"Vine! Mai trăiești?" Marinarii români au filmat momentul în care antiaeriana ucraineană încearcă să doboare mai multe drone, la Reni
Război în Ucraina. Marinarii români au filmat, în noaptea de luni spre marți, momentul în care apărarea antiaerienă a ucrainenilor a luminat cerul cu proiectile, în încercarea disperată de a doborî dronele trimise de ruși spre portul Reni, aflat la doar câțiva kilometri de Galați. Deși sute de salve sol-aer au fost trase simultan din mai multe guri de foc, dronele și-au atins țintele. Expoziile s-au auzit de la zeci de kilometri distanță.
De Redactia Observator la 16.08.2023, 10:12Un nou atac masiv cu drone ruseşti a avut loc în această noapte asupra porturilor Reni şi Ismail. Imaginile surprinse de marinarii români arată o serie de explozii în Reni, aflat la doar 10 kilometri de Galaţi. Cei din apropiere susţin că au auzit mai multe sisteme de apărare antiaeriană în timp ce trăgeau în cele două porturi, Reni și Izmail, centre-cheie pentru transportul cerealelor ucrainene.
În jurul orei 1.30, guvernatorul regiunii Odesa a rugat locuitorii să se adăpostească, iar alerta de raid aerian a sunat pentru mai bine de 60 de minute. Nu au fost declarate momentan victime. Un alt atac din partea forţelor ruse a avut loc în urmă cu câteva săptămâni tot asupra portului Reni.
Rusia şi-a intensificat atacurile asupra infrastructurii agricole şi portuare ucrainene după ce a refuzat să prelungească acordul referitor la transportul cerealelor pe Marea Neagră, care permitea exporturile ucrainene. De atunci, micile porturi fluviale de pe Dunăre, Reni şi Ismail, din regiunea Odesa, aflate la graniţa cu România, au devenit principala cale de ieşire pentru produsele agricole ucrainene.
Porturile Ismail și Reni, lovite cu drone de armata rusă
- Rușii au atacat iar cu drone porturile Reni și Ismail. Explozii puternice la doar câțiva kilometri de Galați
- Sătenii din Ceatalchioi, panicaţi după atacul rusesc cu drone de lânga ei. "Antiaeriana lor trăgea încoace....
- Ucraina interzice jurnaliştilor să filmeze în Reni, oraşul al cărui port a fost bombardat de armata rusă
- După bombardarea portului Reni, Rusia ar putea să atace şi nave civile pe Marea Neagră, avertizează SUA
- Navă românească, avariată în timpul atacului rusesc din portul Reni. Rusia ar pregăti o operaţiune sub steag...
Potrivit unor surse din cadrul Căpităniei Galați, pe parcursul nopții de marți spre miercuri, de la navele aflate în zonă nu a venit nicio informație. Nimeni nu a raportat nimic, dar la Reni s-au auzit bombardamente între 2.00 și 4.00, a confirmat sursa. În ceea ce privește navele românești, sursa susține că în zonă sunt vapoare care nu au raportat nimic ceea ce înseamnă că, probabil, nu au fost afectate.
Autoritățile ucrainene au confirmat atacul de la Dunăre. Mai multe depozite și silozuri de cereale au fost avariate în timpul atacurilor rusești asupra portului ucrainean de pe Dunăre, a anunțat guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, pe Telegram. Autoritățile ucrainene au mai anunțat că nu sunt victime, însă nu au spus dacă portul atacat mai funcționează, potrivit Reuters.
Portul Reni, atacat încă din luna iulie de ruși
Deşi ruşii au atacat recent portul Reni de pe Dunăre, activitatea de export de cereale continuă să se desfăşoare într-un ritm susţinut. Mii de camioane stau zilnic la rând pentru a descărca cerealele în port. Operaţiunile sunt desfăşurate sub stricta supraveghere a serviciilor de informaţii ucrainene, care controlează întreg perimetrul portului. De altfel, niciun jurnalist nu are voie să fotografieze sau să filmeze în zonă.
Pe 23 iulie, Federaţia Rusă a lansat nu mai puţin de 15 rachete asupra portului din Reni, care au lovit, potrivit unor surse locale, rezervoare de petrol şi mai multe silozuri cu cereale. Portul ucrainean Reni se află la circa 200 de metri de malul românesc al Dunării şi la aproximativ zece kilometri de municipiul Galaţi.
În timp ce Ucraina se chinuie să transporte în siguranţă recoltele, Vladimir Putin promite grâu ieftin ţărilor africane pentru a le atrage de partea Rusiei. Miza ar fi atât vânzarea de armament cât şi destabilizarea relaţiilor acestor state cu aliaţii.