Antena Meniu Search
x

Ruşii au ajuns la locul unde s-a prăbuşit drona Reaper în Marea Neagră. Americanii au şters de la distanţă date secrete - CNN

Ruşii au ajuns la locul unde s-a prăbuşit drona Reaper MQ-9 în Marea Neagră, transmit oficiali americani, citaţi de CNN.  Mai mult, armata americană a șters de la distanță date sensibile stocate în dronă pentru a împiedica Rusia să colecteze informații secrete, au declarat doi oficiali americani pentru CNN.

de Redactia Observator

la 16.03.2023, 12:56

Ruşii au ajuns la locul unde s-a prăbuşit drona Reaper în Marea Neagră. Americanii au şters de la distanţă date secrete - CNN
Imagini cu elicea dronei Reaper, publicate de Armata American[

Marina rusă a trimis mai multe nave în Marea Neagră, inclusiv nave staţionate în porturile din Crimeea pentru a încerca să recupereze drona americană MQ-9 Reaper. Drona a căzut în apele internaționale la aproximativ 112 km sud-vest, a spus unul dintre oficialii americani citaţi de CNN. Nu este clar dacă ruşii au reușit să recupereze resturile de la dronă când au ajuns la locul prăbuşiirii. 

John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, nu a confirmat prezenţa ruşilor la fața locului. El a reiterat însă că SUA au luat măsuri pentru ca Rusia să nu poată obțină informații importante din rămășițele dronei.

"Ce a mai rămas din ea, ceea ce plutește sunt probabil fragmente de control al zborului, lucruri de genul astă. Cel mai probabil nu e nimic de valoare intrinsecă reală în ceea ce privește reproiectarea dronei sau ceva de genul acesta. Nu suntem prea îngrijorați în legătură cu ce ar putea obţine ruşii....(Drona) este proprietatea noastră, (ruşii) nu au nicio treabă să recupereze nimic" a mai spus John Kirby.

Kremlinul spune că e decizia armatei

Pe acelaşi subiect

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei Nikolai Patruşev declarat miercuri că Rusia va încerca să recupereze resturile dronei. Kremlinul a declarat că decizia cu privire la recuperarea dronei americane Reaper doborâtă în Marea Neagră vine de la Ministerul Apărării, fiind prerogativul armatei. "Dacă ei cred că este necesar pentru interesele noastre și pentru securitatea noastră în Marea Neagră, o vor face”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Aparatul a ajuns într-o zonă a Mării Negre unde adâncimea este de 1,6 km, ceea ce face foarte dificială recuperarea ei de către americani, a spus generalul Mark Milley. În plus, SUA nu au nave în Marea Neagră pentru orice încercare de recuperare a dronei. 

SUA au șters date sensibile de la distanță înainte ca drona să se prăbuşească în Marea Neagră

Doi oficiali americani au spus miercuri pentru CNN că Statele Unite au șters informaţii de pe drona MQ-9 Reaper de la distanță pentru a împiedica Rusia să obţină informații secrete, Pașii de ștergere a software-ului au fost făcuți după întâlnirea dintre dronă și cele două avioane de luptă rusești Su-27. 

Rusia dă vina pe spionajul american

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat, miercuri, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său american, că intensificarea operaţiunilor de spionaj desfăşurate de Statele Unite a fost una din cauzele incidentului din Marea Neagră. "Cauzele incidentului sunt nerespectarea de către Statele Unite a zonei de zbor restricţionate (...) din cauza desfăşurării operaţiunii militare speciale (în Ucraina), precum şi a intensificării activităţilor de informaţii împotriva intereselor Rusiei", a spus Serghei Şoigu, citat într-un comunicat de presă al Ministerului rus al Apărării, asigurând că Moscova "va reacţiona proporţional" la viitoarele "provocării" americane.

"S-a remarcat că zboruri ale unor drone americane strategice letale în apropierea coastei Crimeei aveau o natură provocatoare şi au creat precondiţii pentru o escaladare a situaţiei din zona Mării Negre", potrivit comunicatului, citat de Reuters.

Lavrov: SUA ignoră restricţiile impuse în spaţiului aerian al Mării Negre 

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că Statele Unite "ignoră" faptul că Rusia a impus restricţii în spaţiul aerian al Mării Negre, afirmaţie ce survine la o zi după ce o dronă americană a fost interceptată deasupra Mării Negre de avioane ruse, relatează Reuters.

Într-un interviu acordat la televiziunea de stat rusă, Lavrov a spus că Rusia a stabilit limite ale zborurilor în regiunea Mării Negre după începerea campaniei militare în Ucraina - un fapt de care Statele Unite sunt destul de conştiente. Potrivit Moscovei, Rusia va "reacţiona proporţional" la viitoare "provocări" americane, notează AFP.

Americanii vor continua să zboare "unde permite dreptul internaţional"

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat miercuri că Statele Unite vor continua să zboare "acolo unde permite dreptul internaţional". "Este responsabilitatea Rusiei ca aeronavele sale militare să zboare într-o maniera profesionistă şi sigură", a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, Lloyd Austin, care a avut o convorbire telefonică cu omologul său rus, Serghei Şoigu.

"La 15 martie, ministrul rus al Apărării, generalul Serghei Şoigu, şi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, au avut o convorbire telefonică la iniţiativa părţii americane", a declarat Ministerul rus al Apărării, fără a da alte detalii. "Tocmai am vorbit la telefon cu omologul meu rus, ministrul (Serghei) Şoigu. După cum am spus în mai multe rânduri, este important ca marile puteri să fie modele de transparenţă şi comunicare", a afirmat Lloyd Austin. El a subliniat că ţara sa "tratează foarte serios orice potenţial de escaladare".

"Şi de aceea cred că este important să păstrăm deschise canalele de comunicare. Cred că este foarte important să ridicăm telefonul şi să vorbim. Şi cred că aceasta va ajuta la prevenirea unei erori de calcul în viitor", a adăugat el.

Şeful Statului Major al armatei SUA: Încă nu ştim dacă a fost intenţionat

Şeful Statului Major al armatei SUA , generalul Mark Milley, a declarat că Washingtonul va analiza datele dronei pentru a stabili faptele exacte şi că el însuşi intenţionează să vorbească cu omologul său rus. "A fost intenţionat sau nu? Nu ştiu încă. Ştim că interceptarea a fost deliberată. Ştim că comportamentul agresiv a fost intenţionat, ştim, de asemenea, că a fost neprofesional şi a fost periculos", a menţionat generalul american.

În ceea ce priveşte contactul fizic dintre dispozitive, "rămâne de văzut" dacă a fost intenţionat sau nu, a adăugat el. Este prima data de la începutul conflictului din Ucraina, la 24 februarie 2022, când o ţară NATO, care sprijină Ucraina, recunoaşte că a pierdut echipament operat de ea însăşi în această regiune.

SUA au acuzat marţi forţele aeriene ruse că au "interceptat şi lovit" o dronă americană Reaper deasupra Mării Negre şi i-au provocat prăbuşirea. Rusia a dezminţit aceste acuzaţii, recunoscând doar că două dintre avioanele sale de vânătoare au interceptat o dronă americană care a fost detectată "în zona peninsulei Crimeea" şi care avansa "în direcţia" frontierelor Rusiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Ruşii au ajuns la locul unde s-a prăbuşit drona Reaper în Marea Neagră. Americanii au şters de la distanţă date secrete - CNN