Antena Meniu Search
x

Video Sătenii din Ceatalchioi, panicaţi după atacul rusesc cu drone de lânga ei. "Antiaeriana lor trăgea încoace. Duduia pământul"

Panică la Ceatalchioi, satul românesc cel mai apropiat de Izmail, locul unde ruşii au atacat cu drone depozitele de cereale. Localnicii susţin că dronele ar fi trecut prin România, ba chiar una ar fi căzut în pădurea din apropiere. Ministerul Apărării a făcut verificări şi susţine că acest lucru nu s-a întâmplat. Chiar şi aşa, oamenii de lângă graniţa cu Ucraina sunt speriaţi şi vor să se mute.

de Adrian Obreja

la 03.08.2023, 19:38

Vezi și

Sunt imaginile surprinse ieri noapte, în timpul atacurilor cu drone kamikaze, la Ismail, la 200 de metri de apele teritoriale ale României. Unii marinari români susţin că ar fi văzut un aparat de zbor căzând pe teritoriul nostru. Ministerul Apărării a trimis imediat în zonă o echipă de specialiști din cadrul Forțelor Aeriene Române. O masina a Armatei se afla pe malul romanesc vis-a-vis de Izmail unde arde in continuare portul. Suspiciunile ca acea drona ar fi cazut aici nu sunt confirmate, insa cei de la Armata ne-au confirmat ca sunt in misiune.  

Suflul exploziilor din Ucraina a spart geamurile mai multor case

"Nu a fost identificat până la acest moment niciun element concret care să susţină posibilitatea unei astfel de situaţii în care resturi din dronele implicate să fi căzut accidental pe teritoriul României", a declarat Constantin Spânu, purtător de cuvânt al MApN. Cu toate acestea, localnicii din comuna Ceatalchioi sunt speriaţi. În noaptea atacului, preotul din localitate şi-a luat familia şi a plecat. "Am văzut mult fum şi o lumină puternică. Şi se auzeau militraliere în zona asta. Şi m-am panicat foarte tare. Am luat copiii şi i-am dus la Tulcea", a declarat Florin Pascale, preot.

Suflul exploziilor din Ucraina a spart geamurile mai multor case. "Panică totală. Unii vor să plece din localitate, le e frică. Suntem abandonati, au tras la 300 de metri. Te apuca groaza. Ce sa le mai spun eu la oameni?", a declarat Tudor Cernega, primarul din Ceatalchioi. "Una (n.red. drona) a trecut pe aici, băiatul meu ieşise. Da, şi s-au dus la siloz. Antiaeriana lor trăgea încoace, duduia pământul", a declarat Costică Tănase, localnic.

Comuna Ceatalchioi are mai multe sate - Ceatalchioi, Pătlăgeanca, Plauru şi Sălceni. Asta înseamnă undeva la 600 de locuitori. Cel mai aproape de graniţa cu Ismail este Plauru. Între ele este doar Dunărea. Adică 200 de metri de la un mal la celălalt. Tot la câteva sute de metri de bombardamente este și localitatea Grindu, lângă portul Reni, atacat zilele trecute cu drone. Aici, stau peste 2.000 de români. Porturile Reni şi Izmail sunt strategice în actualul context pentru exportul de cereale. Practic, doar pe aici mai pot ieşi navele cu cereale ca să ajungă în portul Constanţa. Milioane de tone de cereale au trecut prin Izmail doar lunile trecute.

În momentul atacului, în portul ucrainean erau șapte nave administrate de armatori români. Aceştia se gândesc acum să mute flota. "Facem tot ce este posibil, alături de partenerii noştri, să întărim sistemul aerian de apărare. Nu doar pentru noi, în Ucraina, ci pentru toţi cei a căror stabilitate Rusia încearcă să o distrugă atacând porturile şi infrastructura noastră", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. În timp ce Ucraina se chinuie să transporte în siguranţă recoltele, Vladimir Putin promite grâu ieftin ţărilor africane pentru a le atrage de partea Rusiei. Miza ar fi atât vânzarea de armament cât şi destabilizarea relaţiilor acestor state cu aliaţii. Tot la graniţa cu Ucraina, şi Polonia are parte de provocări, de la aliatul Moscovei, Belarus, unde grupul Wagner s-a grupat pentru posibile ameninţări armate. Premierul Guvernului de la Varşovia spune că la mijloc e dorinţa liderului de la Kremlin de a destabiliza flancul estic al NATO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Sătenii din Ceatalchioi, panicaţi după atacul rusesc cu drone de lânga ei. "Antiaeriana lor trăgea încoace. Duduia pământul"