Antena Meniu Search
x

Video Miza vizitei lui Xi Jinping la Moscova. Riscul pe care și-l asumă China dacă va trimite armament Rusiei: "Nu va mai fi vorba despre Ucraina"

Toată omenirea este cu ochii pe Moscova - doi aliaţi puternici şi periculoşi negociază o tranzacţie militară. Preşedintele Chinei a venit în vizită la Putin, care i-a întins covorul roşu şi i-a spus deschis că are nevoie de ajutor militar. Un simplu da ar putea îngenunchea definitiv Ucraina şi umili Occidentul.

de Redactia Observator

la 20.03.2023, 19:48

Vezi și

Putin a trimis o fanfară militară impresionantă să-i dea onorul preşedintelui Chinei pe aeroportul din Moscova, dar nu s-a dus să îl întâmpine chiar el - a trimis un vicepremier.

De la aeroport, oaspetele a mers să se odihnească la un hotel de cinci stele care aparţine celebrului lanţ chinez Soluxe. Camerele sunt proiectate în stilul feng shui "modern". Preşedintele Chinei fost întâmpinat la intrare de un banner pe care scria în chineză "Urăm un bun venit călduros președintelui chinez Xi Jinping în Rusia" şi de zeci de oameni care fluturau steagurile celor două ţări.

Prima întâlnire dintre Putin şi Xi Jinping a avut loc câteva ore mai târziu. Putin a intrat primul în sala plină de jurnalişti. Şi-a măsurat, însă, fiecare pas, ca să ajungă în mijlocul încăperii în acelaşi timp cu prietenul lui din Asia.

Xi Jinping, preşedintele Chinei: Mulţumesc, domnule preşedinte, pentru invitaţia călduroasă la această discuţie informală între prieteni.

Pe acelaşi subiect

Vizita la Moscova, un test pentru limitele prieteniei dintre Putin și Xi Jinping

În spatele cuvintelor protocolare, vizită se anunţă un test pentru limitele prieteniei dintre Putin şi Jinping. Toată planeta aşteaptă cu sufletul la gură să afle dacă Beijing va da Rusiei arme cu care să continue invazia din Ucraina. Preşedintele Chinei şi-a numit, însă, vizita de la Moscova turneul păcii. O aluzie la planul în 10 paşi pentru încheierea războiului, pe care asiaticii l-au făcut public luna trecută. Şi Kievul, şi Moscova au respins categoric proiectul. Cu liderul comunist lângă el, Putin şi-a nuanţat poziţia.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: Am studiat cu atenţie propunerile Dumneavoastră pentru rezolvarea crizei acute din Ucraina. Ştiţi, de asemenea, că suntem mereu deschişi procesului de negociere.

În aşteptarea vizitei la Moscova, Statele Unite au făcut presiuni asupra liderului comunist să poarte discuţii şi cu Zelenski. Deocamdată, nu au primit niciun răspuns. Miza pentru China este, însă, uriaşă. Dacă îl va ajuta pe plan militar pe Putin, riscă sancţiuni economice de proporţii din partea Occidentului.

Dan Dungaciu, analist politic: Dacă China începe realmente să ajute Federaţia Rusă, evident că nu va mai fi vorba despre Ucraina, evident că nu va mai fi vorba nici despre Europa. Va fi vorba despre America. America va trebui să facă nişte paşi. Iar teama asta de a implica America într-un război, care realmente nu va putea fi vândut în niciun caz populaţiei, cel puţin până în 2024, este evident o linie roşie politică pe care America şi-o asumă.

Izolată pe plan internaţional, Rusia are nevoie disperată de sprijin

Campania de primăvara a Moscovei pe frontul din Ucraina se apropie de sfârşit fără succese notabile, iar un ajutor militar din partea Beijingului ar putea înclina balanţa. Mai ales că armata de la Kiev pregăteşte contraofensiva.

Xi Jinping, preşedintele Chinei: China acordă o mare importanţă relaţiilor China-Rusia. Şi există o logică istorică a acestui lucru. Pentru că suntem cele mai mari ţări vecine una pentru cealaltă, precum şi parteneri strategici. Ca urmare a acestui lucru avem o relaţie foarte apropiată.

Cea mai bună demonstraţie pentru relaţia apropiată este faptul că preşedintele Chinei a ignorat mandatul de arestare emis pe numele lui Putin pentru crime de război. A venit la Moscova ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

La dineul oferit în cinstea lui Xi Jinping va fi răsfăţat cu antreu din fructe de mare, clătite cu prepeliţă şi ciuperci, ciorbă de peşte şi prăjitură Pavlova.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Miza vizitei lui Xi Jinping la Moscova. Riscul pe care și-l asumă China dacă va trimite armament Rusiei: "Nu va mai fi vorba despre Ucraina"