva căruia au deschis o anchetă cu privire la înaltă trădare, în plin război rus în Ucraina, relatează AFP.

”FSB a descoperit că un cetăţean rus (comitea fapta) de înaltă trădare prin transmiterea unor informaţii Ucrainei în detrimentul securităţii Federaţiei ruse”, anunţă într-un comunicat FSB.

Serviciile ruse de Securitate precizează că este vorba despre un locuitor al Moscovei, căruia nu-i dezvăluie identitatea, care conducea o întrerprindere aeronautică.

Suspectul a ”fotografiat fragmente ale unor planuri ale unor piese de avioane de luptă cu un telefon mobil şi a trimis (imaginile) unui cetăţean ucrainean (...), un angajat al unei uzine de avioane din Odesa”, un oraş situat în sudul Ucrainei.

Update 14:30 Rușii anunţă ”atacuri aeriene masive” pe toate fronturile 

Armata rusă anunţă marţi că efectuează ”atacuri aeriene masive” pe toate fronturile şi acuză Ucraina de atrocităţi în regiunea Harkov, pe care a recucerit-o, relatează AFP.

”Forţele aeriene, balistice şi artileria ruse efectuează atacuri aeriene masive împotriva unităţilor forţelor armate ucrainene în toate zonele operaţionale”, anunţă în raportul zilnic Ministerul rus al Apărării.

Kremlinul acuză forţele ucrainene de torturarea unor civili în zone ucrainene pe care le-a recucerit. ”Potrivit informţaiilor noastre, au loc numeroase acţiuni punitive împotriva unor locuitori din regiunea Harkov. Oameni sunt torturaţi, maltrataţi”, acuză un purtător de cuvâînt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ”Este revoltător”, denunţă el.

Update 14:00 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului susține că nu a fost luată în calcul o mobilizare generală în Rusia

Kremlinul a afirmat marţi că nu există nicio discuţie despre mobilizare la nivel naţional în Rusia pentru a susţine campania militară din Ucraina, la câteva zile după ce o contraofensivă surpriză a forţelor ucrainene a alungat ruşii din aproape întreaga regiune Harkov (nord-estul Ucrainei), transmite Reuters.

''Pentru moment nu, nu există o discuţie despre asta'', a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, răspunzând unei întrebări adresate de un parlamentar rus cu privire la mobilizare.

În legătură cu criticile la adresa conducerii ţării, exprimate de comentatori naţionalişti care au cerut mobilizarea, Peskov a spus că acesta este un exemplu de ''pluralism'' şi că ruşii în ansamblul lor continuă să îl sprijine pe preşedintele Vladimir Putin.

''Ruşii îl sprijină pe preşedinte şi acest lucru este confirmat de dispoziţia oamenilor. Oamenii sunt strâns uniţi în jurul deciziilor şefului statului. Referitor la celelalte puncte de vedere, la puncte de vedere critice, atât timp cât ele rămân în interiorul legii, acesta este pluralismul, dar linia este foarte, foarte subţire, oricine trebuie să aibă foarte mare grijă aici'', a afirmat el.

Pe de altă parte, armata rusă a afirmat marţi că a efectuat ''lovituri masive'' contra forţelor ucrainene pe toate fronturile, Kremlinul acuzând Ucraina că torturează şi maltratează civili în zonele recucerite în ultimele zile.

''Forţele aeriene, balistice şi ale artileriei ruse efectuează lovituri masive contra unităţilor forţelor armate ucrainene în toate zonele operaţionale'', a indicat Ministerul Apărării rus în raportul său zilnic.

Ministerul a evocat în special bombardamente în apropiere de oraşele Sloviansk, Konstantinivka şi Bahmut, din estul Ucrainei, în regiunile sudice Nikolaev şi Zaporojie, precum şi la Harkov.

Update 11:40 Secretarul de Stat al SUA: Nu putem ști încă rezultatul contraofensivei Kievului

Secretarul de Stat american Antony Blinken consideră că este "prea devreme" pentru a se anticipa rezultatul contra-ofensivei armatei ucrainene în nord-estul Ucrainei împotriva armatei ruse, relatează AFP.

"Este prea devreme să spunem exact unde ne vor conduce toate astea", a declarat şeful diplomaţiei americani luni, într-o conferinţă de presă la Ciudad de Mexico. "Suntem în primele zile (ale contra-ofensivei), deci cred că nu ar fi bine să prezicem unde ne vor conduce toate astea", a insistat Blinken.

"Ruşii menţin forţe foarte semnificative în Ucraina, dar şi echipamente şi muniţie", a subliniat secretarul de Stat american, care se află într-o vizită fulger în capitala Mexicului, în cadrul unui "dialog economic americano-mexican" la nivel înalt.

"Însă este clar că avem progrese semnificative ale ucrainenilor mai ales în nord-est", a subliniat emisarul lui Joe Biden, care a efectuat săptămâna trecută o vizită la Kiev. "Acesta este rezultatul susţinerii pe care noi am furnizat-o, dar mai întâi şi în primul rând este rezultatul extraordinarului curaj şi rezistenţei forţelor armate ucrainene şi poporului ucrainean", a declarat Blinken.

"Noi vom continua să facem ceea ce este necesar" în susţinerea Ucrainei, a anunţat secretarul de Stat american.

Update 11:20 Forţa rusă menită să contracareze NATO, grav slăbită în Războiul din Ucraina

"Forţa convenţională rusă concepută pentru a contracara NATO este grav slăbită şi probabil că Rusia va avea nevoie de ani de zile pentru a reconstrui această unitate", anunță marţi serviciile militare britanice de informaţii în buletinul lor zilnic.

"Elementele forţelor ruse retrase din  Harkov săptămâna trecută fac parte din Armata I, care este subordonată în mod direct Districtului Militar de Vest . Grupul a suferit pierderi grele în faza iniţială a invaziei şi nu a fost întru totul reconstituit înaintea acestei contra-ofensive ucrainene la Harkov", afirmă spionajul militar britanic.

GTA a fost una dintre cele mai prestigioase unități ale Rusiei, alocată pentru apărarea Moscovei și pregătită să conducă contra-atacuri în cazul unui război cu NATO. În acest punct, capabilitățile rusești împotriva armatelor occidentale sunt masiv diminuate și au nevoie de mai mulți ani pentru a reveni la forma de dinaintea războiului.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Update 11:00 ISW: Ucrainenii susțin că au capturat puncte cheie pentru eliberarea Hersonului 

Forțele ucrainene continuă să obțină victorii de impact în regiunea Herson și degradează constant moralul și capacitățile de luptă ale forțelor ruse în această zonă, relatează experţii americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War). Contraofensiva masivă a Ucrainei deteriorează capacitatea administrativă a Rusiei și determină retrageri din părțile ocupate ale Ucrainei cu mult în spatele liniei de contact.

Forțele ucrainene i-au arestat pe șeful administrației ruse din satul Ivanivka, regiunea Harkov și șeful poliției din Balaklia, care a coloborat cu ruşii și intenționează să îi trimită în judecată pe ambii. Pe axa de sud, grupul Operațional Kakhovka al Ucrainei a anunțat că forțele ucrainene au spart în linia frontului înaintând între 4 și 12 km în zone nespecificate, însumând peste 500 de kilometri pătrați de teritoriu eliberat.  Pe 12 septembrie, forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol în regiunea Zaporojie, la vest de oraşul Huleaipole și au continuat focul în toată regiunea Nikolaev

Anton Gheraşcenko, fostul Ministru adjunct al Afacerilor Interne din Ucraina, a anunţat ieri pe Twitter unele unităţi ruseşti de pe Frontul de Sud ar dori să negocieze o predare, dar informaţia nu a fost confirmată oficial.

Update 10:40 Zelenski: Ucraina a eliberat peste 6.000 de kilometri pătrați de la începutul lunii

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat luni că, de la începutul lunii septembrie,armata ucraineană a eliberat deja peste 6.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ţării.

"De la începutul lunii septembrie şi până astăzi, luptătorii noştri au eliberat deja peste 6.000 de kilometri pătraţi din teritoriul Ucrainei - în est şi sud. Înaintarea trupelor noastre continuă", a declarat luni liderul de la Kiev, conform site-ului preşedinţiei ucrainene.

El şi-a exprimat recunoştinţa faţă de brigada a 57-a  de infanterie motorizată, care şi-a revenit după luptele grele din est şi avansează foarte curajos, foarte încrezător în direcţia sud, faţă de brigada a 59-a de infanterie motorizată pentru că a avansat constant, în ciuda caracteristicilor terenului deschis, în ciuda artileriei ocupanţilor, faţă de brigada 128 de asalt montan pentru eliberarea mai multor aşezări şi pentru acţiunile foarte eficiente de neutralizare a activităţii inamicului.

"Băieţi, sunteţi adevăraţi eroi!", le-a transmis Zelenski, care le-a mulţumit şi luptătorilor din apărarea anti-aeriană.

Update 10:00 Trupele Kievului au intrat în Sviatohirsk

"Unităţi ale Gărzii Naţionale, ale Forţelor Armate ale Ucrainei şi ale Apărării Teritoriale au intrat în oraşul Sviatohirsk. Pas cu pas, metru cu metru, ne eliberăm pământul de ocupanţi. Victoria va fi cu siguranţă a noastră. Glorie Ucrainei! Glorie Gărzii Naţionale a Ucrainei!", declară un soldat ucrainean, în videoclipul postat pe reţeaua de socializare.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Armata ucraineană a anunţat luni că a recucerit ”peste 20 de localităţi” în 24 de ore, în cadrul contra-ofensivei sale împotriva armatei ruse, relatează AFP. Pe întreaga linie a frontului, ”forţele ucrainene au reuşit să gonească inamicul din 20 de localităţi” în 24 de ore, a anunţat luni, într-un comunicat de dimineaţa, armata ucraineană.

Armata ucraineană a anunţat o contra-ofensivă în sudul Ucrainei, însă a înregistrat, în ultima săptămână, o înaintare-fulger în regiunea Harkov.

Update 09:30 Ucraina susține că înregistrează noi succese împotriva rușilor

Ucraina a anunţat luni noi succese militare, spunând că a ajuns la frontiera cu Rusia şi că a eliberat într-o lună echivalentul unui teritoriu care are de şapte ori suprafaţa Kievului de sub controlul armatei ruse, care a răspuns bombardând unele zone recucerite de forţele ucrainene, relatează AFP.

Armata ucraineană a anunţat mai întâi o contraofensivă în sud, după care, săptămâna trecută, a realizat un avans fulgerător în regiunea Harkov din nord-est.

În est, "eliberarea localităţilor de invadatorii ruşi continuă în regiunile Harkov şi Doneţk", a susţinut armata ucraineană. Iar în regiunea Herson (sud), ea a revendicat recucerirea a 500 de kilometri pătraţi în două săptămâni, prima sa estimare în cifre a avansului din sud.

În total, "de la începutul lunii septembrie, soldaţii noştri au eliberat deja 6.000 de kilometri pătraţi de teritoriu ucrainean în est şi sud şi continuăm să avansăm", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski luni seară într-un video online. Kievul nu revendica duminică decât 3.000 de kilometri pătraţi "eliberaţi".

Armata ucraineană a transmis luni că, pe întreg frontul, a "reuşit să alunge inamicul din peste 20 de localităţi" în 24 de ore, adăugând că "trupele ruse îşi abandonează poziţiile în grabă şi fug".

În cursul serii, şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Andrii Iermak, a publicat un video în care o voce din off explică: "Brigada a 14-a mecanizată separată a ajuns la frontiera regiunii Harkov cu Rusia. Aici este satul Ternova", situat la cinci kilometri de graniţa rusă.

"Este prea devreme pentru a spune unde ne vor duce toate acestea", a reacţionat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, în timpul unei vizite în Mexic.

"Suntem în primele zile (ale contraofensivei - n.r.), prin urmare consider că nu ar fi bine să anticipăm exact unde ne vor duce toate acestea", a adăugat el.

Tot în regiunea Harkov, parchetul ucrainean a anunţat luni descoperirea a patru cadavre de civili cu "urme de tortură" în satul Zaliznicinoie, recent eliberat. "Conform versiunii preliminare a anchetei, victimele au fost ucise de militari ruşi în timpul ocupaţiei satului", a precizat parchetul. Forţele ruse au fost acuzate de abuzuri repetate în Ucraina.

Duminică, forţele ucrainene au intrat în Izium, în nord-est, localitate care număra 50.000 de locuitori înainte de război şi care a devenit un punct-cheie pentru logistica şi alimentarea trupelor ruse.

Pierderea acestui oraş ar putea contracara serios ambiţiile militare ale Moscovei în estul Ucrainei, consideră experţi militari.

"Ucraina a aplicat o înfrângere operaţională majoră Rusiei preluând aproape în totalitate regiunea Harkov (...), însă contraofensiva actuală nu va pune capăt războiului", a atenţionat totuşi ISW (Institute for the Study of War - Institutul pentru Studierea Războiului).

"Soldaţii ucraineni au recâştigat astfel teren în regiunea Lugansk", unde separatiştii proruşi au proclamat în 2014, la fel ca în regiunea vecină Doneţk, o "republică", a adăugat acest centru de reflecţie american.

Autorităţile de ocupaţie din regiunea Harkov au spus că au plecat în provincia Belgorod, în Rusia, în apropiere de frontieră, oficial pentru a ajuta la gestionarea afluxului de refugiaţi, conform agenţiilor ruse de presă.

"În regiunea Harkov (...), forţele ruse şi-au abandonat în mare parte câştigurile (teritoriale) în faţa ucrainenilor şi s-au retras. Spre nord şi est, majoritatea acestor forţe s-au întors în Rusia", a explicat pentru AFP un înalt oficial militar american, sub acoperirea anonimatului.

"Ucrainenii desfăşoară operaţiuni care îi obligă pe ruşi să decidă pe câmpul de luptă unde îşi vor direcţiona resursele şi în ce fel", a rezumat el. Şi, date fiind dificultăţile ruşilor "pe planul aprovizionării şi logisticii, dar şi în ceea ce priveşte comandamentul (...), este o problemă foarte mare de rezolvat" pentru ei, a adăugat sursa citată.

Moscova a afirmat luni că a bombardat zone recuperate de Ucraina nu departe de Harkov, în sectoarele Kupiansk şi Izium. Statul Major al armatei ucrainene a numărat la rândul său circa 40 de atacuri ruse în timpul zilei "asupra unor instalaţii militare şi civile ucrainene" şi a semnalat pagube la multiple "infrastructuri esenţiale în oraşe ucrainene paşnice", printre Harkov, Zoporojie, Sloviansk şi Kramatorsk.

Ofensiva rusă declanşată la 24 februarie va continua "până când vor fi îndeplinite obiectivele", a transmis luni Kremlinul, conform căruia nu există în prezent "perspective de negocieri" între Moscova şi Kiev. 

Update 08:40  Zelenski cere un nou pachet de sancțiuni din partea UE

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski consideră că Rusia îşi permite să poarte în continuare războiul crud şi cinic împotriva ţării sale, pentru că răspunsul primit este insuficient şi cere ca Rusia să fie declarată stat sponsor al terorismului, precum şi un al optulea pachet de sancţiuni UE, notează News.ro.

"De ce cea mai mare sursă de teroare din lume - Rusia - este capabilă încă să ducă acest război? Şi de ce poate purta războiul într-un mod atât de crud şi cinic? Există un singur motiv - presiunea insuficientă asupra Rusiei. Răspunsul la teroarea acestui stat este insuficient. Uitaţi-vă la ce îşi poate permite Rusia! Niciun alt terorist nu a făcut asta vreodată în istorie - atât de multe lucruri deodată", a afirmat Zelenski.

El a prezentat argumentele pentru care consideră că Rusia este o sursă de teroare si instrumentele pe care Moscova le utilizează.

- Teroarea radiaţiilor la centrala nucleară Zaporojie. "Prezenţa trupelor ruseşti la centrală, provocările ruseşti constante şi bombardarea teritoriului centralei au plasat Ucraina şi toată Europa în pragul unui dezastru radioactiv", a spus  liderul de la Kiev.

- Teroarea energiei - "Locuitorii multor ţări din întreaga lume suferă din cauza creşterii dureroase a preţurilor la resursele energetice - la electricitate, la căldură. Rusia o face în mod deliberat. Şi în mod deliberat destabilizează piaţa gazului în Europa", a argumentat el.

- Teroarea foametei - "Este o tactică foarte cinică şi complet deliberată a Rusiei. Şi este îndreptată nu doar împotriva ţărilor sărace, ci în special împotriva acelor regiuni ale lumii din care ar putea veni un nou flux de refugiaţi în Europa. Crize grave ale migranţilor în Europa - acesta este planul statului terorist", consideră preşedintele ucrainean, amintind de iniţiativa care a dusa la deblocarea porturilor pentru exportul de cereale.

"Şi cum reacţionează lumea? Încă nu există o recunoaştere oficială a Rusiei ca stat - sponsor al terorismului. Cetăţenii statului terorist mai pot călători în Europa pentru vacanţă sau cumpărături, pot primi vize europene şi nimeni nu ştie dacă printre ei sunt torţionari sau criminali care tocmai s-au întors de pe teritoriul ocupat al Ucrainei. Până acum, propagandiştii ruşi mai pot lucra tocmai în acele ţări din Africa, Asia, America Latină, Europa, care sunt ameninţate cu cel mai mare haos din cauza crizelor de preţ şi energetice create de Rusia. Încă suntem forţaţi să cerem ajutor pentru a ne proteja cerul de rachetele ruseşti - după 200 de zile de război la scară largă!", comentează Volodimir Zelenski.

În opinia sa Rusia trebuie desemnată stat terorist. "Întărirea sancţiunilor – este necesar cel de-al optulea pachet de sancţiuni UE. Sporirea ajutorului acordat Ucrainei şi, mai ales, accelerarea furnizării de sisteme de apărare aeriană", a declarat preşedintele ucrainean.

Update 07:20 Unii soldați ruși au început să se retragă după graniță, susțin oficialii americani

SUA estimează că Rusia a părăsit în mare parte zonele pe care le ocupase în regiunea Harkov (nord-est), iar mulţi soldaţi ruşi, care se repliaseră în faţa înaintării trupelor ucrainene, au trecut graniţa revenind în Rusia, a declarat luni un înalt oficial militar american, notează Agerpres.

"Pe ansamblu, estimăm că ucrainenii fac progrese în timp ce luptă pentru eliberarea şi recuperarea teritoriilor în sud şi est", a declarat responsabilul american, sub rezerva anonimatului.

"În împrejurimile Harkovului, credem că forţele ruse au renunţat în mare măsură la câştigurile lor (teritoriale) şi s-au retras în nord şi est", a spus acelaşi oficial.

"Mulţi dintre aceşti soldaţi au trecut graniţa în Rusia" în timpul retragerii lor, a adăugat el, fără să indice vreun număr.

Retragerea precipitată a forţelor ruse din regiunea Harkov, inclusiv abandonarea nodurilor feroviare strategice Kupiansk şi Izium, reprezintă cel mai grav eşec al Moscovei după ofensiva eşuată împotriva Kievului în martie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 202 LIVE TEXT. Zelenski: Am recuperat 6.000 de km pătrați. Înalţi responsabili ruşi încep să îşi evacueze familiile din Crimeea