Antena Meniu Search
x

Video De Paştele catolic, cea mai frumoasă fată din sat e aleasă printr-o tradiţie veche. "Unii dau şi bani"

Sunt obiceiuri păstrate din moşi strămoşi de către enoriaşii catolici, de Paşte. În cel mai mare loc de pelerinaj romano-catolic din vestul României, de exemplu, la Basilica Papală Maria Radna, din Arad, e vânătoarea de ouă. Iar într-o localitate din Mureş, este împodobitul porţilor cu flori, la casele unde locuiesc fete nemăritate. Fata care are mai multe flori la poartă are, bineînţeles, cei mai mulţi admiratori.

de Redactia Observator

la 10.04.2023, 07:46

Vezi și

Vânătoarea de ouă de Paște de la Basilica Papală Maria Radna a fost cel mai frumos moment pentru zeci de copii. O sută de ouă de găină, fierte și vopsite în mai multe culori, dar şi alte o sută de ouă de ciocolată au fost ascunse de ajutoarele iepurașului de Paşte în iarba de pe dealul bisericii. 

Obiceiuri de Paştele catolic

Filip, care are doar patru ani şi jumătate, spune că s-a pregătit temeinic pentru concurs. "Merită să continuăm această tradiţie fiindcă ei se bucură, copiii se bucură", spune Andreas Reinholz, preot paroh. Obiceiul se ţine imediat după slujba din prima zi a Paştelui Catolic, ţinută în trei limbi. "Acum, de Sărbători, toţi ne salutăm: Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat!", adaugă Andreas Reinholz, preot paroh.  

Atestată documentar de peste 700 de ani, mănăstirea Maria Radna a primit în anul 1992 de la Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea titlul de Basilica Papală Minor. Aici se găseşte o icoană a Maicii Domnului cu pruncul Iisus, despre care se spune că e făcătoare de minuni. Monumentul istoric, restaurat complet în 2015, este cel mai de succes obiectiv turistic din judeţul Arad, fiind vizitat, în medie, în fiecare zi, de peste 200 de turişti, mulţi dintre ei străini.

Pe acelaşi subiect

Tradiţii de Paşte în Mureş

În alt judeţ, altă tradiţie. În localitatea Roteni, din Mureş, porţile de la casele unde stau fete nemăritate sunt împodobite cu flori. Porţile se împodobesc în Ziua de Paşte, înainte ca familia să mergă la biserică. Apoi băieţii vin să stropească fetele şi sunt răsplătiţi cu dulciuri. "Batistă, ciocolată, unii dau şi cadouri, fel de fel de lucruri. Unii dau şi bani", spune un bărbat. 

Cele mai bogate porţi sunt semn clar că acolo sunt cele mai frumoase fete din sat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » De Paştele catolic, cea mai frumoasă fată din sat e aleasă printr-o tradiţie veche. "Unii dau şi bani"