Antena LIVE

Curs valutar

Video

Ucrainenii ar fi reuşit o nouă lovitură în Crimeea. Evgheni Prigojin avertizează că Kievul pregătește o contraofensivă împotriva mercenarilor Wagner

Forţele ucrainene dau o nouă lovitură armatei ruse: mai multe rachete de croazieră au fost distruse, în Crimeea, într-o explozie declanşată de o dronă ucraineană. Lupte înverşunate continuă pe frontul din Donbas. Este contextul în care au loc, la Moscova, convorbirile între Vladimir Putin şi Xi Jinping, urmărite cu atenţie maximă de întreaga lume. Liderul de la Kremlin susţine că tratează "cu respect" planul de pace al Chinei. Dar ceea ce doreşte în primul rând Putin, de la marele său vecin, este ajutorul militar. 

De la 21.03.2023, 07:47
WhatsApp
Vezi și:

O puternică explozie s-a produs, ieri seară, într-un important nod de cale ferată din Crimeea. Surse locale afirmă că a fost vorba de atacul unei drone sinucigaşe ucrainene. La Kiev, ca de obicei, operaţiunea nu este revendicată oficial. Dar serviciile secrete anunţă că explozia a distrus rachete de croazieră Kalibr, transportate pe calea ferată spre navele ruseşti din Marea Neagră.

"Procesul de demilitarizare a Rusiei continuă şi pregăteşte eliberarea peninsulei ucrainene Crimeea", a scris, ironic, serviciul de informaţii al armatei Ucrainei.

Ruşii susţin că au interceptat două nave bombardiere SUA deasupra Mării Baltice

Rusia a trimis un avion de vânătoare pentru interceptarea a două bombardiere strategice americane care zburau deasupra Mării Baltice şi se îndreptau spre frontiera rusă, anunţă Ministerul Apărării de la Moscova, conform agenţiei Reuters.

Pe acelaşi subiect

"Pe 20 martie, sisteme radar ale forţelor antiaeriene din districtul militar vestic, din zona Mării Baltice, au detectat două ţinte aeriene care zburau spre frontiera de stat a Federaţiei Ruse", a comunicat Ministerul rus al Apărării, precizând că au fost depistate două bombardiere strategice de tip B52H ale Forţelor Aeriene americane.

Forţele Aeriene ruse au trimis un avion de vânătoare de tip Suhoi Su-35 pentru interceptarea bombardierelor. "Aeronavele militare străine s-au îndepărtat de frontiera de stat a Federaţiei Ruse, iar avionul de vânătoare rus a revenit la bază", a subliniat Ministerul Apărării de la Moscova. Instituţia a precizat că misiunea avionului Suhoi Su-35 s-a derulat în conformitate cu reglementările internaţionale. "Nu a fost permisă nicio încălcare a frontierei de stat a Federaţiei Ruse", au subliniat oficialii.

Incidentul intervine în contextul în care o dronă militară americană s-a prăbuşit în Marea Neagră săptămâna trecută. Washingtonul şi Moscova îşi atribuie reciproc responsabilitatea pentru incidentul din 14 martie, soldat cu prăbuşirea unei drone militare de tip MQ-9 a Statelor Unite, după interceptarea de către avioane de vânătoare ruse. Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, a transmis un avertisment Rusiei, cerându-i să acţioneze în mod "sigur şi profesionist". În schimb, Administraţia de la Moscova a cerut Washingtonului să evite incursiunile aeriene în apropierea spaţiului aerian al Rusiei şi în apropierea zonelor din sud-estul Ucrainei ocupate de armata rusă.

Prigojin susţine că Kievul pregăteşte o contraofensivă împotriva mercenarilor Wagner

Luptele din Donbas continuă la fel de sângeroase ca în ultimele şapte luni. La Bahmut, armata ucraineană a contraatacat cu succes în unele sectoare, dar şi forţele ruse au făcut progrese, potrivit ministerului apărării de la Kiev. Iar confruntările s-au intensificat şi în oraşul Avdiivka, unde ruşii afirmă că sunt pe cale să încercuiască forţele ucrainene. 

Oleksii Dimitraşkivskii: "Sunt în mare măsură de acord cu opinia colegilor (n.r. experţi militari) din Marea Britanie: Avdiivka poate deveni, în curând, al doilea Bahmut."

Destul de alarmat se arată şi Evgheni Prigojin. Într-o scrisoare publică, fapt inedit, el îl avertizează pe ministrul rus al apărării că ucrainenii ar pregăti o ofensivă majoră pentru a separa grupul Wagner de restul forţelor ruse. Iar la Moscova, la ordinea zilei este vizita preşedintelui chinez Xi Jinping, pe care Vladimir Putin îl consideră "un bun şi vechi prieten". La rândul său, Xi s-a declarat convins că Putin va câştiga alegerile prezidenţiale de anul viitor, pentru care, deocamdată, nici nu şi-a anunţat candidatura. 

Xi Jinping, preşedintele Chinei: "China acordă o mare importanţă relaţiilor cu Rusia. Şi există o logică istorică în această privinţă, pentru că suntem, fiecare, cea mai mare ţară vecină a celeilalte."

Deocamdată, în locul armamentului aşteptat de Putin, China a prezentat doar un plan de pace care, însă, nu cere retragerea trupelor ruse din Ucraina. 

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: "Am studiat cu atenţie propunerile voastre pentru soluţionarea crizei acute din Ucraina. Şi, desigur, le tratăm cu respect." 

Statele Unite avertizează că aşa-zisul plan de pace poate fi doar o mişcare tactică prin care Rusia să păstreze teritoriile ucrainene pe care le ocupă în prezent. Replica aliaţilor occidentali vine sub forma ajutorului militar. 18 state europene, inclusiv România, vor achiziţiona în comun muniţie şi rachete destinate Ucrainei, în valoare de un miliard de euro. Statele Unite trimit de asemenea un nou lot de muniţii şi echipamente, de 350 milioane de dolari. Iar Norvegia a livrat opt tancuri Leopard doi şi alte patru vehicule blindate speciale. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina crimeea mercenari wagner vladimir putin xi jinping
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria...
Adevărul
Publicat 25.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află...
CaTine
Publicat 25.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
Ce sport extrem a practicat Călin Georgescu, surpriza prezidențialelor
GSP
Publicat 25.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Ce avere are Călin Georgescu. Câștigătorul primului tur își ține banii...
Redacţia.ro
Publicat 25.11.2024
Entuziasm la Moscova, după alegerile din România: Călin Georgescu este numit...
libertatea.ro
Publicat 25.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024