Antena Meniu Search
x

”Putin are acum o dilemă teribilă și riscă o greșeală mortală.” Cum au reușit ucrainenii să-i învingă pe ruși în Bătălia de la Harkov

Ruşii se confruntă cu o dilemă teribilă de timp și spațiu din cauza contraofensivelor de la Harkov și Herson, susţin experţii americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War) în analiza publicată luni. ISW susține că Rusia a suferit o înfrângere operațională majoră în Bătălia de la Harkov și că Putin trebuie să retragă trupe fie de la Herson, fie din Donețk, pentru a apăra Luganskul, iar în fiecare dintre aceste situații ucrainenii au de câștigat.

de Redactia Observator

la 12.09.2022, 14:24

Vezi și

Rusia nu are suficiente forțe de rezervă pentru a finaliza formarea unei noi linii defensive de-a lungul râului Oskol, așa cum intenţionează. O strategie prudentă ar presupune retragerea forțelor din alte sectoare de luptă pentru a stabili linii defensive mai la est de râul Oskol pentru a apăra granița regiunii Lugansk. Dar trupele ruse din jurul orașului Bakhmut și din apropierea orașului Donețk își continuă operațiunile ofensive ca și cum nu sunt conștienți de pericolul din Lugansk, iar forțele ruse din Herson se confruntă în continuare cu atacuri pe axa respectivă, explică ISW.

Președintele rus Vladimir Putin riscă să facă o greșeală comună, dar mortală, dacă va aştepta prea mult timp pentru a trimite întăriri pe frontul din Lugansk, compromițând astfel apărarea Hersonului sau punând capăt operațiunilor ofensive în jurul orașelor Bakhmut și Donețk fără a pune la timp trupele în poziție de apărare împotriva atacurilor ucrainene în Lugansk. Campania ucraineană pare că are rolul să-l pună pe Putin tocmai într-o astfel de dilemă și că are de câştigat orice decizie ar urma să ia Putin. 

Contraofensiva din Harkov afectează deja relația Kremlinului cu Ministerul Apărării, înstrăinându-l și mai mult pe Putin de comandamentul militar superior, notează ISW. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Putin și-a amânat toate întâlnirile cu conducerea Ministerului Apărării și cu reprezentanții industriei de apărare la Soci - o decizie bizară în fața crizei militare și din industria de apărare cu care se confruntă Rusia, susțin experții americani. 

Înfrângerea Rusiei în Bătălia de la Harkov nu va face decât să intensifice criticile publice la adresa lui Șoigu și a Ministerului Apărării din Rusia, ceea ce poate duce la schimbări de conducere. Direcția principală de informații militare a Ucrainei (GUR) a raportat că gruparea de forțe vestică a fost plasată sub comanda districtului militar central, condus de generalul colonel Alexander Lapin, care în prezent conduce grupul central de forțe din Ucraina. GUR susține că Kremlinul caută un înlocuitor pentru comandantul grupării de forțe vestice, generalul-locotenent Roman Berdnikov, care tocmai îl înlocuise pe general-locotenent Andrei Sichevoi pe 26 august.

Pe acelaşi subiect

Actuala contraofensivă nu va pune capăt războiului, susține ISW. Campania din nord-estul Ucrainei va culmina în cele din urmă, permițând rușilor să restabilească o linie defensivă sustenabilă și, eventual, chiar să efectueze contraatacuri localizate. Ucraina va trebui să lanseze operațiuni de contraofensivă ulterioare, probabil mai multe, pentru a finaliza eliberarea teritoriului ocupat de ruși. Războiul se va întinde cel mai probabil în 2023, dar Ucraina a întors soarta acestui război în favoarea ei. Kievul va dicta din ce în ce mai mult locul și natura luptelor majore, iar Rusia va răspunde cel mai probabil din ce în ce mai neadecvat la presiunea fizică și psihologică dacă Moscova nu găsește o cale de a relua inițiativa.

Cum au reușit ucrainenii să provoace o înfrângere majoră Rusiei

Forțele ucrainene au provocat o înfrângere majoră a Rusiei, recucerind aproape toată regiunea Harkov într-o contraofensivă rapidă. Succesul ucrainean a rezultat din conceperea și executarea abilă a unui plan de campanie care a inclus eforturi de a maximiza impactul sistemelor de arme occidentale, cum ar fi HIMARS-urile. Anunțul unei contraofensive în regiunea Herson a atras trupele ruse departe de sectoarele în care forțele ucrainene au efectuat atacuri decisive în ultimele zile. Forțele armate ale Ucrainei au folosit HIMARS-uri și alte sisteme occidentale pentru a ataca liniile rusești de comunicare la sol în Harkov și Herson, creând condiții pentru succesul acestei operațiuni. Liderii ucraineni au vorbit public mai mult despre atacurile din sud şi i-au încurcat cu succes pe ruși cu privire la planurile lor din Harkov. Armele occidentale singure nu au fost suficiente pentru a asigura succesul Ucrainei. Succesul remarcabil al contraofensivei din regiunea Harkov a fost asigurat de o campanie bine concepută și bine executată, explică ISW. 

Recucerirea Iziumului a pus capăt perspectivei ca Rusia să-și atingă obiectivele declarate în regiunea Donețk. După ce rușii s-au retras de la Kiev la începutul lunii aprilie, obiectivele declarate ale Rusiei erau acelea de a ocupa întreg teritoriul regiunilor Lugansk și Donețk. Campania rusă pentru atingerea acestor obiective a constta într-un atac de-a lungul unui arc, de la Izium prin Severodonețk până în zona de lângă orașul Donețk. Atacul urmărea capturarea oraşelor Severodonețk, Lisichansk, Slaviansk, Bakhmut și Kramatorsk și să continue până la granița de vest a regiunii Donețk.

Forțele ruse au reușit să cucerească Severodonețk pe 24 iunie și Lisichansk pe 3 iulie, după o campanie lungă și extrem de costisitoare, dar a apoi nu au mai reuşit avansuri importante. Prezenţa ruşilor la Izium amenința în continuare Slavianskul și oferea rușilor posibilitatea de a ataca în nord sectoare pe care le abandonaseră în mare parte până la jumătatea lunii iulie în favoarea concentrării asupra oraşelor Siversk (lângă Lisichansk) și Bakhmut.

Totuși, nu există nicio dovadă că contraofensiva anunțată în Herson a fost doar o simulare. Forțele ucrainene au atacat și au reuşit victorii în mai multe locuri importante de pe malul de vest al Niprului. Au distrus cele două poduri peste râu și continuă să le țină blocate și au oprit eforturile Rusiei de a asigura aprovizionarea armatei cu feriboturile și podurile de pontoane. Ucraina a trimis o forță de luptă considerabilă și a concentrat o parte semnificativă din sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident pe această axă și nu este probabil să fi făcut acest lucru doar pentru a atrage forțele ruse în zonă, scris ISW. 

Experții americani au mai explicat că valul de atacuri de duminică, 11 septembrie, împotriva infrastructurii energetice ucrainene, care a provocat pene de curent pe scară largă sunt menite să arate că Moscova lansează o nouă fază de operațiuni ofensive, chiar dacă pierde la sol, și să pedepsească Ucraina pentru închiderea Centralei Nucleare de la Zaporojie, în ciuda dorințelor Rusiei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » ”Putin are acum o dilemă teribilă și riscă o greșeală mortală.” Cum au reușit ucrainenii să-i învingă pe ruși în Bătălia de la Harkov