Antena LIVE
Video

Avion Il-76 prăbușit în Rusia. Moscova acuză Kievul că l-a doborât cu rachete Patriot sau IRIS-T. 65 de militari ucraineni care urmau să fie eliberați au murit

Un avion militar II-76 s-a prăbuşit în regiunea Belgorod, la graniţa cu Ucraina, a anunţat Ministerul rus al Apărării. La bord se aflau 74 de persoane, printre care 65 de militari ucraineni capturați care urma s[ fie eliberaţi la schimb, susţin ruşii. Presa ucraineană a relatat inițial, pe surse, că la bord se aflau de fapt rachete S-300 şi că avionul a fost doborât de forțele ucrainene, dar informaţiile privind doborârea aeronavei au fost ulterior retractate şi șterse. Statul Major al Ucrainei a declarat că nu deține informații exacte și că investighează circumstanțele.Toți pasagerii de la bord au murit, conform oficialilor ruşi. Rușii acuză ucrainenii că l-au doborât cu rachete Patriot sau IRIS-T.

De la 24.01.2024, 15:38

Un avion militar rusesc de transport de tip Il-76 la bordul căruia se aflau 65 de prizonieri de război ucraineni s-a prăbuşit miercuri în regiunea rusă Belgorod, la graniţa cu Ucraina, a anunţat Ministerul rus al Apărării, potrivit agenţiilor de presă de stat Tass şi Ria Novosti.

"În jurul orei 11:00,  un avion Il-76 s-a prăbuşit în regiunea Belgorod. La bord se aflau 65 de militari capturaţi ai armatei ucrainene, transportaţi în regiunea Belgorod pentru un schimb de prizonieri, şase membri ai echipajului şi trei însoţitori", a precizat ministerul.

"O comisie a forţelor aeriene s-a deplasat la locul prăbuşirii avionului pentru a stabili cauzele dezastrului", a adăugat el. Imaginile publicate pe reţelele de socializare arătau un aparat de zbor în cădere, înainte de o explozie puternică, urmată de flăcări şi fum negru.

Toți pasagerii de la bordul avionului militar care s-a prăbușit în regiunea Belgorod au murit, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov. "Un avion de transport s-a prăbușit în districtul Korochanskî. A căzut pe un câmp din apropierea satului Yablonovo. Toți cei aflați la bord au fost uciși", a scris Gladkov pe Telegram. Locul accidentului a fost izolat și se efectuează o anchetă, potrivit acestuia.

Pe acelaşi subiect

Avion Il-76 prăbușit în Rusia. Moscova acuză Kievul că l-a doborât cu rachete Patriot sau IRIS-T. 65 de militari ucraineni care urmau să fie eliberați au murit

Profimedia

Serviciile secrete ucrainene au confirmat că azi urma să aibă loc un schimb de prizonieri

Potrivit ruşilor, o a doua aeronavă Il-76 cu 80 de prizonieri la bord a făcut cale întoarsă în urma incidentului. "Cea de-a doua aeronavă Il-76 care transporta alţi 80 de prizonieri la bord, a fost întoarsă din drum la timp", a spus Kartapolov, președintele comitetului de apărare al Dumei de Stat a Rusiei.

Deputatul rus a adăugat că schimbul de prizonieri între Rusia și Ucraina "se pare că va fi pus oprit". Kartapolov pretinde că Forțele Armate Ucrainene au doborât în ​​mod deliberat avionul cu prizonieri de război pentru a da vina pe Rusia. Potrivit acestuia, ruşii şi ucrainenii plănuiau să schimbe 192 cu 192 de prizonieri de război.

Direcția Principală de Informații a Ucrainei a confirmat pentru Radio Liberty că astăzi urma să aibă loc un schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina.  "Dar pot afirma că schimbul planificat pentru astăzi nu a avut loc încă", a spus Andrei Yusov, reprezentant al Direcției Principale de Informații a Ucrainei (GUR). Yusov a spus că în prezent sunt verificate informațiile conform cărora avionul Il-76 care s-a prăbușit în regiunea Belgorod ar fi putut avea la bord prizonieri de război ucraineni.

Potrivit Baza, un popular canal de Telegram din Rusia, primele cadavre ale victimelor au fost găsite împrăştiate pe o rază de 1,5-2 km. Între timp, şefa propagandei ruse, Margarita Simonyan, a publicat o listă cu prizonierii de război ucraineni care se aflau la bordul Il-76 prăbușit. 

Ruşii acuză Ucraina de terorism

Ministerul rus al Apărării a numit ulterior prăbușirea avionului "un act de terorism" al Kievului. Doborârea avionului Il-76 a fost efectuată de forțele armate ucrainene din zona Liptsy, regiunea Harkov, folosind un sistem de rachete antiaeriene, a transmis Ministerul rus al Apărării, într-o declaraţie făcută ulterior.

Radarele ruse au observat lansarea a două rachete ucrainene, mai susţine ministerul. "Conducerea ucraineană știa foarte bine că, potrivit practicii consacrate, astăzi personalul militar ucrainean urma să fie transportat cu avioane militare de transport pe aerodromul din Belgorod pentru schimb", a mai transmis Ministerul Apărării rus.

Ce susţin ucrainenii

Site-ul Ukrainska Pravda a relatat, pe surse, că Forțele Armate Ucrainene au confirmat doborârea aeronavei. Surse din Statul Major au declarat că avionul transporta rachete antiaeriene S-300. Aceste informații au fost relatate și de agenţia de presă de stat  Ukrinform care a citat surse militare. 

"Avionul rus Il-76, prăbușit astăzi în regiunea Belgorod, transporta rachete pentru sistemul de apărare aeriană S-300. Aceste rachete sunt folosite pentru bombardarea masivă a regiunii Harkov și a altor regiuni de graniță ale Ucrainei", potrivit Ukrinform. Deşi Ukrainska Pravda a susținut inițial că forțele ucrainene au doborât avionul, informația a fost ulterior retrasă de pe site. Jurnaliştii au scris că o altă sursă nu a confirmat această informaţie.

Ministerul Apărării din Ucraina a transmis că nu poate confirma că avionul a fost lovit de Forțele de Apărare Ucrainene, deoarece "informația este încă în curs de clarificare", a relatat site-ul televiziunii de stat  Suspilne. Potrivit canalului rusesc de Telegram Mash, în regiune a fost declarată, înainte de dezastru, o alertă de atac cu rachete. 

Înaintea transmiterii primelor informaţii despre prăbușirea avionului Il-76, autorităţile de la Belgorod au emis o alertă privind un posibil atac cu rachetă, localnicii fiind avertizaţi să se adăpostească, departe de ferestre, scrie şi Kyiv Post. Avionul cu prizonieri de război ucraineni ar fi putut fi doborât de rachete de la sistemul de rachete antiaeriene american Patriot sau IRIS-T german, a remarcat șeful Comitetului de Apărare al Dumei, Andrei Kartapolov, în cadrul unei ședințe plenare. Pe reţelele sociale circulă o filmare video cu momentul prăbuşirii avionului în apropierea satului Yablonovo, urmat de o explozie puternică.

Potrivit unei surse independente de ştiri din Rusia, Important Stories, schimbul de prizonieri de război trebuia să aibă loc la granița regiunii Belgorod, cu toate acestea, canalul ucrainean OSINT Skrinka Pandori scrie că avionul Il-76 zbura în direcția opusă. 

Acesta susţine că aeronava prăbuşită avea numărul RA-78830, a zburat prin Egipt, Arabia Saudită, Marea Roșie și Iran, a dispărut de pe radar în apropierea Siriei și apoi a apărut peste Belgorod. Totul indică faptul că aducea arme din est. Încă nu există semne că ar fost prizonieri la bord, notează canalul de analiză. 

În plus, în câteva imagini de la locul accidentului nu există semne de cadavre împrăștiate, a remarcat şi observatorul militar ucrainean Alexander Kovalenko. El a remarcat şi că, potrivit declarației Federației Ruse, pentru 65 de prizonieri au existat "doar trei persoane însoțitoare". 

Canalele bloggerilor militari de război şi de propagandă rusă acuză în schimb că presa ucraineană editează articolele în care anunţau că doborârea avionului din Belgorod este o operaţiune a armatei ucrainene şi se întreabă de ce ar fi fost transportate rachete cu avionul când există cale ferată. 

De la începutul ofensivei sale în Ucraina, Rusia s-a confruntat cu mai multe dezastre aeriene în care au fost implicate avioane ale armatei. Ucraina a anunţat, la rândul său, doborârea unor avioane ruseşti. Kievul a declarat săptămâna trecută că a doborât un avion rusesc de spionaj A-50 şi un avion de comandă Il-22 în zona Mării Azov. Întrebat în timpul conferinţei sale de presă zilnice, purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a dorit să comenteze, precizând natura prea "recentă" a informaţiilor. "Vom lămuri toate acestea", a spus el. 

Rușii acuză ucrainenii că l-au doborât cu rachete Patriot sau IRIS-T

Preşedintele Dumei de Stat ruse (camera inferioară a parlamentului), Viaceslav Volodin, a acuzat miercuri Kievul că a doborât avionul care s-a prăbuşit în regiunea rusă Belgorod, cu 65 de prizonieri ucraineni la bord.

"Şi-au ucis în aer propriii soldaţi. Mamele lor, copiii lor îi aşteptau", a declarat Volodin în parlament. "Ne-au doborât piloţii care efectuau o misiune umanitară (...) cu rachete americane şi germane", le-a spus Volodin deputaţilor ruşi.

Un alt deputat, preşedintele Comisiei de apărare din Duma de Stat, Andrei Kartapolov, a formulat şi el aceste acuzaţii. "Liderii ucraineni erau la curent cu acest schimb (de prizonieri) şi au fost informaţi despre modul în care vor fi aduşi prizonierii", a declarat Andrei Kartapolov, citat de presa rusă. "Însă avionul Il-76 a fost doborât de trei rachete dintr-un sistem de rachete sol-aer Patriot sau IRIS-T, fabricat în Germania, experţii vor lămuri lucrurile", a mai spus el.

Viaceslav Volodin le-a cerut imediat colegilor săi deputaţi să voteze o rezoluţie adresată Statelor Unite şi Germaniei, în condiţiile în care aceste ţări au furnizat sisteme de rachete sol-aer Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

rusia ucraina avion prabusit avion militar
Întrebarea zilei
Amenzi pentru şoferii care nu au camere montate pe spatele maşinii. Sunteţi de acord?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Gigantul german care face angajări masive în România și oferă salarii bune....
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Ce pățești dacă ai băut o sticlă de apă din supermarket înainte să o...
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de...
Gandul
Publicat 14.05.2024
Femeia prinsă făcând plajă pe șalupa Poliției Locale din Timișoara a...
Adevărul
Publicat 16.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 17 mai 2024. Racii pot avea parte de câștiguri financiare....
CaTine
Publicat 16.05.2024
Carmen Grebenișan, totul despre partaj! Influencerița a spus lucrurilor pe nume:...
spynews.ro
Publicat 14.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Cu ce trebuie să stropești trandafirii în luna iunie. Secretul grădinarilor...
Click.ro
Publicat 15.05.2024
O structură misterioasă de lângă Piramidele din Giza a nedumerit experții....
Useit
Publicat 16.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Cine este presupusul autor al tentativei de asasinat asupra premierului slovac....
libertatea.ro
Publicat 16.05.2024
Cardi B intenționa să arate „ca o femeie în vârstă” la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 16.05.2024
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Hello taste
Publicat 16.05.2024
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 16.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini...
Medicool
Publicat 16.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024