Antena Meniu Search
x

Galerie foto Fraudă masivă în Ucraina. SBU: Oficiali din Apărare au furat 40 de milioane de dolari de la achiziţia de obuze. Unul dintre suspecţi, arestat în timp ce încerca să fugă din ţară

Război în Ucraina. Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat sâmbătă că a descoperit o schemă de corupție în timpul achiziţionării de arme de către armata țării, în valoare totală de aproximativ 40 de milioane de dolari, relatează Reuters. Ministrul ucrainean al Apărării a confirmat frauda masivă, iar unul dintre suspecţi a fost arestat în timp ce încerca să fugă din ţară.

de Redactia Observator

la 28.01.2024, 07:48

Lupta pentru eradicarea corupţiei în Ucraina rămâne o problemă majoră, în pofida deciziei Uniunii Europene de anul trecut de a deschide negocieri oficiale de aderare cu Kievul.

SBU a anunţat că o investigaţie a "demascat angajaţi ai ministerului Apărării şi oficiali ai furnizorului de arme Lviov Arsenal, care au furat aproape 1,5 miliarde de grivne în cadrul unei tranzacţii de cumpărare de obuze". "Potrivit anchetei, în delapidare sunt implicaţi foşti şi actuali funcţionari de rang înalt din ministerul Apărării şi manageri ai companiilor afiliate", se mai arată în informarea Serviciului de securitate al Ucrainei.

Potrivit SBU, deturnarea de fonduri a implicat achiziţionarea a 100.000 de obuze pentru armata ucraineană. SBU susţine că un contract pentru obuze a fost semnat cu Lviov Arsenal în august 2022 - la şase luni după începerea războiului - şi că plata a fost făcută în avans, unele fonduri fiind transferate în străinătate. Cu toate acestea, nu au fost furnizate niciodată arme şi că unele fonduri au fost transferate ulterior în alte conturi din străinătate.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cinci persoane au fost primit "notificări de suspiciune", prima etapă a procedurilor judiciare ucrainene. Unul dintre suspecţi a fost arestat în timp ce încerca să treacă frontiera ucraineană.

Scandal uriaş de corupţie la vârful armatei armatei ucrainene

Ministerul ucrainean al Apărării a fost zguduit de mai multe cazuri de corupţie de la începutul invaziei ruse, în fenruarie 2022, lucru care l-a determinat pe Oleksii Reznikov să demisioneze din funcţie în septembrie. Lupta împotriva corupţiei - endemice în Ucraina - este unul dintre criteriile stabilite de către Uniunea Europeană (UE) în examinarea candidaturii la aderare a Ucrainei, care a primit ajutoare din Occident în valoare de zeci de miliarde de euro de la începutul invaziei ruse.

Jean-Claude Juncker: Ucraina este plină de corupţie

La sfârşitul anului trecut, Jean-Claude Juncker a criticat varianta aderării Ucrainei la UE. Fostul președinte al Comisiei Europene consideră că țara este "coruptă" masiv, conform Politico. Criticile vin după ce un document intern al UE estimează că aderarea Ucrainei ar costa 186 de miliarde de euro şi ar afecta în mare măsură agricultura și alocarea fondurilor de coeziune. "Oricine a avut orice legătură cu Ucraina știe că aceasta este o țară coruptă la toate nivelurile societății. În ciuda eforturilor, nu este pregătită pentru aderare; are nevoie de procese masive de reformă internă", a spus Juncker în cadrul unui interviu pentru ziarul german Augsburger Allgemeine.

A face promisiuni false ucrainenilor în ceea ce privește aderarea la UE "nu este bine nici pentru UE, nici pentru Ucraina", a adăugat Juncker, care a fost șeful CE perioada 2014-2019. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Fraudă masivă în Ucraina. SBU: Oficiali din Apărare au furat 40 de milioane de dolari de la achiziţia de obuze. Unul dintre suspecţi, arestat în timp ce încerca să fugă din ţară