Antena Meniu Search
x

Putin: Se formează o nouă ordine mondială. Elitele lumii occidentale au intrat în panică

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Occidentul nu poate oferi lumii propriul model de viitor şi că în prezent se formează o nouă ordine mondială, o alternativă la lumea unipolară existentă până acum, o nouă ordine mondială care va fi, spune el, "mai justă şi mai orientată social", relatează EFE, citat de Agerpres. Război Rusia - Ucraina, ziua 147 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 20.07.2022, 17:31

Putin: Se formează o nouă ordine mondială. Elitele lumii occidentale au intrat în panică
Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit la Teheran cu liderul suprem al Iranului Khamenei și președintele Ebrahim Raisi - Profimedia

"Occidentul nu poate oferi lumii modelul său de viitor (...) Atât la nivel local, cât şi global se pun bazele şi principiile unei ordini mondiale armonioase şi mai juste, orientate social şi sigure, o alternativă la cea existentă", a spus el, vorbind la forumul Idei puternice pentru un nou viitor, desfăşurat la Moscova.

Această nouă ordine mondială, potrivit lui Putin, vine să înlocuiască lumea unipolară care, "prin natura sa, frânează dezvoltarea civilizaţiei".

Preşedintele rus susţine că, în prezent, elitele lumii occidentale ”au intrat în panică” întrucât alte centre mondiale de dezvoltare îşi prezintă viziunea lor asupra viitorului lumii. "Oricât s-ar strădui elitele occidentale şi aşa-zisele elite supranaţionale să conserve ordinea existentă, se apropie o eră nouă, o nouă etapă în istoria lumii. Doar statele cu adevărat suverane pot garanta o dinamică de creştere ridicată", a mai spus el.

Pe 24 februarie Vladimir Putin a ordonat armatei sale să invadeze Ucraina, stat suveran şi independent, a cărei integritate teritorială Rusia se angajase să o apere în conformitate cu Memorandumul de la Budapesta (1994). Războiul declanşat de Rusia în Ucraina, pe care Kremlinul îl numeşte "operaţiune specială", a dus la izolarea ţării pe plan internaţional şi i-a atras o serie de sancţiuni dure care au drept scop descurajarea maşinăriei de război ruse.

Pe acelaşi subiect

Ce a obţinut Putin din Iran. Americanii nu sunt impresionați 

Pentru Vladimir Putin, summitul de la Teheran a fost o oportunitate de a arăta că, în ciuda încercărilor de a izola Rusia, Moscova păstrează aliați puternici și influență geopolitică, relatează BBC. Nu sunt prea multe locuri în lume unde președintele Putin putea să meargă pentru a obține declarații publice de sprijin pentru "operațiunea sa militară specială” din Ucraina. Teheranul este unul dintre ele.

"În cazul Ucrainei, dacă nu ați fi luat inițiativa, cealaltă parte ar fi luat inițiativa și ar fi provocat războiul. NATO nu ar fi cunoscut limite dacă avea cale deschisă. Și dacă nu ar fi fost oprit în Ucraina, ar fi început același război ceva mai târziu folosind Crimeea ca pretext", i-a spus marţi liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, președintelui Putin. Deci, la Teheran, Rusia și-a dovedit punctul de vedere, că se poate descurca cu puțin ajutor de la prietenii rămași. 

Washingtonul nu este impresionat de vizita lui Putin în Iran. "Arată gradul în care Putin și Rusia sunt din ce în ce mai izolați. Acum, ei trebuie să apeleze la Iran pentru ajutor”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.

Mai mult, BBC susține că în marginea summit-ului, președinții Putin și Recep Tayyip Erdogan nu au părut chiar așa prieteni. Liderul de la Kremlin a părut stânjenit în fața camerelor TV în timp ce aștepta să apară omologul său turc.

Cu toate astea, Moscova va continua să-și împingă mesajul: că atunci când vine vorba de aliați, are opțiuni numeroase, dacă nu în Vest, atunci în Est. Rusia insistă că nu va rămâne izolată și că o poți sancționa, dar nu o poți marginaliza; nu poți rezolva probleme internaționale cheie, de la criza alimentară până la acordul nuclear iranian fără ajutorul Rusiei. ”Operațiunea specială" a Moscovei nu a decurs conform planului, dar Vladimir Putin încă pare încrezător că atât în ​​Ucraina, cât și în confruntarea cu Occidentul, va obține un fel de victorie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Putin: Se formează o nouă ordine mondială. Elitele lumii occidentale au intrat în panică