Antena LIVE

Zelenski vrea ca banii daţi de UE refugiaților să ajungă direct la Kiev. Planul pentru a-i întoarce pe ucraineni în ţară

Război în Ucraina. Volodimir Zelenski vrea ca banii din ajutoarele sociale distribuite refugiaților ucraineni în diferite țări europene să fie trimişi direct la bugetul ucrainean, iar Kievul să fie cel care îi distribuie. Președintele ucrainean consideră că o astfel de abordare ar sprijini economia ucraineană.

De la 29.01.2024, 13:45
Zelenski vrea ca banii pentru refugiații ucraineni din UE să fie trimişi direct la Kiev. Ucraina începe să facă presiuni la Bruxelles pentru întoarcerea refugiaţilor Profimedia

Într-un interviu difuzat duminică de postul de televiziune public german ZDF,  şeful statului ucrainean a spus că ajutorul european pentru refugiații ucraineni ar trebui distribuit prin intermediul guvernului de la Kiev, relatează Ukrainska Pravda

Jurnalistul german care l-a intervievat pe Zelenski a menționat că doar în Germania au ajuns 200.000 de bărbați ucraineni cu vârstă de armată și a întrebat dacă guvernul german ar trebui să ia în considerare reducerea asistenței sociale pentru acești bărbați, astfel încât banii economisiți să poată fi folosiți pentru a sprijini direct Ucraina.

"Dacă guvernul vrea să-i ajute pe ucraineni, este admirabil. De exemplu, cineva care a părăsit țara şi s-a stabilit în Germania de unde primeşte bani. Și vă mulțumim că ne susțineți cetățenii. Dar uneori, oamenii primesc sprijin atât de la noua lor țară de reședință, cât și de la guvernul ucrainean. Se întâmplă. Nu vorbesc în mod specific despre ucrainenii din Germania aici, ci descriu idei generale. Am spus întotdeauna că ar fi ar fi mult mai bine pentru noi dacă Germania ar sprijini ucrainenii adăugând bani la bugetul ucrainean. Apoi, Ucraina ar redistribui acești bani în funcție de locul în care se află această persoană" a declarat Zelenski. 

Preşedintele ucrainean a explicat că, în prezent, o parte din banii Ucrainei rămân în Europa pentru că atunci când oamenii au fugit de război și-au luat banii cu ei. Apoi, când UE a început să ajute refugiații ucraineni, banii care s-au dus pe sprijinirea ucrainenilor au rămas de fapt tot în străinătate și s-au revărsat în economiile altor state.

Pe acelaşi subiect

"În cele din urmă, banii noștri au plecat, iar banii europeni au rămas acolo unde au rămas cetățenii ucraineni. Adică în afara teritoriului ucrainean. Nu am nicio problemă cu asta. Vreau doar să ținem cont de acest fapt. Când lumea vorbește despre sprijinul financiar pentru ucraineni, aș dori să le reamintesc unde ajung cei mai mulți bani", a menționat Zelenski.

Liderul ucrainean respins generalizările despre refugiații ucraineni. "Există mulți factori în joc. Oamenii au plecat din diverse motive. Unor bărbați de vârstă militară li s-a acordat permisiunea oficială de a ieși. Pe lângă persoanele care nu au avut vârsta de mobilizare, sunt cei care au plecat mai devreme și cei în învățământul superior, dintre care majoritatea sunt scutiți de serviciul militar". 

Președintele a mai adăugat că le este foarte recunoscător acelor ucraineni care se întorc acasă, lucrează, plătesc taxe, stimulează economia și ajută Forțele Armate ale Ucrainei. El a declarat că "Olaf Scholz nu poate trimite refugiaţii înapoi în Ucraina  sau să-i expulzeze din Germania". "Trebuie să acționăm conform legii chiar și în ceea ce privește migranții ilegali", a spus Zelenski.

Ucraina începe să facă presiuni pentru întoarcerea refugiaţilor din UE

Zelenski a făcut aceste precizări în contextul în care surse de la Bruxelles au declarat săptămîna trecută pentru Politico că Ucraina poartă discuții cu oficialii UE pentru a se asigua că cetățeni ucraineni se întorc acasă anul viitor ca să susțină economia aflată sub presiunea războiului. 

Milioane de refugiați ucraineni au fugit în UE 2022, în baza unei directive de protecție temporară acordată tuturor ucrainenilor, o măsură excepțională concepută pentru a gestiona un aflux de oameni care nu se puteau întoarce acasă. 4,2 milioane de persoane beneficiau în noiembrie 2023 de pe urma acestei directive care expiră în martie 2025.

Recent ucrainenii au demarat discuții preliminare pentru a stabili cum vor arăta regulile din 2025 şi în special dacă UE se angajează să sprijine refugiații ucraineni atât timp cât ţine războiul.

În decembrie, șefii armatei i-au spus lui Zelenski că armata trebuie să mobilizeze 500.000 de bărbați cu vârstă de luptă după contraofensiva eșuată în vară. Conform legii marțiale, bărbații ucraineni între 18 și 60 de ani nu au voie să călătorească în afara țării, dar 18% dintre refugiații ucraineni din Europa sunt bărbați între 18 și 65 de ani, potrivit cifrelor Eurostat.

Un consilier al lui Zelenski, Serghei Leşcenko, a spus pe 20 ianuarie, într-un interviu acordat unui ziar elvețian că "țările gazdă ar trebui să înceteze sprijinul acordat refugiaților, astfel încât aceştia să se poată întoarce acasă". Leşcenko a explicat ulterior că nu a vorbit în numele administraţiei prezidenţiale de la Kiev, ci şi-a exprimat o părere personală. 

Deși Kievul nu a făcut o solicitare oficială în UE cu privire la încurajarea întoarcerii refugiaților, diplomați de la Bruxelles au dezvăluit că au existat presiuni din partea ucraineană pentru a înăspri viitoarele reguli şi a aduce oamenii înapoi în Ucraina. 

După invadarea Ucrainei de către Rusia, zeci de mii de ucraineni s-au înrolat în armată pentru a lupta pe front, dar după doi ani de război, se estimează că peste 750.000 de bărbaţi de vârstă militară au fugit în Europa. Diplomații UE se așteptă ca Ucraina să crească presiunea, după ce va fi adoptată legea mobilizării, devenită o problemă politică spionoasă.

Înainte de război, în Ucraina trăiau peste 40 de milioane de oameni, iar unele estimări optimiste susţin că populaţia actuală este de 35 de milioane. UE a avertizat că populația Ucrainei ar putea scădea sub 29 de milioane în următorii 30 de ani. Potrivit UNHCR, în total în Europa sunt 8 milioane de refugiați ucraineni, dintre care  2,8 milioane sunt în Rusia și Belarus.

Ți-a plăcut acest articol?

razboi ucraina rusia ucraina ajutoare refugiati volodimir zelenski
Întrebarea zilei
Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Bani mulți de la stat pentru toți românii care au curte. Trebuie doar să...
Fanatik.ro
Publicat 19.05.2024
Singura gară din țară care a fost construită ca o insulă. Deservea două...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
Adevărul despre CEL MAI CONSUMAT aliment de români! Doctorul Vlad Ciurea:...
Gandul
Publicat 18.05.2024
Cum recrutează Moscova refugiați ucraineni pentru acte de sabotaj peste hotare....
Adevărul
Publicat 18.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 22 mai 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se...
CaTine
Publicat 21.05.2024
Cum se simte premierul Robert Fico, după ce a fost împușcat de cinci ori. Noi...
spynews.ro
Publicat 18.05.2024
Atenție, imagini dure! Cea mai frumoasă prezentatoare, desfigurată înaintea...
GSP
Publicat 18.05.2024
Cel mai mare viciu al Mariei Cârneci. Interpreta de muzică populară nu s-a...
Click.ro
Publicat 18.05.2024
Ce înseamnă semnalul SOS, de fapt. A fost folosit pentru prima dată acum mai...
Useit
Publicat 19.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un...
libertatea.ro
Publicat 18.05.2024
Selena Gomez a uimit într-o rochie roșie la Festivalul de Film de la Cannes....
ZU
Publicat 21.05.2024
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide
Hello taste
Publicat 21.05.2024
Cum îl determini pe copil să coopereze
Deparinti
Publicat 19.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Câtă cofeină conține ceaiul verde. Poți bea ceai verde dacă ai tensiunea mare?
Medicool
Publicat 21.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024