Comisia Europeană intervine în criza energetică. Ce măsuri propune pentru protejarea populaţiei vulnerabile
În plină criză a energiei, Comisia Europeană a prezentat miercuri, 13 octombrie, un set de măsur pe care le sugerează statelor membre pentru a amortiza impactul creşterii preţurilor la nivel mondial.
Măsurile sunt doar temporare, până când va fi depăşită perioada de criză. Printre măsuri se numără sprijinul de urgenţă pentru venituri acordat consumatorilor casnici, ajutoare de stat pentru întreprinderi şi reduceri specifice în materie de taxe şi impozite. Potrivit raportului Comisiei Europene, perioada de criză energetică va dura pe tot parcursul acestei ierni.
"Creşterea preţurilor la energie la nivel mondial reprezintă o preocupare serioasă pentru UE. Comisia ajută statele membre să ia măsuri imediate pentru a reduce impactul acestei creşteri asupra gospodăriilor şi a întreprinderilor în această iarnă. În acelaşi timp, identificăm alte măsuri pe termen mediu pentru a ne asigura că sistemul nostru energetic este mai rezilient şi mai flexibil pentru a face faţă eventualelor volatilităţi cu care ne-am putea confrunta în viitor, pe parcursul tranziţiei. Situaţia actuală este excepţională, iar piaţa internă a energiei a funcţionat bine în ultimii 20 de ani. Însă trebuie să fim siguri că va continua să funcţioneze şi în viitor, transformând în realitate ţintele Pactul verde european, consolidându-ne independenţa energetică şi îndeplinind obiectivele pe care ni le-am fixat în materie de climă", a declarat Kadri Simson, comisarul european pentru energie.
Ce se urmăreşte prin aceste măsuri
Conform Comisiei Europene, setul de măsuri va permite un răspuns coordonat al statelor membre pentru a proteja categoriile de populaţie vulnerabile. Măsurile sunt concepute "pentru a răspunde nevoilor pe termen scurt de reducere a costurilor energiei pentru gospodării şi întreprinderi, fără a afecta piaţa internă a energiei din UE sau tranziţia verde pe termen mediu", se mai arată în comunicatul Comisiei Europene.
Kadri Simson, comisarul european pentru energie, va prezenta în perioada următoare setul de măsuri deputaţilor din Parlamentul European. Prezentarea ar urma să aibă loc pe 14 octombrie, iar pe 18 octombrie măsurile vor fi prezentate miniştrilor Economiei. Liderii europeni urmează apoi să discute despre preţurile energiei în cadrul viitorului Consiliu European din 21-22 octombrie. Comisia va continua dialogul cu administraţiile naţionale, cu industria, cu grupurile de consumatori şi cu partenerii internaţionali pe această temă importantă şi este pregătită să răspundă oricăror solicitări suplimentare din partea statelor membre
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰