Antena Meniu Search
x

Prigojin i-a scris o scrisoare lui Șoigu: Wagner controlează 70% din Bahmut, dar ucrainenii pregătesc o contraofensivă

Gruparea Wagner controlează circa 70% din localitatea Bahmut, s-a lăudat liderul mercenarilor, Evgheni Prigojin, care i-a atras atenția ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, că ucrainenii pregătesc o ofensivă armată prin care să despartă gruparea sa de principalele forțe armate ruse. Potrivit Reuters, Prigojin susțin că ofensiva ar putea începe la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie. Acesta i-a cerut lui Șoigu să ia toate măsurile pentru a preveni atacul, care ar putea avea "efecte negative" asupra desfășurării războiului.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 20.03.2023, 18:11

forțe armate în Ucraina
Prigojin i-a scris o scrisoare lui Șoigu: Wagner controlează 70% din Bahmut, dar ucrainenii pregătesc o contraofensivă - Profimedia Images (arhivă)

Rușii controlează aproximativ 70% din Artemovsk (n.r. numele folosit de ruși pentru localitatea Bahmut), însă Forțele Armate ale Ucrainei pregătesc o contraofensivă la scară largă, a avertizat liderul grupării Wagner.

"Potrivit informațiilor disponibile, la sfârșitul lui martie, începutul lui aprilie, inamicul plănuiește să lanseze o ofensivă majoră și să atace din flancuri pentru a tăia gruparea Wagner de principalele unități ale Forțelor Armate Ruse", a scris Prigojin, în scrisoarea trimisă ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Ucrainenii nu renunță la Bahmut, în ciuda pierderilor uriașe 

Forţele ucrainene din afara oraşului disputat Bahmut din estul Ucrainei au reușit să ţină unităţile ruse la distanţă, astfel că muniţii, alimente, echipamente şi medicamente au putut fi livrate apărătorilor, a anunţat armata ucraineană sâmbătă, potrivit Reuters.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, în cel mai recent raport al său privind pagubele grele pe care le-a provocat inamicului, armata ucraineană susţine că a ucis 193 de ruşi şi a rănit alţi 199 în timpul luptelor de vineri. Rusia a făcut din capturarea oraşului Bahmut o prioritate a strategiei sale pentru preluarea controlului asupra regiunii industriale Donbas din estul Ucrainei. Oraşul a fost în mare parte distrus în luptele care durează de luni de zile, timp în care Rusia a lansat asalturi repetate.

Zelenski susține că ruşii au pierdut peste 1.100 de oameni săptămâna trecută, în Bahmut

"Reuşim să livrăm muniţiile, hrana, echipamentele şi medicamentele necesare spre Bahmut. De asemenea, reuşim să scoatem răniţii noştri din oraş", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Serhii Cerevatîi, la postul de televiziune ICTV. Potrivit lui Cerevatîi, trupele de recunoaştere şi contra-artileria armatei ucrainene ajută să fie menţinute deschise unele drumuri spre oraş. Alături de pagubele grele provocate inamicului, forţele pro-Kiev au doborât două drone şi au distrus cinci depozite de muniţii ale acestuia, vineri, a adăugat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene.

Aceste informaţii nu au putut fi verificate din surse independente, precizează Reuters. Duminica trecută, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că trupele ruse au înregistrat mai mult de 1.100 de morţi în mai puţin de o săptămână de lupte în şi lângă oraşul Bahmut

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Prigojin i-a scris o scrisoare lui Șoigu: Wagner controlează 70% din Bahmut, dar ucrainenii pregătesc o contraofensivă