Antena Meniu Search
x

Video Când se inaugurează Cazinoul din Constanţa. Bijuteria de la malul mării va avea un muzeu, sală de spectacole şi cafenea

Cazinoul de la Constanţa se pregăteşte de marea inaugurare! În iulie îşi va deschide porţile din nou. Toate sălile au fost pardosite cu marmură, iar următorul pas este montarea vitraliilor. Ultimul pas înainte de deschidere este refacerea faţadei dinspre portul Tomis. 

Cristina Niță
de Cristina Niță

la 15.02.2024 , 20:33

Echipele de meşteri au ajuns la etapa în care demontează uşile şi ferestrele, pentru a le înlocui. 

Cristina Niţă, reporter Observator: Toată tâmplăria aceasta metalică o să dispară pentru că ea a fost pusă în vremea comunismului. În locul ei, muncitorii vor pune una din lemn de stejar, similară cu cea din anul inaugurării, 1910.

Holul de la intrare, pavat cu marmură elegantă

Vezi și

Holul de la intrare, unde este sala oglinzilor, a fost pavat acum cu marmură elegantă, adusă din Turcia. Între timp, restauratorii se pregătesc să readucă la viaţă decoraţiunile de la începutul anilor 1900. 

Cristina Niţă, reporter Observator: La această piesă, muncitorii au lucrat trei zile. Au curăţat-o de straturi succesive de vopsea, după care s-a creat această machetă de silicon în care au fost turnate replicile piesei. 

Mihai Mărgineanu face parte de patru ani din echipa de restaurare a cazinoului şi este fascinat să vadă cum clădirea istorică se transformă sub privirile lui. 

Mihai Mărgineanu, restaurator: Mă simt foarte bine când vin dimineaţa şi intru în cazino, văd, cum cobor de sus şi văd cazinoul. Vă daţi seama, fiind de la început, ştiu cum a fost şi cum arată acum. 

Subsolul cazinoului va fi sală de muzeu

Subsolul cazinoului, care va fi sală de muzeu, este aproape gata. Şlefuite centimetru cu centimetru, zidurile au fost la iveală poveşti de roman. 

Gabriel Puchiu, şef de şantier: Pereţii sunt din piatră naturală. Când i-am decopertat pentru a investiga, au ieşit la iveală aceste minunăţii, această frumuseţe de ziduri care iniţial au fost fundaţia casei. Fundaţia e şi sub formă de cruce. Când avea 32 de ani, arhitecul Daniel Renard -  a murit logodnica lui, şi a făcut această cruce în memoria ei. Drept pentru care şi acoperişul se zice că este sub forma unui dric, cu cele patru turnuri. 

Cazinoul de pe faleza de la Constanţa a fost ridicat la dorinţa regelui Carol I

Autorităţile estimează că inagurarea va avea loc la mijlocul sezonului estival. Cazinoul va avea, pe lângă muzeu, săli de spectacole şi o cafenea. Cazinoul de pe faleza de la Constanţa a fost ridicat la dorinţa regelui Carol I la începutul secolului XX. Statul a decis să îl modernizeze în anul 2020, după 15 ani în care a fost închis din cauza riscului de prăbuşire. Costul lucrărilor se ridică la aproape 100 de milioane de lei, dublu faţă de valoarea iniţială.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 9 voturi
Întrebarea zilei
Cum se termină diseară meciul România - Olanda?
Observator » Evenimente » Când se inaugurează Cazinoul din Constanţa. Bijuteria de la malul mării va avea un muzeu, sală de spectacole şi cafenea