Superstiții și tradiții la români în noaptea de Revelion pentru un an nou îmbelșugat
Uraţi de sănătate celor dragi, ca să fiţi puternici! Oferiţi în dar prăjituri şi fructe, pentru ca anul să fie dulce. Mâncaţi peşte să fiţi abili. Sunt doar câteva dintre obiceiurile sau superstiţiile românilor.
De Redactia Observator la 31.12.2018, 22:24Uraţi de sănătate celor dragi, ca să fiţi puternici! Oferiţi în dar prăjituri şi fructe, pentru ca anul să fie dulce. Mâncaţi peşte să fiţi abili. Sunt doar câteva dintre obiceiurile sau superstiţiile românilor. Şi este acel moment din an când, mai mult ca niciodată, suntem atenţi şi calculaţi la fiecare detaliu. Unii lasă uşile şi ferestele deschise, să intre norocul. Alţii îşi rostesc dorinţele cu voce tare. Fiecare gest are o însemnătate.
În noaptea de Revelion trebuie să purtaţi haine noi şi dacă sunt roşii cu atât mai bine, spun românii superstițioși.
DOINA IȘFANONI, etnolog: Este această nevoie ca la timpul care se înnoieşte omul să se înnoiască şi el. Este vorba despre această primenire a trupului pentru a putea să păşească cu o identitate nouă într-un timp nou.
Un nou început, pentru care românii încearcă să atragă norocul. Fiecare cu superstiţiile lui. Unii cu lenjeria roşie.
Pentru un an bun, cu fericire şi prosperitate, se spune că trebuie să avem vâscul agăţat deasupra uşii.
DOINA IȘFANONI, etnolog: Vâscul ca să transfere omului starea de bine, de vitalitate, de nemurire până la urmă n u trebuie pus în casă ci în exterior, de obicei se pune deasupra uşii pentru că alungă spiritele rele. Și el poate să ajunge la împlinirea dorinţelor.
Cum intrăm în 2019 aşa o putem ducem tot anul. De aceea, încercaţi să vă plătiţi datoriile şi facturile, iar în Ajun să aveţi bani în buzunar. În plus, nu daţi împrumuturi din prima zi.
În seara de Revelion aprindeţi o lumânare pentru ca anul nou să fie luminos şi deschideţi larg uşile şi ferestrele. Aşa casa va fi purificată.
DOINA IȘFANONI, etnolog: Exact acest lucru îl are lumina de a restabilit în suflet când o aprindem armonia.
În zonele rurale, în Ajun, feciorii din sat îşi pun cele mai infricoşătoare măşti şi merg din casă în casă.
DOINA IȘFANONI, etnolog: Pentru mediul rural, mai ales Muntenia,Oltenia. Droborgea, Moldova lumea iese afară să întâmpine timpul cel nou cu două elemente fundamentale: pâinea şi sarea, care sunt bogăţia casei.
Pe 1 ianuarie, un bărbat trebuie să fie primul care vă trece pragul. Şi dacă mergeţi în vizită duceţi prăjituri sau fructe, să aveţi un an dulce. Şi nu uitaţi! Uraţi de sănătate şi puneţi-vă măcar o dorinţă!