Interviu cu Reprezentanta UNICEF în România. Cât de gravă este situația copiilor din Fâșia Gaza: cel mai sumbru scenariu
Război Israel - Hamas. Nivelurile de moarte și suferință din Gaza sunt greu de cuprins cu mintea, transmite și Organizația Mondială a Sănătății la o lună de război. În momentul de faţă, în Fâşie intră doar 30 la sută dintre ajutoarele primite de palestinieni până la declanşarea războiului. Oamenii nu au destulă mâncare şi nici apă, motiv pentru care - în disperare de cauză - mulţi au ajuns să bea direct din mare. Despre igiena personală nici nu poate fi vorba. Oficialii Hamas susţin că aproape 26.000 de persoane au fost rănite, pe langa cele 10.000 ucise, între care cei 4.000 de copii. Ce crede UNICEF despre acuratețea acestui bilanț, care e situația văzută de angajații organizației la fața locului, dacă sunt indicii ale unor baze Hamas în spitalele și școlile în care ei operează și de ce au nevoie cei care lucrează în organizația umanitară de la guvernele lumii, aflați dintr-un interviu în exclusivitate cu Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România.
De Marius Pancu la 09.11.2023, 12:46"Din informațiile pe care le deținem situația umanitară este dramatică, iar impactul asupra copiilor și femeilor este îngrozitor. Cred că bilanțul deceselor este deja bine-cunoscut. Cifrele se modifică de la o oră la alta și, din păcate, cifrele raportate privind persoanele ucise în rândul civililor sunt în creștere. Cifrele de ieri prezentau nouă mii de oameni uciși, dintre care patru mii de copii. În plus, avem și o situație umanitară, avem o criză de apă în Gaza. Instalațiile de apă funcționează, conform informațiilor transmise de echipa noastră, la numai cinci la sută din capacitate. Ne confruntăm cu o criză medicală pentru că multe spitale s-au închis, o treime din numărul spitalelor, respectiv două treimi din centrele de îngrijire medicală primară. Să nu uităm, desigur, că și școlile au fost afectate așadar copiii nu mai merg la școală. Știm că, în situații de urgență, școala ajută copiii să mențină un soi de normalitate, deci acest lucru nu mai este posibil", a declarat Anna Riatti, la Observator.
Întrebată dacă cifrele raportate de Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, sunt reale, Reprezentanta UNICEF a declarat: "În baza experienței noastre, inclusiv în alte situații de urgență și conflicte din Fâșia Gaza, suntem realmente îngrijorați că cifrele vor fi chiar mai mari. Fâșia Gaza este un teritoriu foarte populat, unde locuiesc 2,2 milioane de oameni, dintre care jumătate sunt copii. Așadar este un procent uriaș de copii din întreaga populație. Într-adevăr, acestea sunt cifrele raportate privind numărul de persoane ucise sau rănite, care, de obicei, sunt verificate în decursul unei anumite perioade de timp. Sunt verificate și în baza rapoartelor din mass-media, dar și din informațiile de pe teren. După cum am spus, având în vedere populația totală a Fășiei Gaza, respectiv numărul ridicat de copii și femei care locuiesc acolo, cred că este de așteptat ca cifrele să fie mai mari".
Interviul integral, în materialul video de mai sus.
Cine este Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România
- Primii români evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în țară. Alți zeci așteaptă să fie salvaţi din infernul...
- IDF luptă pentru fiecare metru de pământ în Gaza. SUA nu sunt de acord ca Israelul să păstreze controlul asupra...
- Armata israeliană vânează terorişti în tunelurile din inima orașului Gaza. Hamas: "Gaza va rămâne un ghimpe...
Anna Riatti a fost numită Reprezentanta UNICEF în România începând cu data de 8 august 2022.
Doamna Riatti are peste 20 de ani de experiență în cooperare internațională, dintre care 18 ani în cadrul UNICEF dedicați promovării și protecției drepturilor copiilor și adolescenților. De-a lungul carierei sale, a promovat întotdeauna parteneriatele și alianțele solide cu autorități la nivel național și local, cu agențiile ONU și partenerii internaționali, societatea civilă, sectorul privat și cu tinerii.
Alături de UNICEF a lucrat în Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Europa și a ocupat mai multe funcții de conducere în Sudan, Sri Lanka, Iordania, Iran, Bosnia și Herțegovina, Italia.
Înainte de venirea în România, din septembrie 2017, Anna Riatti a fost Coordonator al Răspunsului în Italia în cadrul Biroului Regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală, lucrând cu guvernul și societatea civilă pentru a asigura protecția și incluziunea socială a copiilor migranți și pentru a implementa faza pilot a Garanției Europene pentru Copii.
În Bosnia și Herțegovina și în Iran, a fost Reprezentantă Adjunctă a UNICEF și a lucrat îndeaproape cu guvernul la implementarea programelor de țară a UNICEF. A lucrat câțiva ani pentru UNICEF ca specialist în situații de urgență în Biroul Regional pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord din Amman, susținând birourile de țară pentru a se pregăti și a răspunde la situațiile de urgență, precum și ca ofițer de sprijin pe teren și șef de birou pentru situația de urgență din Darfur, respectiv în Khartoum și El Fasher.
Înainte de a se alătura UNICEF în 2004, Anna Riatti a lucrat pentru UNAIDS în Myanmar și a ocupat funcția de director de țară al unei organizații neguvernamentale internaționale în Irak.
Doamna Riatti are o diplomă de master în științe politice la Universitatea din Milano. De naționalitate italiană, ea vorbește fluent limbile italiană, engleză și franceză.