Ucraina face pași mari spre UE, dar pe front situația e dramatică. Rușii sunt tot mai aproape de o victorie strategică
Republica Moldova şi Ucraina sunt mai aproape de Uniunea Europeană. Au primit toate aprobările pentru a deveni state candidate la aderare. Vestea nu este pe placul ruşilor, care acuză acum Uniunea Europeană şi NATO că vor să declare război Rusiei. Pe front, armata lui Putin este tot mai aproape să cucerească regiunea Lugansk. După două luni de la începutul atacurilor, militarii ucraineni au primit ordin de retragere.
De Redactia Observator la 24.06.2022, 20:52Am decis să acordăm statut de candidat Ucrainei şi Moldovei.
Este o hotărâre luată în unanimitate de toţi cei 27 de şefi de stat ai Uniunii, care în cor transmit un mesaj clar Rusiei: Ucraina şi Republica Moldova sunt parte a familiei europene.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Aţi luat una dintre cele mai importante decizii pentru Ucraina, pentru toți cei 30 de ani de independență ai ţării noastre.
La auzul veştii, vicepremierul Ucrainei şi ministru pentru Integrare Europeană şi Euroatlantică, Olga Stefanişina a izbucnit în lacrimi.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 121 LIVE TEXT. Rușii au cucerit în sfârșit orașul Severodonețk. Ofițer francez:...
- Reportaj exclusiv Obsevator din Kiev. Capitala Ucrainei revine la viaţă. Poveştile refugiaţilor care se întorc...
- Moment crucial: NATO pregătește decizii majore pentru România. Ce înseamnă cea mai importantă reașezare...
Procesul de aderare la Uniunea Europeană se anunţă unul de durată pentru Ucraina și Republica Moldova
Ca orice candidat, statele trebuie să facă reforme pentru a îndeplini condiţiile de aderare. Oficialii europeni sunt ceva mai optimişti.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: Sunt convinsă că se vor mobiliza cât de repede posibil și vor munci cât de mult posibil pentru a pune în aplicare reformele necesare.
Trecerea de la statutul de solicitant la cel de candidat durează de obicei ani buni, dar UE a accelerat procesul, forţată de politica agresivă a Rusiei.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Eu îmi doresc tare mult ca, într-un termen rezonabil, să ajungem în faza ca România și Moldova să fie împreună în Uniunea Europeană.
Deşi, iniţial, spunea că nu o deranjează intenţiile Ucrainei şi Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană, Moscova vede acum în asta un act ostil.
Serghei Lavrov, ministru de Externe rus: Uniunea Europeană şi NATO formează o coaliţie modernă pentru a declara război Federaţiei Ruse.
Declaraţiile vin într-un moment în care, pe front, armata rusă e aproape de o nouă victorie strategică: cucerirea regiunii Lugansk.
În Severodoneţk peste 90% din clădiri au fost avariate, iar 80% dintre acestea vor trebui demolate
În aceste condiţii, guvernatorul din Lugansk a anunţat că trupele rămase se vor retrage pentru că aici nu mai au ce apăra.
Sergei Haidai, guvernator Lugansk: Au primit deja ordin să se retragă în noi poziţii, către teritorii fortificate şi să continue luptele pe toate fronturile de acolo, de unde pot provoca mai multe pagube inamicilor.
Ministerul Apărării din Rusia spune că aproape 2.000 de militari ucraineni şi din legiunea străină sunt blocaţi în sudul Severodoneţk-ului, iar o parte din ei au început deja să se predea. Experţii militari occidentali cred că armata rusă a învăţat din greşelile anterioare şi se coordonează mult mai bine în ofensiva din Donbas. Nu a fost însă o zi fără pierderi pentru Rusia. Un avion militar cargo, care trebuie să ducă provizii pe front, s-a prăbuşit. Patru soldaţi aflaţi la bord au murit şi alţi cinci au fost răniţi.