"Vă cer sisteme anti-rachetă pentru ca Putin să nu ne ucidă copiii!" Olena Zelenska, discurs istoric în Congresul american
Vladimir Putin consideră că războiul din Ucraina va duce la apariţia unei noi ordini mondiale. În opiniţia liderului de la Kremlin, Rusia şi aliaţii săi sunt cei care vor oferi lumii modelul de viitor.
De Redactia Observator la 21.07.2022, 15:31- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Declaraţia este întărită şi de afirmaţiile şefului diplomaţiei ruse Serghei Lavrov care spune că obiectiviele geografice ale Rusiei nu se limitează la Donbas. Uniunea Europeană a decis al şaptelea pachet de sancţiuni, în timp ce Ucraina solicită şi mai mult ajutor militar pentru a stopa ofensiva rusă.
Ambiţiile lui Vladimir Putin nu se opresc la Ucraina. Liderul de la Kremlin consideră că noua ordine mondială va scăpa lumea de o viziune unipolară, care nu face decât să distrugă civilizaţia. "Transformările revoluționare câștigă din ce în ce mai mult avânt și putere. Aceste schimbări extraordinare sunt cu siguranță ireversibile", a spus Vladimir Putin, președintele Rusiei.
În cele aproape cinci luni de la începutul invaziei, obiectivul Rusiei a părut să se schimbe constant, iar situaţia actuală nu e diferită. "Acum geografia e diferită. Nu mai vorbim doar de republicile Luhansk şi Doneţk. Vorbim şi de regiunea Herson şi Zaporojie şi o serie de alte teritorii", a spus Serghei Lavrov, ministru de externe al Rusiei.
"Acest război nu este nimic mai mult decât un război pentru cucerire teritorială", a catalogat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departament de stat din SUA.
- Putin: Se formează o nouă ordine mondială. Elitele lumii occidentale au intrat în panică
- Șeful Armatei Ucrainene anunță că rachetele HIMARS au stabilizat frontul. Armata rusă a primit ieri ordin să le...
- Lavrov: Rusia nu se mai limitează doar la Donbas, se concentrează și pe alte teritorii. Acum geografia este diferită
Aflată într-o vizită în Statele Unite, prima doamnă a Ucrainei a ţinut un discurs istoric în Congres în cadrul căruia a cerut mai mult ajutor militar pentru ţara sa. "Vă cer sisteme de apărare anti-rachetă, pentru a nu fi ucişi. Pentru ca să nu ne ucidă copii care încă se află în cărucioare", a cerut Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei
În teatrul de război, trupele Moscovei acuză armata ucraineană de un atac cu drone în zona centralei nucleare de la Zaporijie. Ruşii spun că centrala nu a fost avariată.
Prima doamnă a Ucrainei cere mai multe arme în faţa Congresului SUA
Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a rostit miercuri o vibrantă pledoarie în faţa Congresului american pentru livrarea mai multor arme ţării sale, care să o ajute să lupte împotriva invaziei ruse. "Suntem recunoscători prezenţei SUA alături de noi în acest război", a afirmat Olena Zelenska, potrivit unei traduceri live a cuvintelor sale, "dar războiul nu s-a terminat".
"Vă cer mai multe arme pentru a putea proteja casele fiecăruia şi dreptul de a prinde dimineaţa în viaţă în acele case", a spus ea. "Ajutaţi-ne şi vom repurta împreună o mare victorie!", a adăugat soţia preşedintelui Volodimir Zelenski într-o alocuţiune rostită în faţa congresmenilor americani, care s-au ridicat cu toţii în picioare pentru a o aplauda.
Olena Zelenska şi-a ilustrat discursul cu o proiecţie de diapozitive şi fotografii ale unor copii care fuseseră ucişi sau răniţi de forţele ruse. Ea a menţionat-o în special pe Liza Dmitrieva, fetiţa de patru ani suferind de sindromul Down, care a fost ucisă joia trecută de un bombardament rusesc, tragedie care a şocat opinia publică din lumea întreagă.
Washingtonul a livrat Ucrainei echipamente militare în valoare de aproape 7 miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse în 24 februarie. Pentagonul a trimis recent Kievului sisteme de artilerie de înaltă precizie HIMARS cu o rază de acţiune de 80 de kilometri, permiţând armatei ucrainene să lovească ţinte ruseşti în spatele frontului.
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a cerut marţi mai multe sisteme HIMARS, afirmând că ele ar putea "schimba datele" războiului şi ar permite o contraofensivă în faţa soldaţilor ruşi.
Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a discutat marţi, la Casa Albă, cu soţia preşedintelui american, Jill Biden, într-o întâlnire la care presa nu a avut acces. "Aştept de la această vizită a Primei doamne rezultate semnificative pentru Ucraina în materie de cooperare cu America", declarase în aceeaşi zi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Uniunea Europeană, a şaptea rundă de sancţiuni împotriva economiei ruse: embargo asupra aurului
Uniunea Europeană a aprobat miercuri un embargo asupra exporturilor de aur ale Rusiei şi o serie de măsuri pentru a completa cele şase serii de sancţiuni adoptate de la începutul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, a anunţat preşedinţia cehă a Consiliului UE. "Noile măsuri vor permite alinierea UE la partenerii din G7, îmbunătăţirea aplicării legislaţiei şi completarea lacunelor acolo unde este necesar", a explicat preşedinţia cehă pe Twitter.
UE va interzice importurile de aur de origine rusească, inclusiv de bijuterii. Blocul comunitar va îngheţa activele băncii ruseşti Sberbank şi va adăuga mai multe personalităţi şi entităţi pe lista sa neagră, precizează aceeaşi sursă. Un angajament este luat, între altele, pentru ca sancţiunile "să nu pună în pericol securitatea alimentară şi energetică în lume".
Acordul oferă posibilitatea statelor membre să "autorizeze deblocarea unor fonduri sau resurse economice îngheţate care aparţin băncilor ruseşti după ce s-a stabilit că aceste fonduri sau resurse economice sunt necesare cumpărării, importului sau transportului de produse agricole şi alimentare, inclusiv grâu şi îngrăşăminte".
Şapte bănci ruseşti - Bank Rossia, Promsviazibank, VEB-RF (sau Vneşeconombank, VEB), Bank Otkrâtie (cunoscută anterior ca NOMOS Bank), Novikombank, Sovcombank (cunoscuta anterior ca Buikombank) şi VTB Bank - sunt vizate de această derogare.
UE nu a impus nicio sancţiune asupra cerealelor, seminţelor şi îngrăşămintelor produse în Rusia şi acuză Moscova de provocarea unei penurii şi a unei explozii a preţurilor prin blocarea exporturilor de cereale ucrainene şi taxa de 30% la exporturile sale de cereale.
Acordul, la care au ajuns ambasadorii ţărilor din UE la Bruxelles, urmează să fie validat de guvernele acestora pentru a fi publicat joi în Jurnalul Oficial şi a intra în vigoare, precizează o sursă diplomatică. Este a şaptea rundă de sancţiuni împotriva economiei ruse de când Moscova a invadat Ucraina, notează Reuters.