Antena Meniu Search
x

Video Experţii susţin că Rusia mai are forţă să atace doar câteva zile Ucraina. "Nu au suficienţi oameni, nu cred că au muniţie"

Este a 20-a zi de război la graniţele noastre, iar capitala Kiev a trecut noaptea trecută prin cel mai puternic bombardamnet de până acum. Mai multe blocuri cu locuinţe şi o staţie de metrou au fost lovite de obuze. Sunt zeci de morţi şi răniţi. În semn de solidaritate, premierii ceh, polonez şi sloven au mers la Kiev cu trenul. Negocierile de pace nu duc la niciun rezultat, iar preşedintele Zelenski spune că i-a devenit tot mai clar că Ucraina nu va fi primită în NATO, iar pentru victorie, trebuie să se bazeze doar pe ei înşişi. 

de Redactia Observator

la 15.03.2022, 19:51

Vezi și

Nu era nici ora cinci dimineaţa când, la distanţă de doar câteva minute, obuzele ruşilor au lovit mai multe clădiri rezidențiale din Kiev. În urma impactului, blocurile au fost cuprinse de flăcări şi au ars ore în şir. De zeci de apartamente s-a ales praful.

Localnic: S-a auzit un vuiet puternic. Apoi, sirena. Iar un vuiet puternic şi am privit de la fereastră, cum s-a izbit de clădire şi toate geamurile s-au spart.

Zeci de oameni au murit după ce mai multe blocuri au fost bombardate în Kiev

Pentru mulţi locatari, sirenele de avertizare au sunat prea târziu. Nu au mai avut nicio şansă să se salveze. Zeci de oameni au fost scoşi de sub dărâmâturi de către pompieri. Scenele sunt copleşitoare.

Pe acelaşi subiect

Andrei, pompier: Este foarte dificil, ieri am stins un incendiu, azi altul, e greu. Oamenii mor şi cel mai rău lucru este că mor copii. Vom rămăne uniţi, vom rămâne puternici şi totul va fi bine. Vom apăra Ucraina şi viaţa ucrainenilor.

Este cel mai puternic bombardament asupra Kievului de la începutul invaziei. Într-un gest de sfidare la adresa Moscovei, la doar câteva ore de la acest atac nemilos, premierii din Polonia, Slovenia şi Cehia au venit la Kiev. Primarul se teme că greul abia urmează. De teamă că militarii lui Vladimir Putin îşi vor intensifica atacurile asupra capitalei, Vitali Klitschko a anunţat stare de asediu pentru următoarele 35 de ore. Nimeni nu are voie să mai iasă din casă fără un motiv întemeiat, din această seară de la ora 20, până joi dimineaţă.

Vitali Klitschko, primarul Kievului: Aşa arată războiul ruşilor împotriva civililor. Clădiri distruse, infrastructură distrusă, un autobuz de transport public tocmai a fost lovit de o rachetă, oameni au murit. Acesta este războiul pe care Rusia l-a pornit.

Experţii cred că războiul lui Putin nu va mai dura mult

Oficialii occidentali susţin că invazia rusă îşi trăieşte ultimele zile şi că în aproximativ două săptămâni Putin ar urma să sune retragerea.

Lt. Gen. Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa: Nu au timp, nu au suficienţi oameni şi nu cred că au muniţie. Aşa că, în aproximativ 10 zile, după calculele mele, presupunând că noi, Vestul, nu numai că vom continua, dar vom intensifica livrările de capabilităţi de care Ucraina are nevoie, pentru a neutraliza artileria rusă cu rază medie de acţiune şi sistemele de laansatoare de rachetă, presupunând că vom face asta, atunci cred că în următoarele 10 zile Rusia va ajunge în punctul maximum , ceea ce înseamnă că nu vor mai putea continua atacurile după acest punct.

Liderul de la Kiev le cere din nou militarilor ruşi să renunţe la luptă de bună voie, pentru a scăpa cu viaţă. Apelul a fost făcut după ce Ucraina a anunţat că în cele 20 de război au murit aproximativ 13,500 de soldaţi ruşi.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Victoria noastră este tot mai aproape. Ne apropiem de pace pentru Ucraina. Inamicul este confuz, nu se aşteptau la o astfel de rezistenţă. Fug de pe câmpul de luptă. Îşi abandonează echipamentele. Capturăm trofee şi le folosim pentru a proteja Ucraina.

Au continuat bombardamentele şi în Harkov, al doilea oraş ca mărime al Ucrainei

Numeroase cartiere au ajuns o ruină după 20 de zile de război. Chiar şi aşa, Harkovul continuă să reziste asediului. Nu ştiu însă cât îi vor mai putea fae faţă. Ruşii, în schimb, anunţă că au reuşit să pună mâna pe întreaga regiune Herson, important punct strategic la Marea Azov. Aici, ruşii ar urma să facă un refernedum pentru indepenenţă, după modelul celor din Doneţk şi Luhansk.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: Cu fiecare zi, cu fiecare bombă, Rusia se îndepărtează de comunitatea internaţională. De aceea, apelul nostru comun către preşedintele rus este să oprească acest război.

Rusia continuă să plătească scump invazia Ucrainei. Uniunea Europeană a adoptat un nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, care şi propune să îi ia Kremlinului posibilitatea de a finanţa acest război.

Bruno Le Maire, ministrul francez de Finanţe: Este cel mai dur pachet de sancţiuni adoptat de Uniunea Europeană în istoria sa. Vizează mai mult de 600 de ruşi, mare parte a sistemului financiar este vizat de sancţiuni. Avem o interzicere a unor exporturi, precum, bunuri de lux.

Mai exact, companiile din Uniunea Europeană nu vor mai avea voie să exporte în Rusia produse de lux în valoare de peste 300 de euro şi nici maşini de lux, bărci şi avioane cu un preţ mai mare de 50.000 de euro. De asemenea, au fost interzise importurile de oţel şi fier din Rusia şi investițiile noi în sectorul energetic rus. Măsura va afecta companiile petroliere Rosneft, Transneft și Gazprom Neft, dar statele Uniunii vor putea în continuare să cumpere petrol și gaze de la aceste companii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Experţii susţin că Rusia mai are forţă să atace doar câteva zile Ucraina. "Nu au suficienţi oameni, nu cred că au muniţie"