Antena Meniu Search
x

Zelenski spune că şefii armatei au cerut mobilizarea a 500.000 de persoane pentru război, dar că nu a luat o decizie. Va costa 13 miliarde de dolari

Război în Ucraina. Noi semne de tensiune între Volodimir Zelenski şi şeful armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi. Președintele Ucrainei a declarat marți, la conferința de presă de la sfârșitul anului, că armata a propus mobilizarea a încă 450.000-500.000 de ucraineni, o creștere dramatică scrie Reuters. Liderul ucrainean a declarat că este un subiect "foarte sensibil" şi că are nevoie de "argumente suplimentare" înainte de a decide dacă va trimite propunerea către parlament. Desfăşurarea unei mobilizări la o asemenea scară va costa peste 13 miliarde de dolari. Liderul de la Kiev este încrezător că SUA și UE vor aproba noi pachete de ajutoare militare.

de Redactia Observator

la 20.12.2023, 11:07

Zelenski spune că şefii armatei au cerut mobilizarea a 500.000 de persoane pentru război, dar că nu a luat o decizie. Va costa 13 miliarde de dolari
Zelenski spune că şefii armatei au cerut mobilizarea a 500.000 de persoane pentru război, dar că nu a luat o decizie. Va costa 13 miliarde de dolari - Profimedia

Volodimir Zelenski a afirmat marţi că armata a cerut mobilizarea unui număr suplimentar de 450.000-500.000 de oameni, dar că încă nu a fost luată o decizie finală. Conducerea armatei şi guvernul vor discuta "această problemă foarte sensibilă a mobilizării" şi după aceea va fi examinată de parlament, a spus liderul ucrainean într-o conferinţă de presă la Kiev. El a notat că desfăşurarea unei mobilizări la o asemenea scară va necesita finanţare suplimentară. "Ei (armata) au propus mobilizatrea a 450.000-500.000 de persoane în plus. Aceasta este o cifră serioasă", a spus Zelenski.

"Eu le-am răspuns că am nevoie de argumente suplimentare pentru a susţine această decizie. Pentru că, înainte de toate, este o problemă de oameni, este o problemă de corectitudine, este o problemă de capacitate de apărare şi este o problemă de finanţe", declară el. În vederea susţinerii unei asemenea mobilizări, în cazul în care se ia o decizie în acest sens, este necesară o finanţare suplimentară în valoare de 500 de miliarde de grivne (13,3 miliarde de dolari), estimează preşedintele ucrainean.

Fostul ministru ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov anunţa în vară că aproximativ un milion de persoane erau angajate în sectorul securităţii şi apărării Ucrainei.

Tensiuni între Zelenski şi Zalujnîi

Pe acelaşi subiect

Agenţia France Presse a transmis mai devreme marţi că, după 22 de luni de la începerea unui război soldat cu numeroase pierderi omeneşti, armata ucraineană face eforturi pentru a găsi noi recruţi pentru a-i trimite pe front şi pentru a lupta contra forţelor ruse aflate din nou în ofensivă, citând un comandant ucrainean potrivit căruia unităţile "duc lipsă de personal", iar civilii ''nu sunt dornici cu adevărat să se alăture forţelor armate''.

În plus, sistemul este afectat de corupţie, ceea ce le permite unor recruţi să evite armata, preşedintele Zelenski fiind nevoit să-i destituie în vară pe toţi responsabilii regionali însărcinaţi cu recrutarea, a mai scris AFP. Există tensiuni între Zelenski și șeful armatei, Valeri Zalujnîi, notează şi Reuters, chiar dacă cei doi nu le recunosc public. Săptămâna aceasta, comandantul ucrainean a criticat o decizie, luată de Zelenski, de a concedia șefii birourilor militare regionale de recrutare fără de care mobilizarea a scăzut în Ucraina. 

Ucraina va produce un milion de drone în 2024, anunţă Zelenski

"Vom produce un milion de drone anul viitor", a declarat el în cadrul conferinţei sale de presă anuale. Potrivit unor oficiali ucraineni, forţele ucrainene au nevoie de 100.000 până la 120.000 de drone de diferite tipuri pe lună pentru a face faţă armatei ruse. Preşedintele ucrainean a respins, de asemenea, orice posibilitate de negocieri cu o Rusie "arogantă", în pofida dificultăţilor armatei ucrainene pe front şi a presiunii crescute din partea trupelor Moscovei.

Zelenski: Nimeni nu ştie când se va încheia războiul

El a avertizat că nimeni nu poate anticipa data încheierii războiului cu Rusia, dând asigurări totodată, în pofida semnelor de scădere a sprijinului occidental, că Statele Unite nu vor trăda Ucraina. Potrivit lui Zelenski, "nimeni" nu poate spune cu certitudine când se va încheia războiul cu Rusia, menţionând că "nici măcar persoanele respectate, comandanţii noştri sau partenerii noştri occidentali, care spun că războiul va dura ani la rând, nu ştiu acest lucru".

Ucraina va primi noi sisteme Patriot. Zelenski e convins că ajutorul SUA va continua

"Nu voi da cifre, dar mai multe sisteme Patriot vor fi trimise în Ucraina pentru a ne apăra ţara în timpul iernii", a spus Zelenski.

El şi-a declarat convingerea că ajutorul financiar al SUA şi Europei va continua. "Lucrăm foarte intens în acest sens şi sunt sigur că Statele Unite nu ne vor trăda", a subliniat preşedintele ucrainean, adăugând că se aşteaptă şi ca UE să aprobe în scurt timp un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro, a consemnat Reuters.

Liderul ucrainean a susţinut o conferinţă de presă pentru a face bilanţul unui an dificil, marcat de dezamăgirea survenită în urma unei contraofensive majore, urmată de diminuarea sprijinului occidental şi presiunea crescută a Rusiei pe front.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Zelenski spune că şefii armatei au cerut mobilizarea a 500.000 de persoane pentru război, dar că nu a luat o decizie. Va costa 13 miliarde de dolari