Zelenski: Poziţiile de la negocieri sună acum mai realist. Putin: Kievul nu dă dovadă de angajament serios pentru pace
Volodimir Zelenski a spus noaptea trecută că rușii par mai „realiști” la negocierile de pace. Însă în ciuda unor semnale de reducere a diferențelor, Putin a declarat marți că Kievul nu dă dovadă de „angajament serios” pentru a ajunge la un acord, relatează Financial Times.
De Redactia Observator la 16.03.2022, 11:58Volodimir Zelenski a spus că discuțiile cu Rusia menite să pună capăt războiului au început să pară „mai realiste”, după ce trei lideri europeni au vizitat marți Kievul, fiind cea mai înaltă delegație străină care a ajuns în Ucraina de la începutul războiului. Declarațiile președintelui ucrainean au venit în momentul în care războiul declanșat de Vladimir Putin a intrat în cea de-a 21-a zi. Ofensiva terestră a Rusiei rămâne însă în mare parte blocată, mari orașe precum Harkov și Mariupol au fost devastate și peste 3 milioane de refugiați au fugit din Ucraina.
Zelenski lasă de înțeles că ar renunța la NATO pentru alte garanții de securitate
Zelenski a vorbit din nou într-o noapte în care bombardamentele ruse au continuat. Liderul de la Kiev a spus că discuțiile care se derulează cu Rusia sunt „dificile”, dar nu a oferit detalii despre modul în care pozițiile de negociere ale Kievului și Moscovei s-au schimbat. Atât Zelenski cât și asistenții săi au minimizat tot mai mult perspectivele Ucrainei de a adera la NATO, semnalând „garanții de securitate” alternative care ar putea fi o opțiune mai pragmatică, relatează Financial Times.
„Toate războaiele se termină în acorduri . . . După cum mi s-a spus, pozițiile de la negocieri sună mai realiste”, a spus Zelenski într-o declarație video. „Cu toate acestea, este încă nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei. Eroii noștri, apărătorii noștri ne oferă timp să apărăm Ucraina peste tot”.
- Experţii susţin că Rusia mai are forţă să atace doar câteva zile Ucraina. "Nu au suficienţi oameni, nu cred...
- Unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Putin recunoaşte că războiul din Ucraina "nu merge conform planului"
- Kremlinul amenință că va prelua ''controlul total'' asupra marilor oraşe din Ucraina și neagă că Putin e...
Liderii occidentali care au vorbit cu Putin rămân rezervați
În timp ce unii negociatori ruși au observat și ei un semnal pozitiv în discuții, liderii occidentali care au vorbit cu Putin nu sunt la fel de optimiști. Președintele rus a spus marți că guvernul de la Kiev „nu dă dovadă de un angajament serios pentru a găsi soluții reciproc acceptabile”. Moscova a cerut Kievului să renunțe în mod oficial la aspirația de a adera la NATO, să recunoască independența statelor separatiste pro-ruse din estul țării și suveranitatea Rusiei asupra Crimeei, pe care Putin a anexat-o în 2014.
Armata Rusiei încă se luptă să facă progrese semnificative, americanii susțin că forțele terestre ale Rusiei au făcut „progres limitat sau deloc” în ultimele zile. Unitățile blindate rămân la aproximativ 15 km-20 km la nord-vest de Kiev și la aproximativ 20 km-30 km la est de capitală. Rusia a eșuat și în eforturile sale de a încercui Harkovul, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.
Armata ucraineană a declarat miercuri că a reușit „lovituri devastatoare” pentru pozițiile rusești, în unele cazuri prin contraatacuri. Forțele armate au adăugat că aeronavele sale au continuat să lanseze atacuri cu rachete și bombe asupra țintelor terestre, inclusiv coloane de echipamente și grupuri de soldați. Susțin că Putin nu are capacitatea de a controla aerian conflictul din Ucraina. Afirmațiile Ucrainei nu au fost verificate în mod independent.
Discursul lui Zelenski a venit la scurt timp după ce s-a întâlnit cu liderii Poloniei, Cehiei și Sloveniei, punându-i la curent despre situația militară și umanitară din țara sa. El le-a mulțumit „prietenilor curajoși” pentru că au dat dovadă de solidaritate, vizita în Ucraina fiiind una periculoasă deoarece un no-fly zone asupra țării a fost exlus de NATO și aliații săi și sunt încă așteptate avioane de luptă din Europa.
NATO va organiza un summit de urgență săptămâna viitoare la Bruxelles cu cei 30 de membri ai alianței, inclusiv președintelui american Joe Biden, semn că Occidentul încearcă să mențină presiunea diplomatică asupra Moscovei și să intensifice sprijinul pentru Ucraina.