Antena Meniu Search
x

Putin, despre criza energetică: Rusia e pregătită să crească livrările de gaze dacă Europa o cere. Liderii UE au făcut greșeli

Rusia este gata să livreze tot gazul natural de care Europa are nevoie, a declarat miercuri președintele rus Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a dat vina pe politicile defectuoase ale UE, mai degrabă decât de lipsa de aprovizionare, pentru criza energetică din Europa.

de Redactia Observator

la 13.10.2021, 17:31

Putin: Rusia e pregătită să crească livrările de gaze dacă Europa o cere. Liderii UE au făcut greșeli
Vladimir Putin - Profimedia

Cel mai mare furnizor de gaze din Europa va crește livrările în conformitate cu cererile clienților săi și este „pregătit să discute orice măsuri suplimentare” pentru stabilizarea piețelor din regiune, a declarat Vladimir Putin miercuri la Săptămâna Energiei de la Moscova, un forum internațional specializat în sectorul energetic global. Cu toate acestea, el a criticat UE pentru că a introdus „defecte sistematice” în sistemul său energetic, apoi „a aruncat vina” atunci când lucrurile au mers prost. Rusia a crescut deja transporturile de gaze către Europa cu 15% în primele nouă luni ale anului și „dacă ni se cere să creștem mai mult, suntem gata”, a spus Putin. „Creștem atât cât ne cer partenerii noștri. Nu există niciun refuz.”

O creștere a prețurilor la gaz și energie electrică a produs haos în economia Europei. Prima intervenție verbală a lui Putin pe piață săptămâna trecută a oprit temporar creșterea prețurilor, dar urcarea s-a reluat. Prețurile gazelor naturale din Olanda, care sunt de referință în nord-vestul Europei, a crescut miercuri cu 8,9% până la 93,35 de euro pe megawați-oră, potrivit Bloomberg

Putin acuză că europenii au făcut în ultimii ani ''greşeala'' de a miza pe achiziţiile pe piaţa spot

Putin a declarat că clienții europeni au făcut o greșeala de a se baza pe aprovizionarea de pe piața spot pentru a-și umple stocurile de gaze, în loc să asigure contracte pe termen lung. Rezervele de energie sunt chiar mai importante pe măsură ce crește proporția energiei solare și eoline dependente de vreme, a spus el. "Piața europeană a gazului nu pare să fie bine echilibrată și previzibilă", a spus Putin într-un discurs la conferință. Pe piața internă a Rusiei „astfel de probleme sunt imposibil de imaginat”.

Pe acelaşi subiect

În timp ce producția Gazprom pe luna trecută a bătut recordul ultimilor 10 ani pentru această perioadă a anului, exporturile către piețele externe cheie au fost cele mai mici din septembrie 2016, pe baza datelor și a calculelor compilate de Bloomberg și Interfax. Producătorul a declarat că a fost copleșit de cererea internă, în mare parte din cauza unei campanii masive de stocare acasă și a vremii reci din septembrie în mai multe regiuni din Rusia. 

"Rusia își îndeplinește pe deplin obligațiile contractuale față de partenerii noștri, inclusiv în Europa, și asigură furnizarea de gaze neîntreruptă în această direcție", a spus Putin. Noile proiecte de conducte, inclusiv controversata conductă de gaz Nord Stream 2, vor „asigura stabilitatea și predictibilitatea aprovizionării cu gaz în volumele necesare țărilor europene pentru anii următori”.

Putin: Creșterea prețurilor la energie nu este în interesul Rusiei

Instabilitatea prețurilor din ultimele săptămâni, prețurile gazelor au crescut cu 60% pe o perioadă de două zile, nu sunt în interesul nimănui, nici măcar al țărilor care sunt mari producători de energie, a spus Putin. "O creștere bruscă și multiplă a prețurilor la energie pune întreprinderile, economia și utilitățile într-o situație de creștere radicală a costurilor, obligându-le să reducă consumul de energie", a spus el.

„Ceea ce înseamnă că condițiile de preț crescut se pot transforma în cele din urmă în consecințe negative pentru toată lumea, inclusiv pentru producători.” Rusia, alături de alți membri ai OPEC+, face tot posibilul pentru a se asigura că piața petrolului este stabilizată, a spus Putin.

„Nu încercăm să restricționăm producția în așa fel încât prețurile să crească așa cum se întâmplă pe piața gazelor”, a spus el. Când a fost întrebat dacă țițeiul poate atinge 100 de dolari pe baril, Putin a spus că este „destul de posibil”.

Rusia vrea contracte pe termen lung pentru a crește livrările de gaze

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus înainte de discursul lui Putin, că Gazprom furnizează în prezent Europei gaze la nivelurile maxime prevăzute în contractele existente şi orice creştere a acestora va trebui negociată cu compania rusă.

La rândul său, ministrul rus adjunct al energiei, Pavel Sorokin, a declarat că Rusia nu şi-a schimbat planul de alimentare a depozitelor sale cu gaze până la 1 noiembrie, sugerând că nu există nicio grabă de a furniza Europei gaze suplimentare pe piaţa spot.

Rusia s-a mai declarat şi în ultimele zile dispusă să crească livrările de gaze către Europa, dar pare că doreşte să facă acest lucru în cadrul unor noi contracte pe termen lung. ''Dacă vor fi cereri (suplimentare pentru gaze), aceasta se va putea face numai prin noi condiţii contractuale'', a declarat miercuri ministrul rus al energiei, Nikolai Şulghinov.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Putin, despre criza energetică: Rusia e pregătită să crească livrările de gaze dacă Europa o cere. Liderii UE au făcut greșeli