Antena Meniu Search
x

Video Efort masiv al Rusiei pentru a recupera şi analiza drona americană doborâtă în Marea Neagră. Reacţia SUA

Rusia sfidează Occidentul şi i-a medaliat  pe cei doi piloţi care au provocat doborârea dronei americane în Marea Neagră. Aparat de zbor pe care îl caută cu disperare, pentru a copia tehnologia. Ar fi reuşit să recupereze câteva fragmente, însă fără nicio valoare, susţin americanii. Cel care le-a înmânat medaliile piloților ruși a fost ministrul Apărării. Serghei Şoigu spune că i-a premiat pentru că au împiedicat drona MQ-9 Reaper şi au protejat astfel frontierele. Americanii au însă o cu totul altă părere despre piloţii de pe cele două Suhoi-27 

de Redactia Observator

la 17.03.2023, 22:17

Vezi și

John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă: "Nu este clar pentru noi că au intenţionat să lovească drona. În cel mai bun caz, vorbim de conduită de zbor nesăbuită, în cel mai rău caz, este incompetenţă."

Incidentul dintre cele mai mari  puteri nucleare ale lumii s-a întâmplat la mai puţin de 250 de kilometri de România. 

Măsurătorile publicate de Comandamentul SUA pentru Europa au fost făcute luând reper oraşul Sevastopol, din peninsula Crimeea. Drona a fost interceptată de avioanele de luptă ale Rusiei, în acest punct, care este la 90 de kilometri de Sevastopol. Urmează cele 40 de minute în care cele două Suhoi-27 ale Moscovei şicanează drona americanilor. Totul culminează cu momentul în care unul dintre avioanele de luptă ale ruşilor loveşte elicea aparatului de zbor fără pilot. Potrivit americanilor, lovitura se produce aici, la 108 kilometri de Sevastopol. De aici, drona armatei americane mai apucă să zboare vreo 30 de kilometri. Până aici (144km), unde Armata SUA a luat decizia să o prăbuşească în mare. Din acest loc până la Constanţa, cel mai apropiat mal al României, sunt doar 227 kilometri.

Rusia încearcă să recupereze epava dronei americane

Pe acelaşi subiect

În timp ce armata americană evaluază încă dacă să încerce recuperarea dronei, Rusia a ajuns deja la locul unde s-a prăbuşit, ba chiar ar fi reuşit să recupereze mai multe fragmente. Ar fi vorba de bucăți de fibră de sticlă din fuselaj.

Gen. Pat Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului: "Este greu de crezut că vor reuşi să recupereze ceva util. Am luat toate măsurile pentru a proteja informaţile de la bord şi mai este faptul că s-a prăbuşit într-o zonă în care adâncimea apei este mare."  

Ucraina, care monitorizează activitatea rusă la Marea Neagră, susţine că ruşii ar fi mobilizat 20 de nave. 

 Pe aplicaţiile de trafic maritim vedem o concentrare mare de nave în sudul Mării Negre. Cele mai multe sunt cargouri, cisterne sau nave militare. Dar dacă ne apropiem de zona unde a fost prăbuşită drona, cu toate că ucrainenii susţin că ruşii şi-au trimis nave în zonă pentru recuperarea rămăşiţelor, nu vedem nicio navă. Asta nu înseamnă că nu sunt, ci doar că au sistemele de localizare oprite.

Rusia avertizează SUA să nu mai intre în zona a ceea ce Kremlinul numește în continuare "operațiune militară specială" în Ucraina. 

Cristi Barbu, general în rezervă: "Moscova decide de una singură, în unanimitate să zicem aşa, tot ea spunând şi tot ea votând, decide să impună o limitare de spaţiul aerian din jurul peninsulei Crimeea, spaţiu declarat de către Moscova ca fiind protejat în urma acţiunilor militare din Crimeea şi din partea de Sud a Ucrainei. Această reglementare nu este însă stabilită la nivel internaţional."

Statele Unite nu se lasă intimidate. Şi azi au trimis o dronă de supraveghere în Marea Neagră. Este vorba despre un Global Hawk, care a decolat de la baza Sigonella, din Italia, a survolat Marea Ionică, Grecia, Bulgaria, a intrat apoi în spațiul aerian al României pentru câteva ore, apoi a zburat în direcția Crimeei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Efort masiv al Rusiei pentru a recupera şi analiza drona americană doborâtă în Marea Neagră. Reacţia SUA