Antena Meniu Search
x

Moment important în războiul din Ucraina. SUA finalizează un plan de trimitere a sistemului antirachetă Patriot la Kiev

Administrația Biden finalizează planurile de a trimite sistemul de apărare antirachetă Patriot în Ucraina, care ar putea fi anunțate săptămâna aceasta, potrivit a doi oficiali americani și unui înalt oficial al administrației, citați de CNN. Ar fi un semn puternic de angajament militar din ce în ce mai adânc, pe măsură ce Rusia își intensifică atacurile aeriene, notează The New York Times.

de Redactia Observator

la 14.12.2022, 11:05

SUA finalizează un plan de trimitere a sistemului de apărare antirachetă Patriot în Ucraina.
Rachete Patriot - Shutterstock

Planul Pentagonului trebuie aprobat de secretarul Apărării Lloyd Austin înainte de a fi trimis președintelui Joe Biden pentru semnătură. Cei trei oficiali au declarat pentru CNN că se așteaptă să fie autorizat. 

Ucraina a cerut SUA sisteme Patriot cum sunt cele din România și Polonia. Patriot este un sistemul avansat de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, care este foarte eficient în interceptarea rachetelor balistice și de croazieră. Atacuri rusești cu rachete și drone au distrus infrastructura cheie din Ucraina. Ar fi cel mai eficient sistem de arme defensive cu rază lungă de acțiune trimis în Ucraina, iar oficialii spun că va ajuta la asigurarea spațiului aerian pentru aliații NATO din estul Europei.

Ce sunt sistemele antirachetă Patriot 

Nu este clar câte lansatoare de rachete vor fi trimise. O baterie clasică Patriot include un set radar care detectează și urmărește ținte, computere, generatoare, o stație de control pentru lansări și până la opt lansatoare, fiecare cu patru rachete pregătite pentru a fi trase. 

Pe acelaşi subiect

Astfel de instalații pot fi încărcate cu rachete cu diverse modificări, inclusiv unele capabile să lovească obiecte la o distanță de până la 80 km și la o altitudine de până la 20 km. Sistemul este conceput pentru a distruge ținte care zboară la viteze supersonice, poate urmări simultan până la 125 de ținte și poate direcționa rachete către șase dintre ele.

Odată ce planurile sunt finalizate, sistemele vor fi trimise rapid în zilele următoare, iar ucrainenii vor fi instruiți să le folosească la o bază a armatei americane din Grafenwoehr, Germania, au spus oficialii.

De ce sunt sistemele Patriot un episod important în război 

Ucraina a cerut sistemul de luni de zile, dar provocările logistice legate de livrarea și operarea acestuia sunt imense. În ciuda acelor obstacole, "realitatea a ceea ce se întâmplă pe teren" a determinat administrația să ia decizia, a declarat oficialul pentru CNN.

Spre deosebire de sistemele de apărare aeriană mai mici, bateriile de rachete Patriot au nevoie de echipaje mult mai mari, de zeci de persoane, pentru a le opera și întreține corect. Cu toate acestea, doar trei soldați sunt necesari pentru a trage efectiv, potrivit NBC News. Antrenamentul durează în mod normal mai multe luni, dar se va desfășura acum sub presiunea atacurilor aeriene aproape zilnice din Rusia.

Sistemul este considerat una dintre cele mai capabile arme cu rază lungă de acțiune pentru apărarea spațiului aerian împotriva rachetelor balistice și de croazieră, precum și a unor aeronave. Poate doborî rachete și avioane rusești departe de țintele vizate în interiorul Ucrainei.

În ultimii ani, SUA au trimis rachete Patriot și în Arabia Saudită și Irak pentru a contracara amenințările prezentate de Iran și în regiunea Pacificului pentru a descuraja Coreea de Nord. În total, peste 12 aliați ai SUA, inclusiv Germania, Japonia și Israelul, au achiziționat și ei sistemul. Luna trecută, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat pentru CNN că SUA este sunt foarte concentrate pe furnizarea de sisteme de apărare aeriană Ucrainei.

Primirea de rachete Patriot ar fi "foarte, foarte importantă" pentru guvernul de la Kiev, a spus Alexander Vindman, un locotenent colonel în retragere în aramata SUA. "Îi vor ajuta pe ucraineni să facă față multor provocări, mai ales dacă rușii aduc rachete balistice cu rază scurtă de acțiune" din Iran.

Oficialii Pentagonului și Departamentului de Stat nu au confirmat planul de a trimite sistemele Ucrainei la briefingurile de marți.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Moment important în războiul din Ucraina. SUA finalizează un plan de trimitere a sistemului antirachetă Patriot la Kiev