Antena Meniu Search
x

Șeful Armatei Ucrainene anunță că rachetele HIMARS au stabilizat frontul. Armata rusă a primit ieri ordin să le distrugă

Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei și membru al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat luni că sistemele de artilerie HIMARS ajută la "stabilizarea situației” pe câmpul de luptă. Război Rusia - Ucraina, ziua 146 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 19.07.2022, 11:59

Șeful Armatei Ucrainene anunță că rachetele HIMARS au stabilizat frontul. Armata rusă a primit ieri ordin să le distrugă
Șeful Armatei Ucrainene anunță că rachetele HIMARS au stabilizat frontul. Armata rusă a primit ieri ordin să le distrugă - Profimedia

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei,  Valeri Zalujnîi, i-a transmis pe 18 iulie generalului american Mark Milley, președinte al Șefilor de Stat Major, că sistemele de rachete M142 cunoscute şi ca HIMARS furnizate de SUA au făcut diferența pe câmpul de luptă din estul Ucrainei. 

“Situația fronturilor este complexă, intensă, dar complet controlată. Un factor important care contribuie la stabilizarea situației, menținerea liniilor și a pozițiilor defensive este sosirea în timp util a artileriei HIMARS, care efectuează lovituri cu precizie chirurgicală asupra punctelor de comandă și a depozitelor de muniție și combustibil ale rușilor”, a spus Zalujnîi.

Declaraţia sa vine după ce în cursul zilei de luni, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat armatei ruse să acorde prioritate distrugerii rachetelor cu rază lungă de acţiune şi armelor de artilerie. Kievul susţine că a efectuat o serie de atacuri cu succes asupra a 30 de centre de logistică şi muniţie ruseşti, folosind mai multe sisteme de lansare de rachete multiple furnizate recent de Occident, potrivit Reuters. 

Ministrul rus al apărării: Prioritatea este distrugerea rachetelor ucrainene 

Pe acelaşi subiect

La aproape cinci luni după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, pe 24 februarie, forţele militare ruse au avansat prin regiunea Donbas din estul Ucrainei şi acum ocupă în jur de o cincime din această ţară. Şoigu, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Putin, a inspectat batalionul Vostok care luptă în Ucraina, a informat Ministerul Apărării rus. Serghei Şoigu "l-a instruit pe comandant să acorde prioritate rachetelor cu rază lungă de acţiune şi armelor de artilerie ale ale inamicului", a precizat ministerul.

Potrivit ministerului rus, aceste arme au fost utilizate pentru a bombarda zone rezidenţiale aflate sub controlul rus în Donbas şi pentru a incendia în mod deliberat lanuri de grâu şi silozuri de depozitare a cerealelor. Canalul media Zvezda al armatei ruse l-a arătat pe Şoigu, îmbrăcat în uniformă de luptă, vorbind alături de ministrul-adjunct al apărării Iunus-Bek Ievkurov.

SUA şi aliaţii lor au livrat Ucrainei arme în valoare de miliarde de dolari de când Rusia a declanşat invazia, inclusiv arme cu rază de acţiune lungă, cu care Kievul susţine că a înregistrat succese pe câmpul de luptă. Ucraina susţine că a întreprins o serie de lovituri de succes asupra unor centre logistice şi de muniţii ale Rusiei, utilizând sisteme lansatoare de rachete multiple livrate de Occident.

În timpul conferinţelor de presă ale Ministerului Apărării, Moscova a subliniat atacurile sale asupra armelor livrate de Occident şi a acuzat Ucraina că utilizează arme cu rază de acţiune lungă pentru a lovi zone rezidenţiale în regiunile controlate de separatiştii pro-ruşi în Donbas.

Liderul separatist Denis Puşilin a declarat joi că doi oameni au fost ucişi după ce forţele ucrainene au bombardat o staţie de autobuz în oraşul Doneţk aflat sub controlul separatiştilor în estul Ucrainei. La rândul său, Anton Heraşenko, consilier în cadrul Ministerului de Interne al Ucrainei, a acuzat pe reţele sociale forţele ruse că au bombardat centrul oraşului Doneţk şi au dat vina pe forţele ucrainene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aveţi deja sau vă gândiţi să vă luaţi un al doilea job, ca să faceţi faţă scumpirilor?

Observator » Stiri externe » Șeful Armatei Ucrainene anunță că rachetele HIMARS au stabilizat frontul. Armata rusă a primit ieri ordin să le distrugă