Antena Meniu Search
x

Galerie foto Analiză NYT: În timp ce soldaţii ruşi fug de pe frontul din Ucraina, Putin inaugurează un parc de distracţii la o petrecere de ziua Moscovei

În timp ce armata rusă se retrăgea în grabă din partea de nord-est a Ucrainei, sâmbătă, într-unul dintre cele mai jenante eșecuri de la începutul invaziei, președintele Vladimir Putin se afla într-un parc din Moscova, prezidând marea inaugurare a unei roți dintr-un parc de distracţii, scrie într-o analiză publicaţia New York Times .

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 11.09.2022, 20:52

„Este foarte important ca oamenii să se poată relaxa cu prietenii și familia”, a spus Vladimir Putin în timpul evenimentului, potrivit analizei publicate de New York Times.

O comparaţie între cele două imagini ar arăta o diferenţă uluitoare chiar și pentru unii dintre cei mai puternici susținători ai lui Putin. Acest contrast arată o ruptură tot mai mare între Kremlin şi majoretele invaziei. Pentru "marjoretele" invaziei, retragerea Rusiei le confirmă cele mai mari temeri ale lor: înalții oficiali ruși sunt atât de preocupați de menținerea unei atmosfere obișnuite acasă, încât nu mai reușesc să furnizeze echipamentul și trupele necesare pentru a duce un război lung împotriva duşmanilor, scrie sursa citată 

„Organizați o petrecere de un miliard de ruble. Ce e in neregula. Nu se poate face asta exact în momentul unui eşec ca acesta”, a scris sâmbătă un blogger pro-rus într-o postare referindu-se la evenimentele conduse de Putin la Moscova, care comemorau 875 de ani de la întemeierea orașului.

Chiar dacă Moscova a sărbătorit, a scris el, armata rusă lupta fără suficienți ochelari de vedere pe timp de noapte,veste antiglonţ, truse de prim ajutor sau drone. La câteva sute de kilometri distanță, forțele ucrainene au preluat puterea în Izium, continuând înaintarea rapidă prin nord-est și declanșând o nouă fază dramatică a războiului.

Pe acelaşi subiect

Militarii ruşi sunt în colaps, Putin inaugurează parcuri la Moscova

Indignarea șoimilor ruși de sâmbătă a arătat că, deși Putin a reușit să elimine aproape toată opoziția liberală și pro-democrație din politica internă a Rusiei, el încă se confrunta cu riscul de nemulțumire din partea conservatoare a spectrului politic. Pentru moment, nu existau indicii că acești șoimi s-ar întoarce împotriva lui Putin ca urmare a contraofensivei aparent de succes a Ucrainei; dar analiștii au spus că disponibilitatea lor de a critica conducerea militară a indicat în mod public nemulțumirea la în cadrul elitei ruse.

„Cei mai mulți dintre acești oameni sunt în stare de șoc și nu au crezut că acest lucru s-ar putea întâmpla”, a declarat, într-un interviu telefonic, Dmitri Kuznets, analist al războiului pentru postul de știri în limba rusă Meduza. „Cred că majoritatea dintre ei sunt cu adevărat supărați”

Kremlinul, ca de obicei, a încercat să minimizeze eșecurile. Ministerul apărării a descris retragerea ca pe o decizie de „regrupare” a trupelor sale, chiar dacă ministerul declarase cu o zi înainte că se îndreaptă spre consolidarea pozițiilor defensive în regiune. Autoritățile de la Moscova și-au continuat weekendul festiv, cu focuri de artificii, în timp ce televiziunea de stat transmitea imagini cu sute de oameni aliniați pentru a merge la noua roată din parcul de distracţii.

Cu toate acestea, în mediul online, eșecurile Rusiei au fost la vedere – subliniind rolul uimitor pe care l-au jucat bloggerii militari pro-ruși de pe rețeaua de socializare Telegram în modelarea narațiunii războiului. În timp ce Kremlinul controlează programele de televiziune din Rusia și a blocat accesul la Instagram și Facebook, Telegram rămâne liber accesibil și este plin de postări și videoclipuri de la susținători și oponenți ai războiului deopotrivă.

Ce rol joacă bloggerii în Război

Bloggerii pro-război urmăriți pe scară largă – unii încorporați cu trupe rusești lângă linia frontului – amplifică mesajul fals al Kremlinului că Rusia luptă cu „naziștii” și se referă la ucraineni în moduri derogatorii și dezumanizante. Dar ei divulgă, de asemenea, informații mult mai detaliate – și, spun analiștii, exacte – despre câmpul de luptă decât o face Ministerul rus al Apărării, despre care ei spun că subestimează inamicul și ascunde veștile proaste de public.

Unul dintre bloggeri, Yuri Podolyaka, care este din Ucraina, dar s-a mutat în Crimeea după anexarea acesteia în 2014, le-a spus vineri celor 2,3 milioane de urmăritori pe Telegram că, dacă armata va continua să-și minimizeze eșecurile pe câmpul de luptă, rușii „ar înceta să mai aibă încredere în ministerul Apărării și în curând guvern”.

Totuși, printre unii bloggeri, furia față de greșelile armatei ruse a atins un nivel maxim sâmbătă. Unul a numit retragerea Rusiei o „catastrofă”, în timp ce alții au spus că i-a lăsat pe rezidenții care au colaborat cu forțele ruse la cheremul trupelor ucrainene – subminând credibilitatea autorităților de ocupație pe întreg teritoriul pe care Rusia încă îl deține.

Și în timp ce Kremlinul susține că invazia este doar o „operațiune militară specială”, câțiva bloggeri au insistat sâmbătă că Rusia duce, de fapt, un război cu drepturi depline – nu doar împotriva Ucrainei, ci și împotriva unui Occident unit care sprijină Kievul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Analiză NYT: În timp ce soldaţii ruşi fug de pe frontul din Ucraina, Putin inaugurează un parc de distracţii la o petrecere de ziua Moscovei