Antena Meniu Search
x

"Nu văd dreptate în acest război": Un soldat rus dezvăluie în premieră "putregaiul" din spatele războiului din Ucraina

Soldatul rus Pavel Filatiev a publicat pe unul dintre conturile sale de social media un manifest de 141 de pagini, o descriere pas cu pas a modului în care unitatea sa de parașutiști a fost trimisă în Ucraina continentală din Crimeea, a intrat în Herson și a capturat portul și apoi cum a fost rănit și evacuat din zona de conflict cu o infecție oculară, notează The Guardian.

de Adrian Popovici

la 18.08.2022, 12:22

Pavel Filatiev
Pavel Filatiev a publicat un manifest de 141 pagini despre experiența sa din războiul din Ucraina. - Arhiva personală: Pavel Filatiev

Fostul parașutist a înțeles că din cauza acestui manifest riscă închisoarea, că va fi numit trădător și va fi evitat de foștii săi camarazi. Mama lui l-a îndemnat să fugă din Rusia cât încă mai putea. "Nu văd dreptatea în acest război. Nu văd adevărul aici", i-a spus Filatiev unui reporter. A fost prima dată când a stat de vorbă în persoană cu un jurnalist de la întoarcerea din războiul din Ucraina.

"Nu mi-e frică să lupt în război. Dar trebuie să simt dreptatea, să înțeleg că ceea ce fac este corect. Și cred că acest lucru eșuează nu numai pentru că guvernul a furat totul, ci pentru că noi, rușii, nu simțim că ceea ce facem este corect", s-a destăinuit soldatul.

Planul inițial al lui Filatiev a fost să-și publice memoriile și să se predea imediat poliției. Dar activistul Vladimir Osechkin, i-a spus să-și reconsidere poziția în timp ce îl îndemna în mod repetat să fugă din țară. Până de curând, el a refuzat să facă acest lucru. "Deci plec, mă duc în America, și cine sunt eu acolo? Ce ar trebui să fac?” a spus soldatul. "Dacă nu e nevoie de mine în țara mea, atunci cine are nevoie de mine acolo?", a mai adăugat Pavel.

Fostul parașutist a petrecut 45 de zile scriind acest manifest și a explicat jurnalistului cu care a stat de vorbă că s-a decis să facă acest lucru înainte de a fi evacuat din Ucraina. Cele 141 de pagini oferă o perspectivă asupra războiului din partea unei persoane care a luptat în trupele trimise de Vladimir Putin pe 24 februarie.

Pe acelaşi subiect

"Pur și simplu nu mai pot să stau liniștit, chiar dacă știu că probabil nu voi schimba nimic și poate că m-am comportat prostește pentru a mă băga în atâtea necazuri", a mai adăugat Filatiev.

Manifestul lui Filatiev deschide o cutie a Pandorei

Memoriile sale, ZOV, sunt numite după marcajele tactice pictate pe vehiculele armatei ruse care au fost adoptate ca un simbol pro-război în Rusia. Până în prezent, nu a existat o descrie mai detaliată, voluntară din partea unui soldat rus care participat la invazia Ucrainei. Anumite fragmente din manifest au fost preluate de presa independentă din Rusia, alături de o apariție televizată a lui Filatiev.

"Este foarte important ca cineva să fie  primul care decide să vorbească", a declarat Vladimir Osechkin, șeful rețelei pentru drepturile omului Gulagu.net, care l-a ajutat pe Filatiev să părăsească Rusia la începutul acestei săptămâni, primul soldat cunoscut care a fugit din țară din cauza opoziției față de război.

În această săptămână, site-ul rusesc de investigații iStories, pe care autoritățile de la Moscova l-au interzis, a publicat o mărturisire de la un alt soldat rus care a admis în fața camerei că a împușcat și ucis un civil în orașul ucrainean Andriivka.

Filatiev, care a servit în regimentul 56 de gardă de asalt aerian cu sediul în Crimeea, a descris modul în care unitatea sa epuizată și slab echipată a luat cu asalt Ucraina la sfârșitul lunii februarie, cu grave probleme de logistică, fără obiectivele concrete, și fără un motiv clar al războiului. "Mi-a luat săptămâni să înțeleg că nu a existat niciun război pe teritoriul Rusiei și că tocmai am atacat Ucraina", a spus el.

"Ca sălbaticii, am mâncat totul acolo: ovăz, terci, gem, miere, cafea. Nu ne-a păsat de nimic, am fost deja împinși la limită. Cei mai mulți au petrecut o lună pe front fără vreo urmă de confort, un duș sau mâncare normală", a adăugat soldatul.

Pavel Filatiev a oferit și o explicație pentru jafurile făcute de mulți dintre cei alături de care a lupta. A ținut să sublinieze că nu le justifică acțiunile, dar că ele trebuie văzute din prin ochii soldaților ruși. Astfel, un militar care a vândut un laptop luat dintr-o locuință din Ucraina știe că acesta poate valora mai mult decât salariul său lunar.

În interviu, el a spus că nu a văzut personal crime de război comise în timpul petrecut în Ucraina. Dar el a descris o cultură a furiei și resentimentului în armată, care dărâma fațada sprijinului total pentru războiul portretizat în propaganda rusă.

"Majoritatea oamenilor din armată sunt nemulțumiți de ceea ce se întâmplă acolo, sunt nemulțumiți de guvern și de comandanții lor, sunt nemulțumiți de Putin și de politica sa, sunt nemulțumiți de ministrul apărării, care nu a servit niciodată în armată", a concluzionat Pavel.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » "Nu văd dreptate în acest război": Un soldat rus dezvăluie în premieră "putregaiul" din spatele războiului din Ucraina