Caşcavalul de Săveni, recunoscut drept un produs de calitate la nivelul Uniunii Europene
Cașcavalul de Săveni este al optulea produs românesc inclus printre cele cu indicație geografică protejată în UE. Acesta este fabricat în nordul judeţului Botoşani şi este făcut după reţetele vechi din partea locului, cu lapte de la vacile care pasc pe păşunile din zonă.
De Redactia Observator la 24.04.2021, 10:06- De cinci ani au avut nevoie producătorii pentru a obţine recunoaştere la nivelul Uniunii Europene.
Daniel Rudişteanu a lucrat cinci ani în Franţa şi a revenit în România, la Coţuşca, acolo unde a investit toţi banii strânşi, dar şi banii obţinuţi printr-o finanţare de la statul francez, într-o fermă şi un laborator de prelucrare a laptelui.
Daniel Rudişteanu: Am zis hai să depunem la minister documentele să obţinem denumire de origine protejată pentru caşcavalul de Săveni. Am investit, am făcut credite, am pierdut o groază de bani.
Titi Aniculăesei: Am scris un caiet de sarcini, l-am depus la Ministerul Agriculturii. În sfârşit, după cinci ani de muncă, ne este recunoscută munca.
Opt produse din România au certificat de recunoaştere la nivelul Uniunii Europene
Tot la Coţuşca are şi o fermă de vaci, de aproximativ 50 de capete, de unde colectează laptele pentru caşcavalul de Săveni. Laptele este prelucrat sub aceeaşi reţetă, veche de peste 70 de ani.
Titi Aniculăesei: Caşcavalul de Săveni este din lapte crud, pentru că aşa este reţeţa şi maturat pe lemn şi trebuie o perioadă mare de maturare de 60 de zile.
Recunoaşterea venită de la Bruxelles este dovada că munca din ultimii cinci ani a crescătorilor de animale şi procesatorilor de lapte din zonă nu a fost în zadar. În România, alte şapte produse au obţinut acest certificat din partea Uniunii Europene.