Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Povestea fascinantă a celui mai mare chihlimbar din lume, folosit drept opritor de uşă. Poate fi admirat la un muzeu din România

Cea mai mare pepită de chihlimbar din lume a fost descoperită în România!  Bucata uriaşă cântăreşte aproape patru kilograme, şi este evaluată la un milion de euro. Culmea, pepita de chihlimbar a fost folosită ani de zile pe post de... opritor pentru uşă. Aceasta are o vechime cuprinsă între 40 şi 70 de milioane de ani.

de Redactia Observator

la 07.09.2024 , 09:58

Bucata uriaşă care cântăreşte 3,5 kilograme a fost recunoscută recent de World Record Academy ca fiind cea mai mare pepită de chihlimbar din lume şi evaluată la nu mai puţin de un milion de euro. "A fost descoperită la cineva în casă acum foarte mulţi ani", a declarat Daniel Costache, director Muzeul Județean Buzău.

Ceea ce este mai interesant este povestea bucăţii de rumanit. Aceasta a fost folosită ani întregi în gospodăria unei bătrâne pe post de opritor de ușă, iar femeia nu a ştiut niciodată ce comoară are în casă. În anul 1999, fiica bătrânei a decis să doneze pepita Muzeului Chihlimbarului din Colți. Atunci a fost momentul în care cel mai mare chihlimbar din România, care cântărea doar 2 kilograme, a fost detronat. "Găsit întâmplător de un cetăţean din satul Colţi, pe albia râului Colţi, în timp ce strângea piatră în urma unor ploi torenţiale", a spus Felicia Mihai, curator Muzeul Chihlimbarului Colți.

Bucata uriaşă de rumanit este expusă la Muzeul Județean din Buzău

Vezi și

În anul 2000, bucata uriaşă de rumanit a fost transferată la Muzeul Județean din Buzău, acolo unde este expusă şi în prezent. Iar cei mai fascinaţi de povestea chihlimbarului au fost vizitatorii muzeului. 

"E ceva interesant. E prima oară când văd aşa ceva, nu ştiam cum se extrage, de unde se extrage. Toate sunt interesante din cauza formelor, culorilor, modurilor cum au fost prelucrate", spune un vizitator. "Interesant şi am venit din curiozitate deşi stăm aproape. Am zis să venim şi să aducem şi prietenii care o să ne viziteze şi chiar îmi place", adaugă altul.

Potrivit World Record Academy, rumanitul descoperit la Buzău este cel mai mare chihlimbar din lume, și are o vechime cuprinsă între 40 și 70 de milioane de ani.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Inedit » Povestea fascinantă a celui mai mare chihlimbar din lume, folosit drept opritor de uşă. Poate fi admirat la un muzeu din România