Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 121 LIVE TEXT. Rușii au cucerit în sfârșit orașul Severodonețk. Ofițer francez: "Unităţile ucrainene sunt epuizate, însângerate"

Război Rusia - Ucraina, ziua 121. Rusia susine că a încercuit aproximativ 2.000 de soldați ucraineni în Donbas, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării Igor Konașenkov. Liderul de la Kiev a început să se confrunte cu probleme în ţară. În acelaşi timp, forțele ucrainene au început să se retragă din Severodonețk, dar mai multe unități au rămas încă în oraș, deoarece operațiunea va dura câteva zile, a declarat pentru CNN șeful administrației militare a districtului Severodonețk, Roman Vlasenko. Oraşul Hirske din regiunea Lugansk a fost cucerit de ruşi.

de Redactia Observator

la 24.06.2022, 22:37

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 22:35 Îngrijorări pentru personalul de la centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) este „din ce în ce mai îngrijorată de condițiile dificile cu care se confruntă personalul” de la centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina, informează CNN, citată de Mediafax.

Anunțul a fost făcut de directorul general al Agenției, Rafael Mariano Grossi, care susține că AIEA trebuie să se deplaseze la centrala ucraineană „cât mai curând posibil”.

Pe acelaşi subiect

„AIEA este la curent cu rapoartele recente din mass-media și din alte surse care indică o deteriorare a situației personalului ucrainean de la cea mai mare centrală nucleară din țară”, a spus Grossi.

El a adăugat că rapoartele recente sunt foarte îngrijorătoare.

„Suntem informați că personalul ucrainean operează instalația în condiții extrem de stresante, în timp ce situl se află sub controlul forțelor armate ruse”, a mai spus șeful AIEA.

UPDATE 22:05. Reacția Rusiei, după anunțul privind deschiderea UE pentru Ucraina și Republica Moldova

Ministerul rus de Externe denunţă vineri decizia celor 27 de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană (UE), catalogând-o drept o manevră geopolitică împotriva Moscovei, în toiul războiului rus în Ucraina, relatează AFP.

"Această decizie confirmă că o acaparare geopolitică a spaţiului Comunităţii Statelor Independente (CSI, din care fac parte mai multe foste republici sovietice) contiunuă activ cu scopul de a îndigui Rusia”, denunţă într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Această decizie europeană intervine la patru luni după invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, care are scopul de a pune capăt apropierii Ucrainei de Occident, transmite news.ro.

E are ca scop ”să stabilească cu regiunile din vecinătatea sa relaţii pe principiul stăpân-sclav”, apreciază Maria Zaharova.

Ea susţine că Bruxellesul foloseşte ”metode de şantaj politic şi economic” şi exercită presiuni asupra statelor candidate ca acestea să impună ”sancţiuni ilegitime” Moscovei.

”Această abordare agresivă a Uniunii Europene are potenţialul să creeze noi schisme şi noi crize cu mult mai profunde în Europa”, ameninţă ea.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitr Peskov, s-a dovedt mai măsurat în reacţia preşedinţiei ruse.

”Aceasta este o afacere internă a Europei”, a declarat el, subliniind însă că este ”important” ca ”toate aceste procese să nu aducă probleme suplimentare Rusiei”.

UPDATE 20:35 - Ucraina face paşi mari spre UE, dar pe front situația e dramatică

Republica Moldova şi Ucraina sunt mai aproape de Uniunea Europeană. Au primit toate aprobările pentru a deveni state candidate la aderare. Vestea nu este pe placul ruşilor, care acuză acum Uniunea Europeană şi NATO că vor să declare război Rusiei. Pe front, armata lui Putin este tot mai aproape să cucerească regiunea Lugansk. După două luni de la începutul atacurilor, militarii ucraineni au primit ordin de retragere. Este o hotărâre luată în unanimitate de toţi cei 27 de şefi de stat ai Uniunii, care în cor transmit un mesaj clar Rusiei: Ucraina şi Republica Moldova sunt parte a familiei europene.

UPDATE 18:45 - "Unităţile ucrainene sunt epuizate, însângerate", susține un ofițer superior francez

Trupele ucrainene se retrag din Severodoneţk şi astfel îşi recunosc de fapt epuizarea în faţa ofensivei trupelor ruse, dar s-ar putea ca acestea din urmă să nu poată exploata momentul dificil al adversarului şi să schimbe cursul războiul, scrie vineri France Presse, citând mai mulţi analişti occidentali.

Aceştia avertizau de mult timp că ploaia de proiectile ruseşti va sfârşi prin a uza moralul, unităţile şi echipamentele armatei ucrainene. Căderea unui oraş, după săptămâni de lupte sângeroase, este aşadar ceva logic.

''Unităţile ucrainene sunt epuizate, însângerate. Ele au înregistrat pierderi teribile, cu batalioane întregi complet neutralizate'', au existat unităţi compuse din 300-400 de soldaţi din care acum mai sunt apţi de luptă doar vreo 20, constată un ofiţer superior francez care a vorbit cu condiţia anonimatului.

''Cei care vin ca întăriri ştiu că merg în infern. Asistăm probabil la o fază de basculare a uzurii morale'', adaugă ofiţerul francez, referindu-se la euforia primelor săptămâni ale războiului când ucrainenii au blocat înaintarea rusă în nord şi au forţat Rusia să-şi concentreze ofensiva în estul Ucrainei.

Pierderea Severodoneţkului, evoluţie fundamentală din punct de vedere tactic pentru controlul regiunii Donbas, relevă deopotrivă un eşec al Kievului şi un raport de forţe militare complicat, transmite AGERPRES.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ''aproape că nu mai are oameni pentru a susţine războiul'', spunea mai devreme săptămâna aceasta politologul rus pro-Kremlin Serghei Markov. ''NATO poate trimite enorm de multe arme. Dar NATO se teme să trimită soldaţi'', a adăugat acesta, anticipând atunci o ''cădere'' rapidă a armatei ucrainene la Severodoneţk.

Cucerirea acestui oraş este ''o victorie pentru propaganda rusă'', spune un analist al societăţii britanice de securitate Janes, care temperează însă importanţa strategică a înaintării ruseşti. ''Severodoneţk nu este un pivot (...) Forţele ruse au înregistrat câştiguri şi în alte locuri în ultimele patru zile'', notează sursa menţionată.

Ucrainenii, care nu au renunţat şi la Lisiceansk, oraşul geamăn al Severodoneţkului, nu au motive să anticipeze un progres semnificativ al trupelor ruse, crede Ivan Klyszcz, cercetător la universitatea estonă Tartu. ''Viziunea globală - a unui război de poziţii statice - nu s-a schimbat aproape deloc'', susţine acesta, considerând retragerea ucraineană din Severodoneţk mai degrabă o acţiune tactică.

'Ruşii pot avansa atât timp cât sunt acoperiţi de focul artileriei lor. Altfel, pentru ei este foarte periculos'' să încerce să înainteze, consideră la rândul său Alexander Grinberg, analist la Jerusalem Institute for Security and Strategy (JISS), amintind că armata rusă încearcă să evite contactul direct cu inamicul.

Spargerea frontului şi pătrunderea rapidă ar impune o mobilizare în efective şi echipamente pentru care armata rusă s-ar putea să nu fie capabilă. ''Nu se întrevede nicio soluţie pentru penuria de resurse umane în tabăra rusă. Atât timp cât Moscova nu anunţă o mobilizare generală, înaintarea sa va continua să fie lentă şi războiul prelungit'', explică Alexander Grinberg.

Încă de la începutul agresiunii ruse, ucrainenii au ales strategia defensivă, rezistând în unele puncte strategice cheie până la ultimul om, reuşind astfel să încetinească adversarul. Ucrainenii ''trebuie să se apere în profunzime, acceptând să piardă teren în faţă pentru a-şi salva forţele, provocându-le în acelaşi timp ruşilor pierderi grele în oameni şi în timp pentru fiecare kilometru pătrat câştigat'', subliniază colonelul francez Michel Goya.

Prin urmare, zilele care vin ar putea semăna cu cele precedente. ''Fie trupele se îngroapă din nou (în tranşee), fie ruşii îşi limitează acţiunile pentru a lansa ceva mai amplu în august'', crede ofiţerul francez menţionat anterior.

Luptele ar mai putea continua totuşi la Severodoneţk, dar trupele ruse vor încerca o încercuire a oraşului Lisiceansk şi vor creşte presiunea asupra oraşelor Bahmut şi Slaviansk, în direcţia fluviului Nipru către vest, spune analistul societăţii Janes.

''Este un moment în mod special dificil pentru Ucraina'', admite Ivan Klyszcz, constatând că ambele tabere sunt obosite şi au probleme logistice. ''Suntem departe de un impas, dar nu mă aştept la schimbări faţă de situaţia actuală: lupte lente şi costisitoare pe toate fronturile'', concluzionează el.

Oficiali ucraineni au confirmat vineri că trupele ruse au ocupat complet şi localitatea Hirske, situată la sud de Lisiceansk, în timp ce Rusia afirmă că a încercuit lângă oraşele Hirske şi Zolote o grupare alcătuită din circa 2.000 de soldaţi ucraineni.

UPDATE 17:55 - De ce cucerirea oraşului Severodonețk nu este o victorie decisivă a Rusiei. Marea greşeală a armatei lui Putin - ISW

Cucerirea oraşelor Severodoneţk și Lisichansk de către Rusia nu va reprezenta un punct de cotitură major în războiul din Ucraina, estimează într-o analiză grupul de experți de la Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War). Forțele ruse au realizat câștiguri substanțiale în zonele Severodoneţk-Lisichansk, iar trupele ucrainene continuă să sufere pierderi mari, dar forțele ucrainene și-au îndeplinit în mod fundamental obiectivul, încetinind și provocând pierderi grele forțelor ruse.

UPDATE 17:09 Ucraina pierde un oraş în Lugansk, în timp ce Rusia afirmă că a încercuit o grupare de soldaţi ucraineni

Oficiali ucraineni au confirmat vineri că trupele ruse au ocupat complet localitatea Hirske situată la sud de oraşul important strategic Lisiceansk în regiunea Lugansk, în timp ce Rusia afirmă că a încercuit circa 2.000 de soldaţi ucraineni în acea zonă, relatează Reuters, citat de Agerpres. După pierderea oraşului Hirske şi a altor câteva aşezări din jurul acestuia şi retragerea deja anunţată a trupelor ucrainene din Severodoneţk, oraşul geamăn al acestuia din urmă, Lisiceansk, ultimul din provincia Lugansk aflat sub control ucrainean, este în pericol de a fi încercuit din trei direcţii de trupele ruse.

''Din păcate, începând de astăzi (...) întregul district Hirske este ocupat'', a declarat şeful administraţiei municipale a acestuia, Oleksi Babcenko. ''Mai sunt unele mici lupte pe la periferii, dar inamicul a intrat'', a confirmat oficialul ucrainean. ''Un steag roşu flutură deasupra (sediului) administraţiei municipale'', a spus la rândul său un purtător de cuvânt al acestei administraţii.

UPDATE 16:40 - Blocadă parţială asupra Kaliningradului: Rusia va lua "măsurile necesare" după "acţiunile ostile" ale SUA

Rusia a acuzat vineri SUA de "acţiuni ostile" şi a anunţat că va lua "măsurile necesare", relatează DPA, citat de Agerpres. În timp ce SUA şi-au evidenţiat mereu interesul în menţinerea de relaţii diplomatice, "nimeni nu poate să nu observe că astfel de declaraţii sunt contracarate de acţiuni ostile din partea americană", a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Zaharova susţine că restricţionarea tranzitului spre exclava Kaliningrad instituită de Lituania a fost impusă la "sugestia evidentă şi la cererea" SUA. Ca şi UE, SUA au impus sancţiuni importante împotriva Rusiei. Potrivit Mariei Zaharova, există toate motivele să se creadă că SUA încearcă să discute cu Rusia "de pe o poziţie de forţă". "Vom trage concluziile adecvate şi vom lua măsurile necesare", a spus ea, fără a furniza alte detalii. Kaliningrad aparţine Rusiei, dar se află între statele UE Polonia şi Lituania.

UPDATE 16:33 - Germania ar putea transforma Nord Stream 2 într-un terminal de gaze lichefiate

Ministerul german al Economiei ia în calcul transformarea unei părţi din controversatul gazoduct Nord Stream II într-o conexiune pentru un terminal de gaze lichefiate pe coasta baltică, potrivit publicaţiei "Der Spiegel".  Practic o parte a sistemului de conducte situată pe teritoriul german ar fi expropriată și deconectată de la restul conductei. Publicaţia germană nu a citat nicio sursă pentru această informaţie, iar Kremlinul a reacţionat moderat la acest zvon. Nord Stream 2  a fost construit pentru a transporta gaze din Rusia în Germania, prin Marea Baltică, şi, deşi a fost finalizat, nu a intrat în funcţiune din cauza invaziei ruse în Ucraina.

UPDATE 16:30 - Kremlinul consideră o ”afacere internă a Europei” acordarea statutului de state candidate Ucrainei şi R.Moldova

Kremlinul cataloghează vineri drept o ”afacere internă a Europei” decizia Celor 27 de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană (UE), în toiul războiului rus pe teritoriului vecinului său ucrainean, relatează AFP, citat de news.ro. ”Aceasta este o afacere internă a Europei”, a declarat presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Este ”important”, însă, pentru Moscova ca ”toate aceste procese să nu aducă mai multe probleme Rusiei (...), în relaţiile acestor ţări cu Rusia”, subliniază el. Peskov îşi exprimă totodată speranţa ca acest lucru să nu conducă la o deteriorare a relaţiilor Moscovei cu Bruxellesul, care se află în prezent la un nivel atât de scăzut ”încât este foarte dificil să fie degradate mai mult”. Dmitri Peskov denunţţă voinţa Republicii Moldova de a ”deveni mai europeană ca europenii înşişi”. El subliniază că Turcia - un stat candidat la UE de vreo 20 de ani - ”nu a putut niciodată să înainteze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”.

UPDATE 16:20 - Momentul în care o rachetă ruseasă sol-aer "se întoarce" inexplicabil și explodează lângă soldații care au lansat-o

Imagini uluitoare au fost surprinse lângă orașul ucrainean Alchevsk, situat la circa 90 de kilometri sud de Severodonețk. O rachetă trasă de separatiștii pro-ruși din republica autoproclamată Lugansk s-a stricat în aer și s-a întors chiar către soldații ce au lansat-o.

Pe imaginile publicate pe Telegram se poate observa cum separatiștii, care lansaseră deja mai multe rachete sol-aer, ridică la cer un nou proiectil, în speranța de a lovi ținta. La un moment dat, însă, racheta s-a întors brusc la 180 de grade în timpul zborului și s-a detonat chiar în zona în care se aflau militarii pro-ruși. Este posibil ca racheta să fi fost parte a unui sistem defensiv sol-aer S300.

UPDATE 15:00 - Lavrov susține că UE și NATO formează o „coaliție” pentru a lupta împotriva Rusiei

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a transmis vineri că UE și NATO formează o „coaliție” pentru a se pregăti „în esență” pentru un război cu Rusia, scrie CNN.

Comentând despre aderarea Ucrainei și Moldovei la UE, Lavrov a spus că UE nu este un bloc militar-politic, prin urmare, spre deosebire de NATO, dezvoltarea relațiilor sale cu alte țări nu creează nicio amenințare sau risc pentru Rusia.

Cu toate acestea, Rusia percepe că retorica uniunii a fost din ce în ce mai agresivă și „rusofobă”, a spus Lavrov la o conferință de presă comună cu omologul său azer Jeyhun Bayramov, la Baku.

"Uniunea Europeană, împreună cu NATO, formează un fel de coaliție modernă pentru a lupta, în esență, un război cu Federația Rusă”, a spus Lavrov, adăugând că Rusia „va monitoriza acest lucru foarte îndeaproape”.

Consiliul European a acordat Ucrainei și Republicii Moldova statutul de state candidate la UE, joi, în încercarea de a arăta sprijinul oferit celor două țări în fața agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

Problema aderării Ucrainei și Moldovei la Uniunea Europeană  a fost etichetată drept „afaceri interne europene” de către purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Totuși, el a adăugat că este crucial ca o decizie în această privință să nu afecteze și mai mult relațiile Rusiei cu cele două țări sau cu blocul european.

„Acestea sunt, desigur, afaceri interne europene”, a spus Peskov reporterilor într-o conferință telefonică regulată.

UPDATE 14:50 - Ucrainenii se retrag treptat din Severodoneţk

Armata ucraineană a început să se retragă din Severodonețk, dar mai multe unități au rămas încă în oraș, deoarece operațiunea va dura câteva zile, a declarat pentru CNN șeful administrației militare a districtului Severodonețk, Roman Vlasenko.

"Armata ucraineană este încă în Severodoneţk. Este în retragere acest moment. A început ieri.” a spus Vlasenko vineri. "Sunt foarte multe unități acolo, așa că retragerea va dura câteva zile”, a adăugat el, fără a preciza unde se retrageau.

Vlasenko a mai precizat că 568 de civili se află în oraș, în interiorul fabricii Azov. "Vor putea ieși imediat ce bombardamentul se va termina, dar în teritoriul ocupat”, a adăugat el.

UPDATE 14:20 - Rusia susţine că a încercuit aproximativ 2.000 de soldați ucraineni în Donbas

Rusia susine că a încercuit aproximativ 2.000 de soldați ucraineni în Donbas, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării Igor Konașenkov, citat de CNN.

"În total, în zona Hirske, am încercuit până la 2.000 de oameni: aproximativ 1.800 de militari [ucraineni], 120 de naziști din Sectorul de dreapta, până la 80 de mercenari străini, precum și peste 40 de vehicule blindate de luptă și aproximativ 80 de tunuri și mortare”, a spus Konașenkov, adăugând că 41 de soldați ucraineni s-au predat voluntar în ultimele 24 de ore.

Ucrainenii nu au confirmat informaţiile furnizate de tabăra rusă. 

Şeful administrației militare regionale Lugansk a recunoscut vineri dimineaţă că forțele ruse au făcut progrese în zone de la sud de Lisichansk, și anume în Zolote și Toshkivka.

Ministerul rus al Apărării a mai spus că forțele Moscovei au atacat cinci depozite de muniții în regiunea Lugansk. "Pentru a reface pierderile de soldaţi, comandamentul ucrainean este forțat să formeze batalioane separate, formate din cetățeni neantrenați și mobilizați în fiecare regiune spre Donețk și Lugansk”, a spus el.

Şeful administrației din Hirske, Оleksii Babchenko, a spus că orașul a fost "complet ocupat" de forțele ruse, fără a oferi detalii. 

"Din păcate, începând cu ora 8 a.m., comunitatea teritorială Hirske este complet ocupată. În ciuda faptului că în apropiere de Zolote a existat o zonă defensivă foarte puternică, străpungerea a fost făcută din direcția Orikhove-Toshkivka. Regimul de ocupație este în prezent în curs de stabilire" a spus acesta.

UPDATE 14:00 - Primele imagini cu HIMARS, rachetele livrate de SUA armatei ucrainene

Pe reţelele de socializare circulă o filmare cu noile sisteme americane de rachete Himars în acțiune pe front. Armata ucraineană a anunţat  joi primirea lor. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 14:00 - Rușii minează porturile Ucrainei de la Marea Neagră, spun americanii

Marina rusă a primit ordine să pună mine în porturile Odesa și Ochakiv și a minat deja râul Nipru, ca parte a blocadei exporturilor de cereale ucrainene, după cum indică o serie de rapoarte secrete ale americanilor care au fost declasificate recent. Oficialii SUA au oferit publicului și o serie de imagini din satelit în care apar ruinele portului Nikolaev, notează The Guardian.

UPDATE 13:20 - Rusia vrea să transforme Azovstalul, simbolul rezistenței ucrainene, în parc de distracții

Rusia vrea să transforme fostul combinat Azovstal într-un parc industrial sau de distracții, scrie The Moscow Times. Conform Ministerului rus al Apărării, în total 2.439 de soldaţi şi ofiţeri ucraineni, majoritatea membri ai batalionului de extremă-dreapta Azov, s-au predat la Mariupol după ce trupele ucrainene au încetat pe 16 mai să opună rezistenţă la Azovstal.

UPDATE 13:10 - Ministru german: Rusia folosește foamea ca armă de război și ține ostatică întreaga lume

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a acuzat Rusia că folosește „foamea ca armă de război” și că ține „ostatică întreaga lume”, înaintea unei reuniuni cheie care are loc vineri la Berlin, notează CNN.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken se numără printre cei care participă la conferința despre criza alimentară care se profilează cauzată de războiul din Ucraina.

Baerbock a declarat reporterilor de la Berlin că evenimentul, intitulat „Unirea pentru securitatea alimentară globală”, va aborda lipsa de aprovizionare cauzată de război, urmărind în același timp „stabilizarea aprovizionării cu alimente la nivel mondial”.  

Ea a spus că conferința a fost chemată în acțiune „într-un preaviz foarte scurt” și că vor participa 50 de delegații, precum și 40 de miniștri, din întreaga lume.

Prioritatea principală este crearea unor rute de transport fiabile pentru a permite exportul cerealelor din Ucraina, a spus ea despre conferința pentru securitatea alimentară.

UPDATE 12:20 -Președintele Ucrainei Zelenski este „recunoscător” SUA pentru ajutorul militar suplimentar de 450 de milioane de dolari

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că țara sa este „recunoscătoare” președintelui american Joe Biden și poporului american pentru cel mai recent pachet de ajutoare militare în valoare de 450 de milioane de dolari.

Administrația Biden a anunțat joi un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, SUA oferind țării afectate de război încă patru sisteme de lansare multiplă de rachete și muniție de artilerie pentru alte sisteme. Pachetul, care va fi extras din stocurile existente ale Departamentului Apărării, include și 18 bărci de patrulare pentru monitorizarea coastelor și râurilor și arme de calibru mic.

Cea mai semnificativă parte a pachetului o reprezintă cele patru sisteme suplimentare de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), vehicule cu roți capabile să lanseze baraje de rachete ghidate către ținte de până la aproximativ 40 de mile distanță.

Zelensky a scris vineri pe Twitter: „Suntem recunoscători președintelui american Joe Biden și poporului american pentru decizia de a oferi Ucrainei un alt pachet de ajutor pentru apărare de 450 de milioane de dolari. Acest sprijin este acum mai important ca niciodată"

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 11:40 - Presa de stat: Un politician pro-rus a fost ucis în Herson 

Un politician instalat de rusi în orașul Herson, din sudul Ucrainei, a fost ucis vineri, potrivit agenției de știri de stat RIA Novosti, transmite CNN.

Dmitri Savluchenko, șeful Departamentului pentru Tineret și Sport din regiune, a fost ucis „ca urmare a unui atac terorist”, potrivit RIA.

Oficialii ucraineni au revendicat responsabilitatea pentru moartea lui Savlucenko.

„Partizanii noștri au o altă victorie”, a declarat Serhii Khlan, consilier al șefului Administrației Civile Militare din Herson, într-o postare pe Facebook vineri. „Un activist și trădător pro-rus a fost aruncat în aer, în timp ce se afla într-o mașină într-o curte din Herson”

UPDATE 11:30 - Ministerul rus de Externe spune că SUA sunt de vină pentru că Lituania a interzis trecerea mărfurilor din Rusia continentală către exclava Kaliningrad.

Lituania a interzis tranzitarea din Rusia către Kaliningrad, pe calea ferată, a mărfurilor care fac parte din pachetul de sancţiuni ale UE. După această decizie, Moscova a amenințat cu repercusiuni.

Ministerul de Externe a transmis într-o declarație că este „imposibil” să se organizeze consultări la nivel de experți cu Washingtonul cu privire la o serie de probleme bilaterale care trebuiau să aibă loc în viitorul apropiat, scrie The Guardian.

UPDATE 11:00 - Armata Ucraineană prezintă bilanţul zilnic al războiului

Armata rusă a pierdut peste 34.000 de soldați de la începutul războiului din Ucraina, declanșat de Vladimir Putin la 24 februarie, potrivit celor mai recente date publicate de Statului Major al Armatei Ucraineană. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 09:40 - Forţele ucrainene au primit ordin să se retragă din Severodoneţk

Forţele ucrainene au primit ordin să se retragă din oraşul estic Severodoneţk, scena unor lupte acerbe cu armata rusă, a anunţat, vineri, şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serghii Haidai, relatează AFP, potrivit news.ro.

”A rămâne în poziţii sfărâmate în bucăţi timp de luni la rând doar de dragul de a rămâne acolo nu are sens”, a declarat Serghii Gaidai pentru televiziunea ucraineană.

”Din păcate, va trebui să ne retragem armata din Severodoneţk pentru că nu are sens să rămânem în poziţii distruse - numărul morţilor este în creştere”, a subliniat el.

Oficialul ucrainean a adăugat că 90% din casele din Severodoneţk au fost avariate sau distruse.

UPDATE 09:20 - Oficialii americani: Rusia acaparează teren în estul Ucrainei și învață din greșelile de la începutul războiului

Forțele ruse câștigă mai mult teren în estul Ucrainei, pe măsură ce învață din greșelile făcute în primele etape ale invaziei. Astfel, dau dovadă de mai bună coordonare a atacurilor aeriene și terestre, de o îmbunătățire a logisticii și a liniilor de aprovizionare, după cum explică doi oficiali americani, citați de CNN.

UPDATE 09:10 - Rusia ar fi aproape să încercuiască oraşele gemene Severodoneţk şi Lisichansk

Armata rusă controlează în prezent principala rută de aprovizionare a oraşului Lisichansk şi se apropie astfel de o încercuire a oraşelor Severodoneţk şi Lisichansk, potrivit Institutul pentru Studiul Războiului. Soldaţii lui Vladimir Putin se apropie astfel de o victorie în bătălia din Severodonetsk, însă ISW consideră că lipsa resurselor reprezintă o simplă miză politică  “va fi probabil în final în detrimentul capacității Armatei Ruse de a face progrese viitoare în Ucraina”.

UPDATE 07:20 - Ministrul rus al apărării solicită consolidarea apărării comune Rusia-Belarus

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut joi să consolideze capacităţile comune de apărare ale Rusiei şi Belarusului, inclusiv un sistem regional unificat de apărare aeriană, transmite CNN, potrivit news.ro.

”Circumstanţele impun necesitatea de a lua măsuri comune urgente pentru a consolida capacitatea de apărare a statului Uniunii, a creşte gradul de pregătire pentru luptă a grupării regionale de trupe şi a sistemului regional unificat de apărare aeriană”, a spus el la o întâlnire cu ministrul apărării din Belarus Viktor Khrenin, la Moscova. De asemenea, Shoigu a numit Belarus cel mai apropiat prieten al Rusiei.

Alexander Lukaşenko, un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, este singurul lider din Europa care a sprijinit invadarea Ucrainei de către Rusia. Graniţa belarusă cu Ucraina a fost folosită ca parte a invaziei trupelor ruse, mai precizează CNN. 

UPDATE 07:10 - Ungaria consideră că negocierile cu Rusia sunt o soluţie mai bună decât sancţiunile UE

Uniunea Europeană ar trebui să înceteze să mai adopte sancţiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei şi, în schimb, să facă eforturi pentru o încetare a focului şi începerea negocierilor, a declarat joi consilierul politic al premierului ungar Viktor Orban, transmite vineri Reuters, potrivit Agerpres..

În marja summitului liderilor UE de la Bruxelles, Balazs Orban (fără legături de rudenie cu premierul) a susţinut că adoptarea de noi sancţiuni de către UE nu va face decât să afecteze şi mai mult blocul comunitar, în timp ce Rusia va supravieţui.

"La finalul zilei, Europa va fi de partea învinsă a acestui război din cauza problemelor economice. Recomandarea noastră ar fi să oprim procesul de sancţionare", a declarat Balazs Orban într-un interviu acordat Reuters.

Ungaria este una dintre cele mai pro-ruse ţări din UE, foarte dependentă de gazul şi petrolul ruseşti. De asemenea, Rusia construieşte un reactor nuclear în Ungaria. Budapesta s-a opus recentului pachet de sancţiuni europene împotriva Moscovei care includea interzicerea importurilor de petrol şi a reuşit să îşi negocieze exceptarea.

"În prezent, ceea ce experimentăm este că, cu cât acceptăm mai multe sancţiuni, cu atât ne aflăm într-o stare mai proastă. Iar ruşii? Da, îi doare şi pe ei, dar supravieţuiesc. Şi, ceea ce este şi mai grav, continuă în Ucraina", a spus Balazs Orban.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, Uniunea Europeană a adoptat şase pachete de sancţiuni la adresa Rusiei. Deşi unii se îndoiesc de eficacitatea acestora, alţii susţin că sancţiunile funcţionează, dar va dura până când impactul lor deplin asupra economiei Rusiei va fi vizibil.

Consilierul premierului ungar consideră însă că UE ar trebui să îşi schimbe tactica."Am ajuns într-un punct în care ne dăm seama că am urmat strategia timp de patru luni, avem nişte realizări, dar dacă vom continua la fel, conform unei gândiri rezonabile, va sfârşi prost pentru Europa. Deci trebuie să ne gândim la ceva. Negocieri, încetare a focului, pace. Diplomaţie. Aceasta este soluţia noastră", a spus Balazs Orban. 

UPDATE 07:00 - Forţele ruseşti şi separatiste din regiunea Doneţk au suferit pierderi grele, potrivit oficialilor britanici

Forţele ruseşti şi forţele separatiste din regiunea Doneţk au suferit pierderi grele, potrivit oficialilor britanici din domeniul informaţiilor, transmite BBC, potrivit news.ro. Forţele ruseşti se concentrează pe cucerirea întregului oraş vecin Lugansk, urmărind să încercuiască oraşul Lisichansk, spun liderii ucraineni. Potrivit acestora, Rusia are ca obiectiv desfăşurarea unui număr mare de unităţi de rezervă în estul Donbasului, la Doneţk şi Lugansk.

Potrivit estimărilor oficialilor, numai miliţia din Doneţk a pierdut 55% din forţele sale iniţiale.

Forţele ruseşti se concentrează pe cucerirea întregului oraş vecin Lugansk, urmărind să încercuiască oraşul Lysychansk, spun liderii ucraineni. Şeful regional Serhiy Haidai a declarat că în oraş au avut loc "distrugeri colosale".

El a declarat că situaţia din oraşul-soră Severodonetsk este "infernală" şi l-a citat pe primarul oraşului, care a declarat că acolo au rămas aproximativ 7.000-8.000 de civili.

Serviciile de informaţii militare britanice au declarat că este foarte probabil ca Rusia să aibă ca obiectiv desfăşurarea unui număr mare de unităţi de rezervă în estul Donbasului ucrainean, format din Doneţk şi Luhansk.

UPDATE 06:40 - SUA oferă Ucrainei ajutor militar suplimentar, în valoare de 450 milioande de dolari

Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari, a anunţat joi John Kirby, oficial care coordonează comunicarea Casei Albe pe probleme strategice, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Aceasta duce la "aproximativ 6,1 miliarde" de dolari suma totală a ajutorului militar oferit de Washington Kievului de la invadarea ţării de către Rusia şi la 6,8 miliarde de dolari de când Joe Biden este preşedinte, a afirmat Kerby.

Această nouă componentă a asistenţei oferite Ucrainei prevede în special livrarea a patru sisteme Himars (High Mobility Artillery Rocket System), lansatoare de rachete puternice montate pe blindate uşoare.

Armata ucraineană insistă mult asupra necesităţii de a avea acest tip de sisteme, în contextul în care, în prezent, conflictul a intrat într-o nouă fază, mai statică, concentrată pe regiunea Donbas din estul ţării şi în care artileria grea a căpătat un rol mai important.

Noua componentă a asistenţei militare americane mai cuprinde, printre altele, muniţie, 2.000 de arme automate şi bărci de patrulare.

John Kirby a mai spus că partea americană este "zilnic" în contact cu cea ucraineană cu privire la nevoile militare şi a precizat că Statele Unite îşi proporţionează şi îşi reconfigurează livrările de echipamente pentru ca ajutorul acordat să rămână "pertinent".

UPDATE 06:40 - Zelenski mesaj de mulţumire pentru România

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis joi noaptea, un mesaj, în urma deciziei Consiliului European referitoare la aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană, că este cel mai mare pas spre consolidarea Europei care ar putea fi făcut în acest moment. El a mulţumit fiecărei ţări din UE pentru sprijinul pe care l-a acordat ţării sale. ”Mulţumesc, domnule preşedinte Klaus, cooperarea noastră în regiune şi în structurile europene poate deveni într-adevăr unul dintre fundamentele stabilităţii globale”, a spus Zelenski în mesajul adresat României.

”Acesta este cel mai mare pas spre consolidarea Europei care ar putea fi făcut în acest moment”, a spus preşedintele Volodymyr Zelenskyy către participanţii la Summit-ul UE, după ce au acordat Ucrainei statutul de candidat la aderare.

”Aşa mi-am început discursul la Consiliul European din 24 martie, acum trei luni, când v-am îndemnat să ne susţineţi. Şi aceasta este o cale destul de mare pe care am parcurs-o în aceste trei luni! Noi toţi împreună: Ucraina, statele dumneavoastră şi Uniunea Europeană în ansamblu. Această cale nu este politică. Cred că acesta este ceea ce va fi întotdeauna punctul de plecare al noii istorii a Europei. Europa fără diviziune. Europa fără zone gri. Europa care este cu adevărat unită şi care ştie să se apere, valorile, viitorul ei. Astăzi aţi adoptat una dintre cele mai importante decizii pentru Ucraina în toţi cei 30 de ani de independenţă ai statului nostru”, a spus preşedintele ucrainean. 

”Acesta este cel mai mare pas spre consolidarea Europei care ar putea fi făcut chiar acum, în timpul nostru şi în condiţii atât de dificile, când războiul rusesc ne testează capacitatea de a păstra libertatea şi unitatea. În a cincea zi a războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, am solicitat aderarea la Uniunea Europeană. Am oferit răspunsuri extrem de rapide şi de înaltă calitate la chestionarul primit de la Comisia Europeană. Şi iată rezultatul dorit astăzi. Astăzi, aş dori să reafirm că Ucraina este capabilă să devină un membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”, a declarat Volodimir Zelenski. 

Liderul ucrainean a amintit că acum trei luni, s-a adresat fiecărei ţări a Uniunii Europene şi a indicat în ce stadiu se află, în relaţiile cu ţara sa. 

”Şi astăzi aş vrea să spun fiecăruia dintre voi personal ceea ce simt oamenii noştri, în aceeaşi ordine ca atunci:

”Lituania ne susţine. Mulţumesc, domnule preşedinte! Gitanas, ştii cât de recunoscătoare este Ucraina poporului tău şi personal. Letonia ne susţine. Mulţumesc, domnule prim-ministru! Cred că împreună vom reuşi să întărim ordinea juridică internaţională. Estonia ne susţine. Mulţumesc, doamnă prim-ministru Kallas! Ajutând pe unul, îi ajutăm pe toţi. Estonia a făcut multe. Polonia ne susţine. Mulţumesc, domnule prim-ministru! Statul dumneavoastră, poporul dumneavoastră, preşedintele dumneavoastră – toţi cei aflaţi pe această cale către Europa sunteţi cu adevărat fraţi cu noi. Franţa ne susţine. Mulţumesc, Emmanuel! Puteţi fi sigur că, odată cu Ucraina, Europa va putea fi într-adevăr printre liderii mondiali în secolul XXI. Slovenia ne susţine. Mulţumesc, domnule prim-ministru! Sunt recunoscător pentru protecţia neclintită a cauzei europene comune. Slovacia ne susţine. Mulţumesc, domnule prim-ministru! Trebuie să continuăm să ne protejăm unii pe alţii, asta ne face cu adevărat puternici. Republica Cehă ne susţine. Mulţumesc, domnule prim-ministru! Cred că vom fi, de asemenea, împreună pe calea către aderarea deplină a Ucrainei la UE. România ne susţine. Mulţumesc, domnule preşedinte! Klaus, cooperarea noastră în regiune şi în structurile europene poate deveni într-adevăr unul dintre fundamentele stabilităţii globale”, a spus Zelenski. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 121 LIVE TEXT. Rușii au cucerit în sfârșit orașul Severodonețk. Ofițer francez: "Unităţile ucrainene sunt epuizate, însângerate"