Antena LIVE

Curs valutar

VIDEO. Rușii au încărcat o rachetă nucleară într-un lansator. Comandant rus: Nu putem învinge NATO în Ucraina fără arme nucleare

Armata rusă a încărcat o rachetă balistică Yars într-un lansator din regiunea Kaluga. Arată importanța pe care Moscova o acordă descurajării nucleare strategice, relatează CNN.

De la 15.12.2022, 15:08
WhatsApp
Rușii au încărcat o rachetă nucleară într-un lansator Ministerul Rus al Apărării

Ministerul Apărării din Rusia a publicat o filmare cu racheta balistică chiar înainte de "Ziua Forțelor Strategice" din Rusia. Rușii susțin că "o rachetă balistică intercontinentală Yars a fost încărcată într-un lansator la instalația de rachete Kozelsky din regiunea Kaluga”.

"Importanța acestei operațiuni constă în faptul că racheta va fi în serviciul de luptă conform planului. Rusia va primi un alt eșantion de rachete nucleare, care ne va permite să rezolvăm orice sarcini la nivel strategic", a spus Alexei Sokolov, comandant la Kozelsky, într-un videoclip distribuit de ministerul rus. 

Anunțul Rusiei vine după informațile conform cărora administrația Biden finalizează planurile de a trimite în Ucraina sisteme Patriot, de apărare aeriană cu rază lungă, pentru a ajuta la contracararea atacurilor Moscovei.

Ce sunt rachetele Yars

Pe acelaşi subiect

Sistemul de rachete Yars (acronim rusesc pentru Racheta de descurajare nucleară) este o versiune modificată a sistemului Topol-M. Rusia a început să desfășoare sisteme de rachete intercontinentale Yars în 2009. Racheta este "de 12 ori mai puternică decât bomba nucleară americană care a distrus Hiroshima", scrie Komsomolskaya Pravda. 

Racheta are o greutate de 46 de tone, o rază operațională de până la 12.000 de kilometri și poate duce o încărcătură de 500 de kilotone. Poate lovi Statele Unite sau oriunde în Europa, potrivit sursei citate. 

Ambasada Rusiei: "Consecințele imprevizibile" dacă SUA vor trimite rachete Patriot în Ucraina

Orice transport de sisteme americane Patriot către Ucraina ar putea "duce la consecințe imprevizibile" și ar putea amenința securitatea globală, a declarat miercuri Ambasada Rusiei la Washington Administrația Biden finalizează planurile de a trimite sistemul avansat de apărare aeriană în Ucraina, potrivit oficialilor americani citați de CNN.

"Dacă acest lucru este confirmat, vom asista la încă un pas provocator al administrației Biden, care poate duce la consecințe imprevizibile", se arată în declarația Ambasadei Rusiei. Aceasta a adăugat că livrările continue de arme către Ucraina "nu vor face decât să întărească sentimentul de impunitate al regimului Zelenski și să-l împingă spre noi crime împotriva civililor" în patru regiuni ucrainene pe care Rusia pretinde că le-a anexat.

"Strategia Washingtonului cauzează daune enorme nu numai relațiilor ruso-americane, dar creează și riscuri suplimentare pentru securitatea globală", au mai spus rușii. Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că orice sistem Patriot trimis în Ucraina ar fi o țintă legitimă pentru forțele ruse, dar a adăugat că planul SUA nu a fost confirmat.

Comandant rus: Dacă nu foloseşte armele nucleare, Rusia nu poate învinge NATO în Ucraina

Rusia ''nu poate învinge blocul NATO'' în războiul din Ucraina dacă nu foloseşte armele nucleare, a declarat marţi la televiziunea publică rusă un comandant militar rus din estul Ucrainei, relatează CNN. În declaraţia acordată postului Rossiya-1, comandantul Alexander Hodakovski, din cadrul miliţiei pro-ruse din regiunea Doneţk, a mai sesizat faptul că resursele militare ale Rusiei sunt limitate.

El a spus că acum Rusia luptă în Ucraina împotriva întregii lumi occidentale, aşadar în opinia sa următoarea escaladare în acest război poate fi ''doar una singură: cea nucleară''. ''Noi nu avem resursele pentru a învinge blocul NATO cu mijloace convenţionale. Dar avem pentru asta armele nucleare'', a sugerat comandantul rus. Kremlinul nu a comentat deocamdată public declaraţiile acestuia.

Putin: Rusia nu a ''înnebunit'', nu va folosi prima arma nucleară

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercurea trecută că riscul unui război nuclear este în creştere pe fondul conflictului din Ucraina, dar a insistat că Rusia nu a ''înnebunit'' şi nu va folosi prima arma nucleară, recurgerea la aceasta de către Moscova fiind posibilă doar ca răspuns la un atac.

Doctrina militară a Rusiei prevede posibilitatea folosirii armelor nucleare în cazul unui atac asupra sa cu astfel de arme ori cu alte tipuri de arme de distrugere în masă, sau când în urma unui atac cu arme convenţionale este ameninţată însăşi existenţa statului rus.

Oficiali occidentali au avertizat însă că, în cazul în care Rusia continuă să înregistreze eşecuri în campania militară din Ucraina, preşedintele Putin ar putea ordona folosirea armelor nucleare tactice.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

arme patriot rusia ucraina
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024