Antena Meniu Search
x

Video IDF luptă pentru fiecare metru de pământ în Gaza. SUA nu sunt de acord ca Israelul să păstreze controlul asupra teritoriului după finalul războiului

Război Israel - Hamas. Trupele israeliene dau lupte grele pentru fiecare metru de pământ din oraşul Gaza. De la începutul operaţiunii terestre, militarii au distrus sute de tuneluri în care se ascund teroriştii Hamas. Din cauza confruntărilor, zeci de mii de palestinieni au fugit în sudul ţării. Statele Unite au anunţat că nu sunt de acord ca Israelul să păstreze controlul asupra teritoriului după încheierea războiului.

de Redactia Observator

la 08.11.2023, 20:39

Vezi și

Exploziile auzite aproape tot timpul sunt semnalul clar că trupele israeliene care vânează militanţii Hamas au găsit o nouă ascunzătoare a acestora. Armata a publicat imagini cu buldozerele sale care distrug metru cu metru reţeau de tuneluri de sub Fâşie. Ministrul israelian al Apărării spune că pentru prima dată în decenii trupele sale au avansat până în inima oraşului Gaza. Sunt acum la câteva sute de metri de spitalul Shifa, considerat un punct de comandă important al Hamas. Alte zone în care se dau lupte grele sunt spitalul Al-Quds, din estul localităţii, şi tabăra de refugiaţi Shati.

Mii de oameni fug de bombardamentele din nordul teritoriului spre sud

"Gaza este cea mai mare bază teroristă construită vreodată de om. Întregul oraș este o mare bază pentru terorism. Sunt kilometri de tuneluri sub pământ. Se conectează la spitale, la școli. Sunt conectate între ele. Au camere de comunicații, depozite de muniții, locuri de dormit", a declarat Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării. Trupele israeliene au şi dovezi. Au găsit un tunel Hamas lângă un parc de distracţii pentru copii. Cel mai important lider Hamas din Gaza ar sta ascuns la rândul lui într-un buncăr, sub pământ.  

Mii de oameni fug de bombardamentele din nordul teritoriului spre sud. Culoarul salvării rămâne însă deschis doar câteva ore pe zi. Zeci de copii din Gaza au transmis un mesaj tulburător. Jumătate de milion de oameni riscă să moară de foame, spun organizaţiile umanitare. "Ceea ce am văzut în ultima lună este mai mult decât o criză umanitară, este o catastrofă", a declarat Dominic Allen, oficial ONU. Apelurile la încetarea focului se înmulţesc, dar Israelul refuză. Joe Biden i-ar fi cerut lui Netanyahu, la telefon, o pauză de trei zile în bombardamente şi atacuri la sol pentru a-i recupera pe cei 242 de oameni răpiţi de Hamas.

"Am încredere în Forţele de Apărare ale Israelului, în ceea ce pot face ei. Nu am încredere în Hamas. Mă plimb cu maşina şi văd fotografia fratelui meu pe un perete. Încă nu pot să realizez că este ceva real", a declarat Dani Engel, fratele unui român răpit de Hamas. Liderul de la Casa Albă a mai transmis că, deşi gruparea Hamas trebuie eliminată din enclavă, nu ar sprijini o ocupaţie permanentă a Israelui. "Este imperativ ca poporul palestinian să fie punctul central pentru guvernarea în Gaza și, de asemenea, în Cisiordania", a declarat Antony Blinken, secretarul de Stat al SUA. Precizările vin după ce Netanyahu a spus, într-un interviu, că Israelul îşi va asuma responsabilitatea generală a securității în Gaza pe o perioadă nedeterminată la sfârșitul războiului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » IDF luptă pentru fiecare metru de pământ în Gaza. SUA nu sunt de acord ca Israelul să păstreze controlul asupra teritoriului după finalul războiului