Investiţia de 70.000 de euro care aduce la viaţă un muzeu din Iaşi. Vizitatorii văd cu ochii lor trecutul: "Rămâi şocat"
Premieră naţională la Muzeul de Etnografie din Iaşi, unde tehnnologia aduce la viaţă istoria. O aplicaţie unică în ţară, care a costat 70.000 de euro, bani obţinuţi din sponsorizări, permite vizitatorilor de acolo să vadă exact cum erau folosite, acum câteva sute de ani, obiectele expuse. Un lucru obişnuit peste hotare, astfel de inovaţii chiar îi aduc pe copii şi tineri în muzee.
De Clara Mihociu la 29.02.2024, 11:16- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Andrei Apreotesei, directorul Palatului Culturii Iaşi: Putem spune că de astăzi trecutul păşeşte foarte bine spre viitor, putem spune că trecem de la obiecte în vitrină la inteligenţa artificială.
Inteligenţa viitorului aduce la viaţă trecutul în muzeul de la Iaşi. Aplicaţia creată acolo îi ajută pe vizitatori să vadă cu ochii lor ce se întâmpla cum câteva sute de ani.
Victor Munteanu, muzeograf: Nu mai este necesar să manipulăm obiectul. Plus că lumea vede efectiv ca într-un film ce se întâmplă.
Vizitator: Ajungi să te conectezi cu ingeniozitatea pe care o aveau oamenii aceia, care aveau la îndemână doar nişte bucăţi de lemn. Rămâi şocat de câtă inventivitate aveau.
- Muzeul din inima Transilvaniei care a avut aproape 5.000 de vizitatori, în prima lună de la redeschidere. Miile de...
- Investiţia care atrage un număr record de vizitatori, la Arad. Costul biletului de intrare este între 1 şi 11 lei
- Când se inaugurează Cazinoul din Constanţa. Bijuteria de la malul mării va avea un muzeu, sală de spectacole şi...
Vizitatorii au nevoie doar de un telefon sau o tabletă
Iar pentru asta, vizitatorii au nevoie doar de un telefon sau o tabletă.
Florin Zaharia, coordonator de disciplină: Efectiv se porneşte aplicaţia, se scanează această imagine şi augmentarea îmi apare în momentul când e recunoscut.
Clara Mihociu, reporter Observator: Deocamdată, doar trei dintre cele aproximativ 30 de exponate ale Muzeului Etnografic, din cadrul Palatului Culturii, din Iaşi, prind viaţă în momentul în care folosim aplicaţia. Până la sfârşitul anului, însă, ar urma să se întâmple acelaşi lucru cu toate obiectele de aici.
Alte muzee care le oferă vizitatorilor o experienţă unică
Muzeul de Etnografie din Iaşi nu este singurul din România digitalizat. Şi Muzeul Hărţilor din Bucureşti sau Complexul Muzeal Arad le oferă vizitatorilor o experienţă unică datorită imaginilor care "prind viaţă".