Antena Meniu Search
x

Armata rusă a intrat pentru prima oară în Avdiivka: 150 de soldaţi s-au târât 2 km printr-o conductă şi i-au atacat din spate pe ucraineni

Război în Ucraina. Armata rusă a reuşit să intre pentru prima oară în oraşul ucrainean Avdiivka. Mai mulţi bloggeri militari ruşi au relatat pe Telegram despre o operaţiune a soldaţilor care ar fi reuşit la mijlocul săptămânii trecute să avanseze limitat în oraş. Ruşii susţin că au ocupat o importantă poziţie fortificată a ucrainenilor târându-se 2 km printr-o conductă şi ajungând în spatele apărătorilor ucraineni. Primarul oraşului susţine că ruşii au fost respinşi. 

de Redactia Observator

la 25.01.2024, 14:48

Armata rusă a intrat pentru prima oară în Avdiivka:150 de soldaţi s-au târât 2 km printr-o conductă şi i-au atacat din spate pe ucraineni
Armata rusă a intrat pentru prima oară în Avdiivka:150 de soldaţi s-au târât 2 km printr-o conductă şi i-au atacat din spate pe ucraineni - Telegram

Deşi ministerul Apărării de la Moscova nu a anunţat nimic oficial, bloggerii militari ruşi scriu pe Telegram că soldaţii Moscovei au reuşit pe 17 ianuarie să ajungă în spatele liniilor ucrainene care ţineau apărarea la sud de oraş, prin subteran, mai precis printr-o conductă cu diametrul de 0,8 metri, care ar fi fost descoperită anul trecut. Înainte de asta, timp de mai multe săptămâni s-au luptat să cureţe resturile din conductă. 

150 de soldaţi ruși din Brigada de recunoaștere și asalt "Veterany" s-au târât mai bine de 2 kilometri, potrivit relatărilor ruse. Au ajuns pe teritoriul fortificaţiei ucrainene denumite "Tsarskaya Okhota" (Vânătoarea țarului), prin spatele liniilor inamice şi au tăiat garnizoana de aici de grupul principal al forțelor armate ucrainene din oraş.

Bloggerii de propagandă ai Moscovei au publicat în ultimele ore mai multe filmări şi poze şi pretind că armata rusă a reușit să captureze un grup de militari ucraineni. Ruşii mai susţin că această operaţiune a înrăutăţit situaţia pentru Kiev pe acest front.  Formațiunile ucrainene contraatacă activ pentru a recâștiga pozițiile pierdute, scrie popularul canal rusesc de Telegram Rybar urmărit de peste 1,1 milioane de abonați şi condus de Mikhail Zvinchuk, un fost ataşat de presă al Ministerului rus al Apărării.

Pe acelaşi subiect

Expert militar: Ar mai dura luni până la căderea oraşului Avdiivka

Expertul militar german Julian Röpcke a confirmat un avans limitat al ruşilor aici, dar spune că ar mai dura luni până la căderea oraşului, dacă urmărim exemplul Bahmut. "După ce ruşii au străpuns frontul la sud de Avdiivka, un alt sfert din oraș este sub controlul armatei invadatoare. În timpul înaintării, unele unități ucrainene au fost tăiate și ulterior capturate. Situația amintește foarte mult de Bahmut.... În ultima săptămână ruşii au făcute progrese în mai multe zone la Avdiivka. Continuă să avanseze lent la fel ca la Bahmut. Bătălia pentru oraș a început acum aproape patru luni. Bahmut a rezistat opt ​​luni înainte de fi cucerit complet de ruşi" a explicat jurnalistul de la Bild.

În acest timp, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank din SUA, a evaluat că imagini geolocalizate postate online pe 21 ianuarie confirmă un avans al ruşilor la sud-est de oraş, dar apreciază că în prezent la Avdiivka situaţia este stabilă şi se duc lupte poziţionale.

Ce este Tsarskaya Okhota

"Tsarskaya Okhota" sau "Vânătoarea țarului" este o poziție fortificată ucraineană situată în pădurea de la sud de Avdiivka, în afara orașului. Înainte de război aici era un restaurant în apropiere de autostrada care ducea în oraşul Donețk. Până în martie 2016, zona industrială, din partea de est oraşului, a fost o zonă tampon între teritoriile controlate de separatiştii din Donbas susţinuţi de ruşi și armata ucraineană. Din 2017, forţele Kievului și-au înființat aici garnizoane şi fortificații care rezistă până în prezent ca un ghimpe în coasta ruşilor. 

Primar ucrainean: Grupuri ruseşti au intrat în partea de sud la Avdiivka, dar au fost respinse

Primarul oraşului a confirmat miercuri pentru AFP că armata rusă a reuşit să intre pentru prima oară în Avdiivka, dar spune că a fost respinsă. "Grupuri de sabotaj şi de recunoaştere ruseşti au intrat în partea de sud a Avdiivkăi, dar au fost respinse", a declarat Vitali Barabaş, apreciind că situaţia este "dificilă, dar sub control". "Ei nu mai sunt acolo la ora actuală, armata ucraineană i-a alungat şi şi-a recâştigat poziţiile", a asigurat el, dar "inamicul continuă să atace".

Vitali Barabaş a confirmat că este vorba despre "prima" incursiune a forţelor ruse în acest oraş industrial din regiunea Doneţk. Dar nu a indicat când a avut loc lupta şi nici cât timp a durat. Forţele ruse încearcă de mai multe luni să încercuiască Avdiivka, iar soldaţii ucraineni s-au regrupat pe poziţii fortificate.

Oraşul este unul din epicentrele luptelor de după eşecul contraofensivei ucrainene din vară. Avdiivka a căzut pentru scurt timp în iulie 2014 în mâinile separatiştilor proruşi înarmaţi de Moscova, revenind ulterior sub control ucrainean. În mare parte distrus, el a devenit un simbol al rezistenţei ucrainene.

Circa 1.078 de civili mai trăiesc aici, în pofida bombardamentelor neîncetate, potrivit primarului său. Din toamnă şi după eşecul contraofensivei ucrainene, armata Moscovei a preluat iniţiativa, în special pe frontul de est. Săptămâna trecută, Rusia a revendicat astfel cucerirea a două mici localităţi în regiunile Doneţk şi Harkov. Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de intensificarea loviturilor asupra zonelor civile.

Noi atacuri masive au vizat marţi mai multe oraşe ucrainene, în urma cărora şi-au pierdut viaţa circa 20 de persoane. Doar la Harkov, în nord-est, aceste bombardamente au ucis 10 persoane şi au rănit altele 70, a indicat miercuri guvernatorul regional Oleg Sinegubov. Acesta a fost unul dintre atacurile "cele mai masive" asupra oraşului de la începutul anului 2022, a adăugat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 6 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Armata rusă a intrat pentru prima oară în Avdiivka: 150 de soldaţi s-au târât 2 km printr-o conductă şi i-au atacat din spate pe ucraineni