Fetele nemăritate din comunitățile săsești, stropite cu apă și parfum în a doua zi de Paște
Pentru catolici a fost a doua zi a sărbătorii Învierii Domnului. O zi care, în multe comunităţi ale saşilor, încă stă sub semnul obiceiurilor vechi de secole. În mai multe regiuni din Ardeal, în această zi, fetele nemăritate sunt udate de băieţi din cap până în picioare.
În timp ce ortodocşii sunt încă în căutarea mielului de Paşte, pentru catolici a fost a doua zi a sărbătorii Învierii Domnului. O zi care, în multe comunităţi ale saşilor, încă stă sub semnul obiceiurilor vechi de secole. În mai multe regiuni din Ardeal, în această zi, în fiecare an, fetele nemăritate sunt udate de băieţi din cap până în picioare. Flăcăii merg din casă în casă şi varsă peste tinere găleţi cu apă de la izvor. Asta pentru a fi frumoase şi pentru a aduce pe lume copii sănătoşi. Sunt însă şi zone în care apa este înlocuită cu parfum.
În Sâncrăieni, judeţul Harghita, nicio tânără nemăritată nu scapă în această zi de sărbătoare. Apa de izvor cu care sunt stropite le va păstra frumuseţea, le va ajuta să aducă pe lume copii sănătoşi şi le va face, potrivit tradiţiei, să miroasă ca florile de primăvară, tot anul.
Alaiul porneşte încă de dimineaţă, iar „Udătorii" îşi aleg fetele pe care le stropesc. Nimic nu e întâmplător. De cele mai multe ori "aleasa" e cea pe care băiatul cu pricina o simpatizează.
Obiceiul stropitului e păstrat şi la Codlea. Aici, însă, fetele de vârsta măritişului sunt stropite cu parfum.
Parfumul a înlocuit apa de izvor şi în localitatea Roteni, din Mureş. Iar băieţii de aici mai au o misiune de îndeplinit.
În unele zone din Transilvania, fetele îşi iau revanşa în cea de-a treia zi de Paşte, când vine rândul băieţilor să fie stropiţi. Obiceiul secular, spun specialiştii, aduce aminte de evreii care i-au stropit cu apă pe adepţii lui Iisus atunci când aduceau vestea Învierii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰