Tudor Giurgiu, despre ediţia din acest an a TIFF şi prezenţa balerinului rus Serghei Polunin: "Nu-mi vine să cred că îl vom putea vedea live în România"
Celebrul balerin rus Serghei Polunin va sosi, în două săptămâni, în România! Dansatorul a fost pe cele mai mari scene ale lumii, de la Balshoi, la Royal Albert Hall sau La Scala şi este invitat special la cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care se va desfăşura la Cluj în intervalul 23 iulie - 1 august cu un performance la Castelul Banffy.
De Marius Pancu la 15.07.2021, 15:26- Ediţia din acest an a TIFF are loc în perioada 23 iulie - 1 august.
Nu este singura surpriză a festivalului. Pentru a marca cele două decenii de existenţă, organizatorii festivalului au decis ca, în prima zi, proiecţiile să fie prezentate - simultan - în 20 de localităţi din ţară. Dar, pentru că suntem încă în pandemie, TIFF se va desfăşura pe baza unor reguli specifice.
Marius Pancu: Cum l-aţi convins pe Polunin să vină?
Tudor Giurgiu: E un miracol. Nu-mi vine să cred că îl vom putea vedea live în România. Până acum mulţi români îşi lua ei bilete în ţările unde Serghei performa. Eu unul l-am văzut la Londra acum patru ani. E o ocazie unică să vedem un dansator-fenomen. Deşi e un om tânăr, a avut o viaţă şi o carieră zbuciumate şi vom putea arăta filmul despre asta "Dancer", la Cluj. Pentru mine încă e un miracol, încă nu-mi vine să cred, dar mă bucur. Vor fi două momente cu Polunin, unul pe 28 iulie, la Castelul Banffy, şi filmul pe 29 iulie. Iar pe 28 iulie va face şi un masterclass la Opera Naţională în care le arată celor tineri arta lui.
Marius Pancu: Înţeleg că rămâne în ţara noastră până după festival.
- Robert Glinţă, portdrapelul României la Jocurile Olimpice de la Tokyo: "A fost o surpriză şi pentru mine...
- Cornel Moca, specialist în sport şi nutriţie, despre consumul de substanţe interzise: "Pot apărea probleme de...
- Daria Pampu Romanescu, elevă de nota 10 la Evaluarea Naţională: "Am muncit destul de mult pentru această...
Tudor Giurgiu: El vrea să stea mai mult. Vrea să vadă multe, în special din zona Ardealului, din sate, din oraşe şi landmarkurile celebre în toată lumea.
Marius Pancu: Polunin e o personalitate controversată - a avut tot felul de afirmaţii rasiste, homofobe, l-a susţinut pe Putin, l-a susţinut pe Trump. Tu, ca organizator de festival, ca om implicat în lumea artei, cum rezolvi disonanţa asta dintre ce face un artist pe scenă şi ce spune în afara ei? Unde vezi graniţele şi cum rezolvi contrastele?
Tudor Giurgiu: Câteodată lucrurile se inflamează în mod artificial, dar opiniile oamenilor nu pot fi separate de personalitatea lor. Aşa sunt ei, sunt oameni complecşi, asta-i defineşte, acest contrast. Pentru noi e important că e un mare artist - opiniile lui despre politică, despre societate sunt opiniile lui, nu intenţionăm să le schimbăm, să le cosmetizăm şi nu cred că asta ar trebui să genereze judecata de valoare a unui organizator care-l invită sau nu.
Marius Pancu: Ar fi cancel culture să faci asta?
Tudor Giurgiu: Evident, e o prostie. Mi se pare că s-a ajuns la un tip de normalitate şi de atitudine care mi se par periculoase pentru societatea în care vrem să trăim în anii următori.
Marius Pancu: Nu e necesară niciodată reevaluarea artei în condiţiile în care apar astfel de opinii?
Tudor Giurgiu: E nevoie de nişte accente foarte atente, altfel riscăm să provocăm nişte schimbări de ierarhii. Mă sperie ideea asta cu statui care se dărâmă, cu filme care devin nefrecventabile din varii motive. Personal mă despart de aceste opinii.
Marius Pancu: Care sunt regulile pentru TIFF?
Tudor Giurgiu: Cele în conformitate cu regulile actuale - la proiecţiile din cadrul festivalului, publicul trebuie să poarte mască atât la intrare, cât şi pe durata evenimentului. Iar la anumite evenimente - evenimente, conferinţe, petrecerile mult gustate de la TIFF cât şi evenimentul Serghei Polunin de la Banffy - accesul va fi permis doar persoanelor vaccinate, celor care vin cu test PCR sau antigen. În rest, singurul lucru important e ca oamenii să vină cu mască şi să se conformeze la regulile de aşezare în spaţiu.
Marius Pancu: Vă simţiţi sprijiniţi de stat?
Tudor Giurgiu: Ne simţim puţin singuri, recunosc.
Marius Pancu: Care a fost cel mai dificil moment în 20 de ediţii?
Tudor Giurgiu: Pregăteam o gală pe scena teatrului, cu premii, cu tot, când cineva a apăsat o manetă şi a căzut cortina de apă a teatrului. Tone de apă pe scenă, se puteau electrocuta oameni, au fost momente foarte complicate.
Marius Pancu: Care a fost cea mai frumoasă întâlnire prilejuită de TIFF?
Tudor Giurgiu: Cu Alain Delon. E un actor care vine dintr-o altă epocă. Nu doar a filmului - o altă societate, o altă lume, în care noi nu am trăit. Cu alte repere, cu alt joie de vivre. Pentru mine a fost emoţionantă nu doar întâlnirea cu el ci şi să văd reacţia publicului - au venit oameni din toată ţara, evident femei de toate vârstele, au venit la Cluj, au umplut Piaţa Unirii cum n-a fost niciodată. Asta a fost pentru mine o întâlnire care nu se uită.