Video Primarul Mihai Chirica atacat cu iaurt de un protestatar, de Mica Unire, la Iaşi
Fără fasole şi cârnaţi, dar cu Şoşoacă, horă şi iaurt. Aşa a fost sărbătorită Mica Unire la Iaşi. În ciuda restricţiilor, oamenii au dat mână cu mână, ba chiar au şi protestat că nici acum Moldova nu e, de fapt, unită cu restul ţării printr-o autostradă. Revolta lor a simţit-o pe propria piele primarul Mihai Chirica, stropit cu iaurt de un protestatar. La 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, preşedintele şi premierul au fost marii absenţi de la ceremonii.
- Ziua Micii Unirii nu a fost lipsită de incidente
- Preşedintele României şi premierul au fost marii absenţi de la ceremonii
''Vă rog frumos, strângeţi-vă în Hora Unirii și arătaţi cum trebuie să fii român la 24 ianuarie!''
La 162 de ani de la Mica Unire, statuia lui Alexandru Ioan Cuza priveşte cu îngăduinţă sărbătoarea neobişnuită din Piaţa Unirii. În centrul atenţiei, căţărată pe statuia celui care a unit Moldova şi Ţara Românească, a fost senatoarea Diana Şoşoacă. La îndemnul ei, sutele de oameni veniţi la sărbătoare au lăsat deoparte masca şi distanţa şi au dat mână cu mână.
''Să știți că eu i-am avertizat pe toți românii, vor face Hora Unirii. Domnul Chirica, mi-a zis că nu, eu i-am zis ba da.''
N-a fost singurul necaz al Primarului din Iaşi, Mihai Chirica. În momentul solemn al depunerii de coroane, un bărbat l-a atacat cu iaurt.
''Norocul meu, ca să spun aşa e că nu am intoleranţă la lactoză.''
Acelaşi bărbat l-a atacat şi pe fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, în urmă cu cinci ani. De data asta, s-a ales cu dosar penal pentru deranjarea ordinii si liniştii publice si cu o amendă de 200 de lei pentru nepurtarea măştii de protecţie.
Mesele tradiţionale şi concertele au fost înlocuite cu proteste. Piaţa Unirii a fost, de fapt, Piaţa Dezbinării. Oamenii revoltaţi au cerut să se construiască Autostrada Unirii, promisă de mai toate guvernele ţării de până acum.
''Aşa sărbătorim de patru ani de zile. Până când vom vedea, până când vine un Guvern responsabil care să spună: gata, să ne apucăm de treabă.''
Depăşiţi de tot ceea ce se întâmplă în centrul Iaşului, jandarmii au făcut doar recomandări celor prezenţi: să poarte mască şi să respecte distanţarea socială.
Singura tradiţie neschimbată a ceremoniilor a fost la ora 12.30, când, în toate bisericile ortodoxe din ţară, au bătut clopotele. Ca în urmă cu 162 de ani.
Preşedintele României şi premierul, marii absenţi ai zilei
Oficialii de prim rang au fost marii absenţi de la ceremornii.
Dacă anii trecuţi, preşedintele Iohannis participa la evenimentele de la Iaşi, de această dată a trimis doar o coroană de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Bucureşti şi un mesaj pe reţelele de socializare.
''Se depune o coroană de flori din partea excelenţei sale, domnul Klaus Werner Iohannis, președintele României.''
Preşedintele senatului, Anca Dragu, a fost cel mai înalt oficial prezent la ceremonia din Capitală. De emoţie, a avut nevoie de ajutor pentru a saluta garda de onoare.
Dacă premierul Florin Cîţu nu şi-a făcut apariţia la niciun eveniment organizat de Mica Unire, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a mers la Focşani.
La Timişoara, mai-marii oraşului nici dacă ar fi vrut nu ar fi putut veni la festivităţi. Primarul este confirmat cu COVID 19, iar prefectul se află în concediu medical după ce şi-a rupt piciorul la schi. Vice-primarul şi subprefectul au fost atât de copleşiţi de noul rol, încât au uitat protocolul. Vicele Ruben Lațcău a uitat care mână trebuie dusă solemn la piept. Ca să fie sigur că nu greşeşte, le-a dus pe amândouă.
Hora nu a fost prevăzută în program aşa că, la final, nimeni nu a mai dat mână cu mână. Politicienii au stat şi au ascultat Hora Unirii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰