Localitatea din Mureş unde fetele îi aşteaptă pe tineri pentru a fi stropite cu parfum, în a doua zi de Paşte
Tradiţiile vechi de sute de ani, din perioada sărbătorilor Pascale, sunt păstrate cu sfinţenie în mai multe zone din ţara noastră. Într-o localitatea din judeţul Mureş, un moment aşteptat cu nerăbdare este "udatul fetelor". În a doua zi de Paşte, băieţii merg să stropească doamnele şi domnişoarele din familie sau chiar din vecini, iar ele la rândul lor, îi răsplătesc pe flăcăii satului cu o masă plină de bucate alese. Toate pregătite, chiar de cele care urmează să fie udate.
De Sorin Tanţoş la 02.04.2024, 09:20În localitatea Gorneşti din judeţul Mureş tradiţia încă se păstrează vie, iar cei care o duc mai departe sunt chiar tinerii. Cel mai cunoscut obicei este mersul la stropit, o tradiţie originară din Germania, dar pe care am adoptat-o şi noi şi căreia i-am adus mici îmbunătăţiri. Dacă în trecut, în a doua zi de Paşte, doamnele şi domnişoarele erau udate cu cu apă luată direct din fântână, acum fetele şi femeile căsătorite sunt stropite cu parfum pentru a mirosi tot anul a flori de primăvară.
Doamnă: Băieţii merg la stropit, iar fetele şi doamnele așteaptă să fie stropite. Noi care am fost crescuţi de mici cu tradiţia aceasta, încercăm să mai păstrăm tradiţia să vadă şi ei cum a fost pe vremurile noastre.
Fetele îi aşteaptă pe tineri pentru a fi stropite cu parfum
În Sâmbăta Mare, băieţii satului se opresc la porţile fetelor şi le împodobesc cu brazi decoraţi cu ghirlande şi flori viu colorate. Ulterior, fetele îi aşteaptă pe tineri pentru a fi stropite cu parfum. Iar recompensa este una pe măsură.
Fetele își cinstesc musafirii cu băutură şi bucate alese, pregătite chiar de ele. Potrivit tradiției, apa este simbolul purificării încă din precreștinism, iar obiceiul împodobitului este unul care se practica în satele populate de nemţi și este considerat o binecuvântare și o urare de noroc.