Elena Udrea a fost extrădată din Bulgaria şi este dusă la Târgşor. În ce condiţii va fi încarcerată, după ce s-a plâns bulgarilor de tratamentul din România
Elena Udrea va fi adusă astăzi în România. Ea va fi escortată de poliţiştii bulgari până la graniţă, la vama Giurgiu. De acolo va fi preluată de reprezentanţii Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor şi va transportată la Târgşor, unde urmează să-şi ispăşească pedeapsa.
De Bianca Iacob la 16.06.2022, 15:40Pentru că Elena Udrea a vorbit de atâtea ori despre condiţiile precare de detenţie din România, sindicatul din ANP, poliţiştii din penitenciare au reacţionat cu un comunicat de presă şi au adus lămuriri cu privire la acest aspect.
Pentru început, Elena Udrea va sta 21 de zile într-o perioadă de carantină într-un spaţiu de 4 metri pătraţi. Apoi va fi supusă unui control, unei comisii şi în funcţie de ce va decide această comisie va fi mutată. Iar dacă viaţa îi va fi pusă în pericol sau va fi o ameninţare la adresa ei din vreo direcţie, Elena Udrea poate fi "cazată" şi individual.
Tot după cele 21 de zile de carantină se va decide şi modalitatea de detenţie a acesteia, regimul, dacă va fi unul semi-deschis sau închis.
Spaţiile de detenţie sunt de 4 metri pătraţi şi vom vedea dacă va sta singură sau nu. Ce-i drept, sindicaliştii au făcut aceste precizări pentru că Elena Udrea a susţinut de nenumărate ori în faţa instanţei din Bulgaria că în penitenciarele din România condiţiile de detenţie sunt precare. A adus şi martori care să îi susţină acuzaţiile, însă sindicaliştii au venit cu lămuriri şi au ţinut să precizeze în comunicatul de presă că în Penitenciarul de la Târgşor condiţiile sunt mai bune decât în anumite azile sau orfelinate pentru copii.
- România mai are 5 zile la dispoziţie să o aducă pe Elena Udrea în ţară. Fostul ministru ar putea fi extrădat...
- Elena Udrea a sesizat CSM. Acuză că unul dintre judecătorii care i-au respins contestația în dosarul Gala Bute a...
- Elena Udrea, prima reacție după ce instanța din Bulgaria a decis extrădarea: "Nu există justiţie pentru mine...
Elena Udrea a încercat să îşi anuleze şi mandatul european de arestare în baza căruia a fost arestată în Bulgaria, însă CEDO a respins cererea acesteia.
Bulgarii au decis ca Elena Udrea să fie extrădată
În 10 iunie, Curtea de Apel din Sofia a admis cererea autorităţilor române privind extrădarea fostului ministru al Turismului Elena Udrea, care are de executat în România o condamnare de 6 ani închisoare în dosarul "Gala Bute". Instanţa din Bulgaria a dispus punerea în executare a mandatului european emis pe numele Elenei Udrea şi extrădarea în România, decizia fiind definitivă.
La începutul lunii aprilie, Elena Udrea a plecat din România, înainte ca Instanţa supremă să confirme condamnarea de 6 ani închisoare primită în dosarul Gala Bute. A fost prinsă în Bulgaria, înainte de a trece graniţa în Grecia, procedurile de extrădare fiind în derulare.
La mijlocul lunii aprilie, tribunalul districtual din Blagoevgrad a aprobat punerea în executare a mandatului european emis pe numele ei şi extrădarea în România. Elena Udrea a atacat acest verdict la Curtea de Apel din Sofia.
Fostul ministru Elena Udrea, aflată în arest în Bulgaria a declarat că speră să abă parte de o justiţie dreaptă în Bulgaria, ceea ce nu a avut parte în România, şi a precizat că se fac presiuni asupra celor din Bulgaria, lucru aparent confirmat de purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel.
Ce le-a spus Elena Udrea magistraţilor bulgari în pledoaria finală
Elena Udrea le-a solicitat magistraţilor bulgari să sesizeze Curtea Europeană de Justiţie pentru o întrebare preliminară prezentată de avocatul ei.
"Doresc să trimită această întrebare către CJUE având în vedere că există în nenumărate ţări din UE situaţii similare cu cetăţeni români în care s-au luat decizia de netrimitere în România în baza unor dovezi mai puţine şi mai puţin puternice decât în cazul meu.
Consider că la nivelul UE ar trebui să existe o decizie care să reglementeze unitar către toate ţările UE răspunsul instanţelor din ţara unde se judecă cererea de extrădare. Îmi pare rău că juridic nu ştiu să explic mai bine.
Rugămintea este ca această întrebare să fie trimisă către CJUE, dar doar în condiţia în care răspunsul eu îl pot aştepta în stare de libertate, pentru că este cunoscut că judecata la CJUE durează minim câteva luni până la un an-doi. Iar varianta ca eu să aşteptă acest răspuns în stare de arest ar însemna ca eu să fiu într-o stare de detenţie în baza unei hotărâri ilegale, dată de un tribunal constituit nelegal în România. Solicitarea şi rugămintea mea este ca răspunsul să îl aştept pe teritoriul Bulgariei, dar cu altă măsură, nu cu arest", a spus Elena Udrea în pledoaria finală.