Vladimir Putin respinge acuzaţiile că Rusia se foloseşte de gazele naturale ca de o armă: ''Sunt doar vorbe motivate politic''
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia nu foloseşte gazele naturale ca pe o armă şi că este gata să ajute Europa să atenueze criza energetică, în timp ce Uniunea Europeană a organizat un summit de urgenţă pentru a discuta soluţii la preţurile care au atins niveluri record, transmite Reuters.
De Redactia Observator la 14.10.2021, 07:38Cererea de energie a crescut pe măsură ce economiile şi-au revenit după pandemia de coronavirus, urcând preţurile petrolului, gazelor şi cărbunelui, amplificând presiunile inflaţioniste şi subminând eforturile de reducere a uilizării carburanţilor fosili în lipsa cu âncălzirea globală.
China, a doua mare economie a lumii şi cel mai mare emitent de gaze cu efect de seră, a mărit producţia de cărbune şi importurile, în timp ce preţurile interne ale cărbunelui au atins niveluri record. Iar centralele energetice au avut dificultăţi să răspundă cererii şi să asigure enectricitate pentru publicitate şi fabrici.
Criza de energie a amplificat miercuri apelurile Agenţiei Internaţionale pentru Energie de triplare a investiţiilor în energie regenerabilă pentru stabilizarea pieţelor.
Putin susţine că Rusia nu foloseşte gazele ca pe o armă
- Putin, despre criza energetică: Rusia e pregătită să crească livrările de gaze dacă Europa o cere. Liderii UE...
- Analiză XTB: "Iarna va fi dureros de scumpă, +50-60% faţă de anul trecut". Ce urmează pentru consumatorii români
- Comisia Europeană intervine în criza energetică. Ce măsuri propune pentru protejarea populaţiei vulnerabile
Putin a afirmat la o conferinţă pe tema energiei de la Moscova că piaţa gazelor nu este echilibrată şi predictibilă, mai ales în Europa, dar a spus că Rusia îşi respectă obligaţiile contractuale pentru aprovizionarea clienţilor şi să este gata să mărească livrările dacă i se solicită acest lucru.
Liderul rus a respins acuzaţiile că Rusia se foloseşte de energie ca de o armă: ''Acestea sunt doar vorbe motivate politic, care nu au nicio bază'', a spus Putin.
Rusia şi Europa sunt implicate într-o dispută referitoare la noul gazoduct Nord Stream 2, care va livra gaze din Rusia în Germania. Conducta este construită, dar aşteaptă aprobarea autorităţilor de reglementare pentru a începe livrările, pe fondul opoziţiei din Statele Unite şi unele state europene care se tem că Europa va deveni mai dependentă de Rusia.
Comisia Europeană a prezentat miercuri măsuri pe care statele membre le pot lua pentru a combate criza energetică, inclusiv efectuarea de comenzi comune pentru achiziţia de gaze.
Statele UE vor organiza o întâlnire extraordinară pe 26 octombrie, pentru a discuta despre creşterea preţurilor.